Donáth Anna: Nincs még egy olyan bátor liberális párt ma Magyarországon, mint a Momentum

Donáth Anna: Nincs még egy olyan bátor liberális párt ma Magyarországon, mint a Momentum
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tűntek el a Momentum szavazói, ez június 9-én ki fog derülni – mondja Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-listavezetője. Többet nem mennek bele olyan együttműködésbe, ahol háttérbe szorulnak a számukra fontos értékek. Két EP-mandátum a cél, és Donáth azt ígéri: vállalja a felelősséget, bármi is lesz az eredmény. Karácsony Gergely politikai döntéseivel nem értenek egyet, de nem vonják meg a támogatásukat a főpolgármestertől. Magyar Péterről, a Momentum esélyeiről és az unió jövőjéről is kérdeztük Donáth Annát.

A Momentum elengedte a választási kampányt?

Úgy néz ki?

A Facebook-oldalán nem láttam annak nyomát az elmúlt hetekben, hogy a többi listavezetőhöz hasonlóan járná az országot. Miért nincsenek vidéki kampányfórumai?

A közösségi média csapdája! Meg kell nézni az Instagram-oldalamat is, ahol a sztoriban mindennap közzétesszük, hogy épp merre járok. Ráadásul nemcsak én járom az országot, hanem a Momentum többi politikusa is.

Az Instagram-oldalán leginkább csak szűk körű családi piknikekkel találkoztam.

Ez a legújabb formája a kampányunknak. Ősszel és tavasszal voltak nagyobb fórumaim is, de szerintem ez az eszköz mára kifulladt, nem működik. Miért zárjuk be magunkat nagy termekbe a jó időben, és miért dobjunk ki egy csomó pénzt terembérletre? Sokkal jobban bejöttek nekünk a közvetlenebb, személyes találkozások. A családi piknikekkel olyan választókat is el tudunk érni spontán módon, akik például a gyereküket viszik a játszótérre, vagy kutyát sétáltatnak. Nagyon sok emberrel találkoztam ilyen módon, akik azt sem tudták, hogy választások lesznek június 9-én, vagy akár még nem is hallottak korábban a Momentumról.

Mindeközben Magyar Péter kampányfórumaira ezrek kíváncsiak, nemrég a szegedi Dóm teret töltötte meg. Mi az oka, hogy a Tisza Párt ennyivel több embert tud megmozgatni, mint a Momentum?

Magyar Péterre kíváncsiak az emberek, ez teljesen egyértelmű. Miután bejelentette, hogy elindul a választáson, hirtelen elkezdtük kampányeseményeknek hívni a megmozdulásait. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy öt év európai parlamenti munka után nem a nulláról kell bizonygatnom az alkalmasságomat, hanem van mögöttem teljesítmény. Ezért teljesen összehasonlíthatatlan Magyar Péter és a mi kampányunk, és nem gondolom, hogy ebben kéne most versenyeznünk.

Hol tart a Momentum országos hálózatépítése? A 2022-es parlamenti választás óta mit tettek azért, hogy Budapesten és az egyetemi városokon kívül is jelen legyen a párt?

Azon kevés pártok egyike vagyunk, amelyek egy kivétellel minden megyében össze tudták gyűjteni az ajánlásokat a megyei listára. Ez jól mutatja a helyi beágyazottságunkat országszerte. Az egyik legnagyobb sikerélmény számomra Hajdú-Bihar megye, ahol Kiss László képviselőnk kitartó munkájának köszönhetően több településen is momentumos színekben indulnak a jelöltek. Hajdúszoboszlón például a főorvosként dolgozó polgármesterjelölt és az egész csapata momentumos színekben indul, Debrecenben a Momentum adja az összellenzéki polgármesterjelöltet.

