Medián: A Tisza Párt listája napok alatt 8 százalékot erősödött Budapesten, megelőzi Karácsonyékat

2024. május 29. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a Medián kutatóintézet új fővárosi felmérést publikált, melyet az LMP megbízásából készített. A Hvg.hu-n megjelent közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a Fővárosi Közgyűlés összetétele szempontjából fontos pártlistákat tekintve a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP listájára a biztos szavazók 29 százaléka voksolna, ami 10 mandátumot jelent. Második helyen a Magyar Péter-féle Tisza Párt áll 24 százalékkal, ami 8 mandátumot jelentene. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd–MSZP–DK 7 mandátumot, a Vitézy Dávid-féle civil egyesület és az LMP közös listája 4 mandátumot gyűjtene be, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 2 közgyűlési helyet kapna a felmérés szerint.

A felmérés szerint jelenleg bizonytalan a bejutási küszöbön billegő Momentum jövője, amely ha nem éri el az 5 százalékot, az a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak hozhat egy többletmandátumot (ezzel három lenne nekik).

Ez az adatsor azért is érdekes, mivel a Medián és a 21 Kutatóintézet hétfőn publikált közös fővárosi felmérése (melynek adatfelvétele is csak néhány nappal előzte meg a szerdán publikált kutatást) meglehetősen más képet mutatott a Fidesz mögötti mezőnyről. Abból az derült ki, hogy a Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt listájára 16, az MKKP-ra 12, az LMP–Vitézy-féle listára 7, a Momentum-listára 6 százalék szavazna, a Mi Hazánkra pedig 4 százalék.

Azaz a Medián szerint Magyar Péterék 8 százalékpontot erősödve a második legnagyobb budapesti frakcióra számíthatnak, és a Vitézyt támogató lista is jelentősen erősödött (1-2 várható mandátumról 4-re ugrott fel).

Mindeközben a két mérésben nincs jelentős különbség a főpolgármester-jelöltek támogatottsága között: Karácsonyt a választani tudók 45, Szentkirályit a 27 százaléka támogatja, Vitézy Dávid továbbra is 24 százalékon áll.

A 444.hu a jelenségről megkérdezte Hann Endrét, a Medián ügyvezető igazgatóját, aki azt mondta, őt is foglalkoztatja, hogy a Tisza Párt által produkált változást mennyiben lehet esetleg betudni mérési hibának, másfelől viszont

nem tartja irreálisnak ezt az erősödést pár nap alatt, hiszen Magyar Péter nagyon sokat szerepel, és egyre szélesebb rétegekhez jut el.

Hann megerősítette, hogy a két mérés ugyanolyan módszerekkel, 1000 fő telefonos megkérdezésével történt. A Medián igazgatója a Vitézy–LMP-lista egy LMP által megrendelt kutatásban kimutatott megugrására nem tért ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!