Megtelt a Dóm tér a Tisza Párt szegedi demonstrációján

2024. május 21. – 10:32

Megtelt a Dóm tér a Tisza Párt szegedi demonstrációján
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Szegedben a tavasz, a fiatalság és a változás testesül meg” – mondta Magyar Péter hétfőn este a szegedi Dóm téren, ahol a nyolcórási kezdésre több ezer ember gyűlt össze. A Tisza Párt Csongrád–Csanád megyei országjárásának ez volt a hetedik és egyben utolsó állomása hétfőn, másfél órával előtte Magyar még a Tiszán kajakozott Nagy Ervinnel. Ott egy betontömbön állva szólt a pár száz fős tömeghez, a 2000-es tiszai ciánszennyezésről is beszélt.

Az esti eseményre aztán a Fogadalmi templom előtti teret a lépcsőkig szalaggal kerítették el, bár ez nem gátolt meg senkit abban, hogy magasabbról nézze a történéseket. A már ikonikussá vált, piros-fehér-zöldre festett kisteherautó platóján állva Magyar emlékeztetett, ahogy az 1879-es árvíz után és 2000 után is győztesen került ki Szeged a küzdelemből, úgy most is így lesz, ezt meg is ígérte a jelenlévőknek.

Mellette a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei is felszólaltak, a beszédek központi elemét szokásosan az EP-választás adta, Tarr Zoltán például arról beszélt, hogy „ott kell lenni az asztalnál más országokban, más népekkel beszélgetve, és meg kell győzni ezeket a népeket arról, hogy a magyar kíváncsi, odafigyelő beszélgetőpartner”.

Őt Kulja András sebész követte, aki először csak az első mondatig jutott, mivel egy néző a tömegben rosszul lett, a képviselőjelölt pedig leszállva a platóról hozzá sietett. Visszatérve az egészségügy helyzetét egy személyes történettel szemléltette, mikoris egy műtét során nem állt a rendelkezésére egy gép azért, mert a kórház tartozott a beszállítónak. Kulja szerint az eszköz hiánya mintegy negyven perccel tolta meg az operáció idejét, ami egy idős páciens esetében végzetes is lehet.

Magyar Péter a Dóm téri gyűlés előtt a Tiszán kajakozott – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Magyar Péter a Dóm téri gyűlés előtt a Tiszán kajakozott – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Az esemény fő szónoka, Magyar Péter aztán a Szeged-Csanádi Egyházmegye pár hónappal ezelőtt tervezett fakivágásaira emlékeztetett, azt üzente Kiss-Rigó László püspöknek, hogy „amit csinál, az az egyházának nem jó”. Tisztelettel emlegette II. János Pált, majd a sajnálatát fejezte ki a reformátusok felé, hogy

olyan egyházuk van, amely a kormánnyal egyetemben a mai napig nem volt képes bocsánatot kérni a bicskei áldozatoktól.

„Keresztény emberként a megbocsátásban hiszek, de megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér” – mondta.

A harmadik felszólaló jelölt, Molnár Dániel korábban tanulmányokat, ma kutatásokat végez Cambridge-ben, ahol tábla jelzi a Szegedhez fűződő testvértelepülési viszonyát, de hiába európai egyetemváros mind a kettő, nálunk a kutatók és oktatók nem jutnak elég pénzhez, hogy szakterületükön sikert érhessenek el, ahogy a diákok sem, hogy tanulmányaik során boldogulhassanak.

Molnár szerint a Tisza Párt azért dolgozik, hogy az egyetemi közösségek ismét részesülhessenek az EU-s pénzekből és az Erasmus-program is újra megnyíljon a hallgatók előtt. Magyar Péter ehhez kapcsolódóan azt ígérte, első dolguk lesz visszaadni az egyetemeket a szenátusoknak és az egyetemi polgároknak.

A demonstráció végéhez közeledve Magyar a szegediek előtt is megfogadta, hogy feljelenti Orbán Viktort és a „rendszer propagandistáit”. Egy a nyakában lógó érem történetét is megosztotta a tömeggel, azt mondta, egy szentesi kislánytól kapta azzal a felkiáltással, hogy „mi leszünk közösen a bajnokok”.

Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Zárásként arra kérte a közönséget, hogy higgyenek, mert „hit nélkül még egy focimeccset sem lehet megnyerni”, és mert „Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok, nem a Mészáros Lőrincek, hanem a Babits Mihályok, József Attilák, Szent-Györgyi Albertek és végső sorban a Lúdas Matyik hazája”.

A szegedi Dóm téren egyébként Orbán Viktor is tartott kampányrendezvényt még 2014-ben, akkor az országgyűlési választásokra készültek. A korabeli felvételek tanúsága szerint az az alkalom is hasonló nagyságú tömeget vonzott, pedig Magyarék gyűlését éppen előző nap hozták csak nyilvánosságra.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!