A másik nagy sikerélményünk Zala megye. Két olyan megyéről van szó, amiket az ellenzéki oldalon narancsvidékként emlegetnek. Szerintünk egyetlen megyéről sem lehet lemondani. A vidéki építkezés nem egy-két év alatt megy, hosszú, szisztematikus csapatmunkára van szükség. Meg kell találni azokat a hősöket, akik helyben azt tudják képviselni, amit mi országos szinten viszünk. Ilyen Kiss László Hajdú-Biharban és Ruzsics Milán Zalában.

Mindeközben a közvélemény-kutatások azt mutatják: rengeteg szavazó hagyta ott a pártot. Hova tűntek a Momentum szavazói?

Nem tűntek el, megvannak, és szerintem ez ki fog derülni június 9-én. A Momentum szavazói mindig is nagyon kritikusak voltak a pártokkal és a hétköznapi történésekkel szemben. Nekem most az a feladatom, hogy megerősítsem bennük: rajtunk kívül senki mástól nem kapják meg azt az értékajánlatot, amiért ők valaha Momentum-szavazók lettek.

Nincs még egy olyan bátor liberális párt ma Magyarországon, mint mi. Minden más párt bebizonyította, hogy ha az aktuálpolitikai helyzet úgy kívánja, bármilyen fontos kérdésben visszavonulót fúj, nehogy szavazatokat veszítsen.

Egyedül mi merjük bátran felvállalni azt, hogy nincs megalkuvás, ha az egyenjogúságról van szó, ha bárki emberi méltóságát megkérdőjelezik, vagy ha olyan fontos szabadságjogokat kérdőjelez meg a hatalom vagy az ellenzék, mint a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága vagy a választás szabadsága.

Ez az, ami megkülönbözteti a Momentumot a többi párttól? Miben tud a Momentum mást ajánlani, mint bármely más szereplő az EP-választáson?

Két egyértelmű különbség van köztünk és bárki más között. Az egyik a liberális politika, amiről az előbb beszéltem. A másik pedig az, hogy a magyar EP-képviselők közül Cseh Katalinnal egyedül mi végeztünk valódi munkát az elmúlt öt évben. A mi munkánknak köszönhető, hogy az unió elzárta a NER pénzcsapjait. Ott ültünk a tárgyalóasztalnál, mint ahogy több másik nagyon fontos uniós törvény megalkotásában is aktív szerepet vittünk. Ma sokkal nehezebb a propagandát állami hirdetésekkel pénzelni, mint korábban, és a mi munkánknak köszönhetően vonták vissza a civilek ellen hozott törvényt is. Mi nem tűntünk el Brüsszelben és Strasbourgban, folyamatosan jelen voltunk a magyar közéletben, és kreatív, új eszközökkel adtunk értelmet az európai parlamenti politizálásnak.

Az miért jó a magyar választóknak, hogy önök azért lobbiztak Brüsszelben, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat, és a magyar egyetemisták ne tudjanak részt venni az Erasmus-programban?

Miért jó a magyar választóknak, ha kontrollálatlanul ömlik a pénz a kormánynak, amiből aztán leépítik a jogállamiságot, a demokráciát és a szabadságjogokat? 2019-ben a választóink arra adtak felhatalmazást, hogy tegyünk valamit az Európai Parlamentben, mert nonszensz, hogy az EU tétlenül nézi az itthon történteket. Mi tettünk azért, hogy megszűnjön a korlátlan pénzrablás, mert az uniós források nem jutottak el azokhoz, akiknek szánták.

A jogállamisági mechanizmussal egy eszközt hoztunk létre, és ahhoz semmi közünk, hogy a magyar kormány nem tartja be a közös uniós játékszabályokat. Nem a Momentum hibája, hogy alapítványi keretek közé kényszerítették az egyetemeket, ahova aztán beültették a politikusaikat. Az Európai Bizottságnak egy kérése volt: adják vissza az egyetemek autonómiáját. Szerintem minden jelenlegi és jövőbeli magyar diák érdekében dolgozunk, amikor azt mondjuk, hogy legyenek következmények. Egyedül a magyar kormány hibája és a bűne, hogy a diákok nem mehetnek Erasmusra, és nem érkeznek meg nagyon fontos fejlesztési források.

