Baranyi Krisztina szerint Karácsonyon múlott, hogy nem alakult egy független jelölőszervezet a fővárosban

2024. május 27. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester arról beszélt a Partizán műsorában, hogy Karácsony Gergely győzni fog a főpolgármester-választáson, de nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Karácsonyt vagy Vitézy Dávidot támogatja.

„Még többen szavaztak volna rá, ha függetlenként vagy egy ernyőszervezet tagjaként indul ezen a választáson” – mondta Baranyi Karácsony Gergelyre, akit zavart, hogy a politikus a DK–MSZP–Párbeszéd közös listáján indult el a választáson. Baranyi szerint néhány kerületi politikussal közösen tettek is azért, hogy egy pártoktól független jelölőszervezet jöjjön létre, de a főpolgármesteren múlott, hogy ez végül nem sikerült.

Baranyi Krisztina most a Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listavezetőjeként indul, és az MKKP mellett a Momentum és az LMP támogatásával újrázna a IX. kerületben. „Ezek azok a képviselők, akik már 2019-ben sem engem akartak polgármesternek, ezért volt szükség egy előválasztásra” – tette hozzá Baranyi, miután arról a tíz kerületi politikusról kérdezték, akivel 2019-ben közösen nyerte meg a IX. kerületet, most viszont ellene indulnak. „Öt éven keresztül úgy dolgoztam, hogy egyetlen képviselő sem volt, akit én delegáltam volna, vagy engem támogatott volna az előválasztáson” – mondta Baranyi, arra utalva, hogy 2019-ben is csak az előválasztás megnyerése után álltak be mögé az ellenzéki pártok.

A politikus arról is beszélt, hogy 2010-ben is hasonló helyzet alakult ki a IX. kerületben. Ekkor Gegesy Ferencet az MSZP jelöltje buktatta meg, aki ugyan nem nyerte meg a választást, de annyira megosztotta a szavazatokat, hogy a Fidesz jelöltje a szavazatok kevesebb mint 50 százalékával is be tudta húzni a kerületet. „Akkor bukott a polgármester, én viszont nem fogok” – mondta Baranyi.

A polgármester szerint az MSZP és a DK alkudozni akartak vele a kerületi pozíciókért, miután a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt beállt mögé. Ebből azonban nem lett semmi, így saját jelöltet indítottak a kerületben. Baranyi szerint ők is megdöbbentek, mikor korábbi főtanácsadója és a kerület egykori polgármestere, Gegesy Ferenc bejelentette újraindulását Ferencvárosban, mivel ő naponta részt vett a városvezetésben és a kerülettel kapcsolatos döntésekben. „Ő valóban egy teljes értékű tagja volt a városvezetésnek” – tette hozzá Baranyi, aki maga se tudja, hogy mit elégelhetett meg a most MSZP-s és DK-s színekben induló polgármester-jelölt.

Baranyi szerint a legnagyobb probléma az, hogy Gegesy addig várt indulása bejelentésével, hogy már nem tudtak ellenzéki előválasztást rendezni a kerületben, így a két ellenzéki polgármesterjelölt a fideszes színekben induló Gyurákovics Andrea nyerési esélyeit növeli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!