A Fidesz azt mondja, hogy a következő öt évben a nemzetállamokat kell megerősíteni, a Demokratikus Koalíció Európai Egyesült Államokat szeretne. Hol helyezkedik el a Momentum ebben a kérdésben: erősebb európai integrációra van szükség, vagy inkább a nemzetállamok Európáját támogatják?

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ez egy teljesen hamis dilemma, mert erős Európai Unió csak erős nemzetállamok közös akaratán és együttműködésén alapulhat. Európai Egyesült Államok nem tud megvalósulni Európában, mert egyrészt kulturálisan és nyelvileg is különbözőek az országok, másrészt teljesen máshogy néz ki a tagállamok intézményrendszere és államberendezkedése. A jogrendeket persze lehet harmonizálni, valójában azonban nem nagyon beszél arról a DK, hogy pontosan mit ért az Európai Egyesült Államok alatt.

A Fidesz vízióját már akkor meghaladta az Európai Unió, amikor csatlakoztunk hozzá, az egymás után következő válságok során pedig csak egyre szorosabb lett az uniós együttműködés. Korábban elképzelhetetlen lett volna például az, hogy közös hitelt vegyenek fel az uniós tagállamok, a Covid-válság után mégis ez történt. A jelenlegi geopolitikai helyzetben Európának nagyhatalomként kell viselkednie, ehhez pedig elengedhetetlen a mélyebb integráció. A Momentum azt vallja, hogy az európai álom csak akkor tud megvalósulni, ha elfogadjuk azt a három dolgot, amit az alapítók ígértek.

Mikre gondol?

Az egyik az, hogy amíg az Európai Unió van, nincs háború. Ez egyelőre beigazolódott, az unió területén nincs háború. Ezenkívül jólétet és biztonságot ígértek. Ezen a két területen szerintünk még lenne hova fejlődni. Minden olyan ügyet közös európai fennhatóság alá kell rendezni, ami a jólétet és a biztonságot szolgálja európai színvonalon.

Milyen területeket adna uniós hatáskörbe?

Kezdjük megint a biztonság kérdésével, ami összefügg a békével is! Sokkal erősebb közös határfelügyeletre van szükség, és az európai hadsereg koncepciója sem ördögtől való, mi teljes mértékben támogatjuk. Legalább ugyanilyen fontos a közös külpolitika, mert az nem lehet, hogy Európa 27-féle külpolitikai álláspontot fogalmazzon meg. Azt is nagyon régóta mondjuk, hogy a monetáris politika mellett közös szintre kell emelni a fiskális politikát. Nem véletlenül vagyunk mi az euró pártján, már rég be kellett volna vezetni Magyarországon. Újra kell gondolni a döntéshozatali mechanizmusokat is, és európai minimum követelményekre van szükség például az egészségügyben vagy a szociális ellátórendszerben.

Az volt az ígéret, hogy mindegy, hogy egy borsodi vagy egy svéd faluba születik egy gyermek, csak a tehetségén múlik, mi lesz belőle. Jelenleg nem ez a helyzet.

Ezenkívül olyan problémák jöttek fel az elmúlt időszakban, amiket nem lehet tagállami szinten megoldani. Közös klímavédelmen és energiapolitikán dolgozunk, ezen a két területen is szorosabb együttműködésre van szükség uniós szinten.

Ahhoz azonban, hogy a Momentum részt tudjon venni az Európai Parlament munkájában, legalább egy mandátumra lesz szükségük a júniusi választáson. Hány mandátumra számít, milyen eredményt vár el a pártjától?

Azzal a céllal indultunk neki a kampánynak, hogy Cseh Katalinnal ketten mindenképp folytathassuk az eddigi munkát. A választás előtt három héttel nem szeretnék esélyt latolgatni, dolgozunk. Mi nem biankó csekket kínálunk a választóknak, azt kérjük, hogy az eddigi sikeres munkánk folytatásához adjanak felhatalmazást.

Ha nem jön össze a két mandátum, vállalja a felelősséget, és lemond a pártelnöki posztról?

Az ellenzéki oldalon talán én mutattam a legtöbbet politikai felelősségvállalás terén az elmúlt években. Ahogy a 2022-es választások után is egyedül én vállaltam a felelősséget, most is vállalni fogom, bármi is történjen. Térjünk vissza erre a kérdésre június 9-e után!

Mi az a legalacsonyabb eredmény, amivel már elégedettek lennének? Egy mandátum?

A választás után ki fogjuk értékelni az eredményeket. Annyit azonban meg tudok ígérni, hogy ahogy eddig sem futottunk el a felelősségvállalás elől, most sem fogunk.

Azt nem bánta meg, hogy nem csatlakoztak a DK–MSZP–Párbeszéd szövetséghez? A közvélemény-kutatások szerint most ők versenyeznek Magyar Péterrel az ellenzék vezető szerepéért, és a Momentum nagyon lemaradt tőlük. Nem volt hibás taktikai lépés a választás előtt pár hónappal beleállni a DK-ba?

Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban mindig is transzparens és talán az őszintébbnél is őszintébb voltam. Annak az ellenzéki politizálásnak van csak értelme, ami az értékeiért és az értékek képviseletéért akkor is kiáll, ha taktikailag épp nem tűnik annyira kifizetődőnek. Egy pillanatig nem bántam meg, hogy nem vagyunk rajta a közös listán, mert a Momentum nem tudta volna felvállalni azt a politikai kultúrát.

Megfordítom a kérdést: az őszi nyilatkozatai után nem az lett volna a logikus lépés, ha Magyar Péterhez hasonlóan a Momentum is teljesen távol tartja magát a DK-tól az önkormányzati választáson? Miközben most is kritizálja a DK-t, országos megállapodást kötöttek az önkormányzati választásra.

Magyar Péternek még nem kellett szembesülnie olyan dilemmákkal, amikkel majd akkor kell, ha lesznek helyi képviselői és polgármesterei. Van értelme jól működő, sikeres együttműködéseket felrúgni? Fel kellett volna borítani az asztalt Szombathelyen vagy a VI. kerületben? Önkormányzati szinten nekünk a helyi munka és a helyi csapat együttműködése számít.

Az országos politikát le kell választani az önkormányzati munkáról, mert a helyi ügyekben huszadrangú, hogy ki milyen pártnak a tagja. Le kéne szokni végre a logófetisizmusról!

Helyi szinten nekünk az a fontos, hogy a képviselők bíznak-e egymásban, tisztességesek-e, és azonos vízió mentén dolgoznak-e.

Az vörös vonal, ha valahol felmerül a korrupció, a visszaélés gyanúja. Egy pillanatig nem bántam, hogy Zuglóban szembementünk a status quóval, és Rózsa András egyszerre fogja legyőzni Horváth Csabát és a fideszes jelöltet. Egyszer már megmutatták a zuglóiak, hogy az a fontos nekik, hogy olyan tiszta, őszinte és hiteles politikusok képviseljék őket, mint Hadházy Ákos. Minden más helyen pedig azt mondtuk, hogy muszáj koordinálni más pártokkal, mert az nem lehet, hogy a Fidesz nevető harmadikként visszajöjjön az ellenzéki vezetésű önkormányzatokba.

Azt mondta, az önkormányzatokban a helyi együttműködés számít, nem az országos politika. A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem csatlakozott a Karácsony Gergely vezette ellenzéki listához a Momentum. Mi az oka?

Van, aki taktikázik képviselet helyett, de más pártok belügyeibe nem szeretnék beleszólni. Ezerszer elmondtam már, hogy az összefogás önmagában nem politikai teljesítmény és eredmény. Aki mégis azt gondolja, hogy igen, annak lelke rajta.

A Momentum hogy tervez a következő két évre? 2026-ban ismét összebútorozna a többi párttal, vagy valami teljesen más irányba megy el az EP-választás után?

2022 áprilisában kiderült, hogy ez a modell ezekkel a szereplőkkel nem működik, a választók a lehető legőszintébb módon azt mondták, hogy nem kérnek ebből.

Aki újra és újra felmelegíti az összefogás taktikáját, az egyszerűen nem hajlandó a realitásokkal szembenézni. Csak és kizárólag egy új és hiteles együttműködéssel lehet olyat ajánlatot tenni a választóknak, ami reményt ad nekik, és amiben megbíznak.

Az elmúlt két évben a munkánk nagy része kevésbé volt látványos, de arról szólt, hogy helyi civileket, függetleneket vonjunk be a politikába, és helyi közösségeket hozzunk létre. Ennek köszönhető a közös civil megyei lista Somogyban és az is, hogy csomó olyan jelöltet támogatunk helyben, akik nem a Momentum logójával indulnak.

Ahhoz természetesen minden új belépőnek joga van, hogy megkérdőjelezze a status quót, és azt mondja, hogy ha nektek nem sikerült, akkor majd másnak fog. Azt ugyanakkor mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy sajnos ebben a választási rendszerben egymaga senki nem fog tudni kormányt váltani. Az lenne fontos, hogy azonos célok mentén partnerként együtt tudjunk működni.

A 2022-es választáson a Momentumról nem mondtak ítéletet a választók?

Nem, én azt gondolom, hogy a se íze, se bűze együttműködésről mondtak ítéletet a választók. Többet olyan kompromisszumba nem megyünk bele, ahol nem játszanak szerepet a számunkra fontos értékek: az egyenjogúság és a különböző kisebbségek egyenlő bánásmódja. Az együttműködésnek arról kellene szólnia, hogy mindenkinek megvan a tere, hogy a saját táborához beszéljen. Egyetlen vezetőtől se várjuk azt, hogy egy homogén masszát gyúrjon Magyarországból. Szerintünk az a jó, ha egy társadalom színes, és békességben, szabadságban élhet minden csoport. Ehhez többféle képviseletre van szükség a politikai pártok között is.

Van a politikai palettán olyan párt, amellyel értékalapon szövetséget kötne a Momentum? Magyar Péter pártja például szóba jöhet?

Nagyon örömteli például a Szikra Mozgalom megjelenése. Egy olyan baloldali mozgalom, amilyen a Momentum soha nem lesz, de az országnak szüksége van egy hiteles és őszinte baloldali ajánlatra is. Az önkormányzati választáson több helyen is együttműködünk a Szikrával, Jámbor Andrással is régóta dolgozunk közösen. A Tisza Pártról semmi konkrétumot nem tudunk még. A céljai ugyanazok, mint nekünk, az Orbán-kormány leváltása, de az a következő időszakban fog kiderülni, hogy pontosan mit is szeretnének, és hogy látják a világot. Ezért is örülnék neki, ha eljönnének a vitákra. Az biztos, hogy vannak olyan szereplők a magyar politikában, akiknél hitelességi és bizalmi problémák is felmerültek. Márpedig nagyon nehéz együttműködni, ha hiányzik a hitelesség, a bizalom és a felelősségvállalás.

Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely programja áll közelebb a Momentumhoz?

Mindkettőjük programalkotásában részt vettek momentumos szakemberek. Budapesti lakosként én azt mondom, hogy egyik program jobb, mint a másik, bárcsak mindkét program megvalósulhatna. A politikai realitásoktól ugyanakkor sok esetben távol állnak, és kérdéses, hogy mit tudnak az ötletekből megvalósítani. A Momentum azt szeretné, hogy Budapest egy 21. századi, modern, zöld európai várossá váljon.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Illyés Márton, a Momentum volt elnökségi tagja pár hete arról beszélt az ATV-ben, hogy szerinte Karácsony Gergelynek és a Momentumnak jelenleg nincs víziója Budapest jövőjéről, míg Vitézy Dávidnak van. Sőt, azt is mondta, hogy ez a vízió sokkal közelebb áll a Momentum eredeti elképzeléseihez. Valóban így van?

Én nem látok víziószinten olyan hatalmas különbséget a két jelölt ajánlata között. Ilyés Márton felelt egyébként a Momentum Budapest-politikájáért másfél évig, úgyhogy a nyilatkozatát tekinthetjük egyfajta önkritikának is. Soproni Tamás VI. kerületi munkája mutatja meg a legjobban a Momentum Budapest-politikáját. Nem véletlenül hivatkozik Karácsony Gergely is Terézvárosra mintakerületként, ami után egész Budapest fut. Az én vízióm Budapestről pont úgy néz ki, mint Terézváros jelene és jövője.

Azt hallani, hogy vita van a Momentum tagságán belül is arról, hogy nem kellene-e átpártolni Vitézy Dávidhoz.

A Momentumon belül mindig mindenről van vita. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk lehet vitázni, és nem egy ember dönt mindenről. Mindkét jelölt víziója mellett vannak pró és kontra érvek. A Momentum Budapest fejlődésében érdekelt, és azt szeretnénk, hogy ne vegye vissza a főváros vezetését a Fidesz.

Ezt melyik főpolgármester-jelölt tudja garantálni?

A status quo nem bukott meg annyira, hogy szembemenjünk Karácsony Gergellyel. Nem rossz Vitézy Dávid ajánlata sem, de a megjelenése és a csapata felvet kérdőjeleket. A választók majd eldöntik, hogy melyik ajánlatban bíznak jobban. A Momentum mindig is a fejlődés mellett tette le a voksát. Nem egyszerűen jelzőként használjuk a progresszívet, a zöldet, a fejlődőt és a 21. századit, hanem olyan kényes döntéseket is meg tudtunk hozni, amiket például a baloldali koalíció le akart söpörni az asztalról: legyen szó akár az autó versus bicikli vagy a dugó kérdéséről.

Azt ki tudja akkor jelenteni, hogy a Momentum június 9-ig Karácsony Gergelyt fogja támogatni?

A Momentum támogatja Karácsony Gergelyt, de ő úgy döntött, hogy egy másik listán indul. Innentől kezdve én azt gondolom, hogy meccseljék le az úriemberek. Karácsony Gergely politikájával szemben rengeteg kritikánk van, mivel azonban a fővárosi vezetésben részt vett a Momentum is, furcsán venné ki magát, ha én azzal most szembemennék. Azt a szakmai munkát tudjuk a jövőben is támogatni, de Karácsony Gergely politikai döntéseivel nem értünk egyet.

Azzal, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd listáján szerepel? A főpolgármester azt szerette volna, hogy a Momentum is legyen rajta a közös ellenzéki listán.

Nem, az eredeti megállapodás az volt a választási törvény módosítása után, hogy mindenki önállóan indul. Amikor mi bejelentettük a főpolgármester támogatását, akkor még arról volt szó, hogy mindenki megy a maga útján. Aztán összeálltak hárman. Egy ilyen technikai lépés miatt azonban nem vonjuk vissza a korábbi döntésünket, Karácsony Gergely Budapest-vezetését tudjuk támogatni.

Mi lesz, ha nem jut be a Momentum a Fővárosi Közgyűlésbe? A közvélemény-kutatások szerint igencsak billeg a léc.

Akkor kiderül, hogy a Momentum egy vidéki párt, hiszen ott lesz a megyei közgyűlésekben. De én azt gondolom, hogy a Momentum ott lesz a Fővárosi Közgyűlésben és több megyei közgyűlésben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!