Szentkirályi visszalépése után Vitézynek magyarázkodnia kell, de ha nyer, akkor sem lesz könnyű dolga

Legfontosabb

2024. június 7. – 13:16

Szentkirályi visszalépése után Vitézynek magyarázkodnia kell, de ha nyer, akkor sem lesz könnyű dolga

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy Dávid javára, így a főpolgármesteri verseny Vitézy és Karácsony Gergely között fog eldőlni. A legfontosabb közvetlenül választott politikai poszt körüli változások a kampány utolsó napjaiban alaposan megváltoztatták a helyzetet. Az eseményeket és a várható következményeket Cseke Balázs és Sarkadi Zsolt, a Telex újságírói elemezték Fábián Tamással az élő műsorunkban. Az ott elhangzottak tömör, írásos összefoglalóját olvashatja.

Meglepő volt-e Szentkirályi visszalépése?

Kormányzati körökből már csütörtökön érkeztek olyan hírek, hogy Szentkirályit visszaléptetik. A Fidesz kampányára jellemző, hogy a választókat és az ellenfeleket is bizonytalanságban tartják.

Sokakat meglephetett Szentkirályi visszalépése, mert Orbán Viktor a kampány végén azt mondta: a Fidesz meg akarja dönteni a mozgósítás világrekordját, márpedig egy ilyen visszalépés a mozgósításnak árthat. Mások számítottak a visszalépésre, mert ha ez biztosra nem is volt vehető, de látszott rá esély. A Fidesz mindent mér, és ha úgy látja, hogy ez szavazatokat hoz, akkor meglépi. Ez történt most is.

Szentkirályi reputációjának árt a visszalépés. Azért várhattak ennyit a döntéssel, mert a Fidesznek fontos a mozgósítás. Talán arra vártak, hogy Karácsony a kampány végén valamiért meggyengül, de látván, hogy ez nem következett be, és a mérések szerint a saját jelöltjük nem túl erős, visszaléptették Szentkirályit.

Az elmúlt 14 évben egyáltalán nem volt jellemző, hogy a Fidesz visszaléptette volna a saját jelöltjét. Ennek az egész ügynek nem tett jót az sem, hogy februárban, a kegyelmi ügy miatt is két nőt „léptetett vissza” a Fidesz. Most egy újabb olyan üzenetet küldött a Fidesz, hogy ha a párt érdekei úgy kívánják, beáldozzák a nőket.

A kampány alatt Szentkirályit nem támogatták erős kampánnyal, a Békemeneten sem kapott központi szerepet. Az is fontos, hogy Vitézyt a kormánysajtó nem támogatta a kampány ideje alatt, legalábbis eddig.

Miért jobb a Fidesznek Vitézy, mint Szentkirályi?

Bizonyára vannak olyan ellenzéki szavazók, akik Szentkirályira nem, de Vitézyre szavaznának. Karácsony ezért is mosta össze a kampányban Szentkirályit és Vitézyt, mondván, mindkettő a Fidesz embere. A kormánypárti sajtó pedig most már egyértelműen Vitézyt támogatja, pénteken már Bayer Zsolt is erre szólította fel a kormánypárti szavazókat.

A Fidesznek könnyebb együttműködni vagy alkudozni Vitézyvel, mint Karácsonnyal. Az ugyanakkor az elmúlt években látható volt, hogy a Fidesz nem szokott alkudozni. Így ha Vitézy meg is nyeri a választást, akkor is azzal szembesül majd, mint azok, akik nem kormánypártiak.

„Baromi nagy mozgástér nincsen. Vagy együttműködsz, vagy vállalod, hogy a kormány folyamatosan ellentétben lesz veled”, és ezzel Vitézynek is számolnia kell majd – hangzott el a műsorban. Lesznek olyan beruházások, amelyek fontosak Vitézynek, és azokban biztosan alkudozna a Fidesszel. Márpedig a beruházásoknál Lázár Jánossal kell egyeztetni, csakhogy Vitézynek éppen vele volt konfliktusa.

Vitézy már most magyarázkodásra kényszerült

Várható volt, hogy Vitézynek a pénteki sajtótájékoztatóján „magyarázkodnia” kellett, hogy ő nem a Fidesz embere, nem egy háttéralkuról van szó. Logikus, hogy a Fidesztől és a DK-tól is el akarja magát lökni Vitézy, de ettől még nehéz helyzetben van. Vitézy ugyanis már volt államtitkár, és a Fidesz be tudta darálni, egy időben neki is kellett a kormánypropagandához igazodnia.

„Vagy bedarál a kormánypárt, vagy nem darál be, de akkor folyamatos ellentétben vagy velük” – ezért lesz nehéz helyzetben az, aki a város főpolgármestere lesz. A Fidesz eddig az összes harmadik utas kísérletet elgáncsolta.

A „se Orbán, se Gyurcsány”-féle üzenettel nagyon sokan próbálkoztak az elmúlt 14 évben, de az az érdekes, hogy Vitézynek meg kell tartani a következő két napban azokat az ellenzéki szavazókat, akik nem Karácsonyra szeretnének szavazni.

De most, hogy a Fidesz a saját szavazóit szólítja fel arra, hogy Vitézyre szavazzanak, az az eddig Vitézyvel szimpatizáló ellenzéki szavazókra lehet hatással. Mert lehetséges, hogy ezek a szavazók éppen emiatt maradnak otthon vagy szavaznak arra a Karácsonyra, akire amúgy eddig nem szavaztak volna.

A kis pártok (Kutyapárt, Momentum stb.) félhetnek attól, hogy a szavazóik elpártolnak tőlük, miután a Fidesz jelezte, hogy Vitézyt támogatják. Ha Vitézy nyerne, akkor azt a Fidesz tudná győzelemként kommunikálni, mondván: el tudták üldözni Karácsonyt.

Színjáték lett volna az egész?

Ezt állítja Karácsony Gergely, magyarul azt, hogy Szentkirályi jelölése eleve színjáték volt, mert végig Vitézyt akarták. Érdemes azonban azt a szcenáriót is számításba venni, hogy Szentkirályi jelölését az elején komolyan vette a kormánypárt, és ezt semmilyen előzetes egyeztetés nem előzte meg másokkal, például Vitézyvel. Életszerű ugyanis, hogy a Fidesz saját jelöltet állít. A Fidesz döntési centrumában úgy gondolhatták: alakulhat úgy a kampány, hogy nekik érdemi esélyük legyen.

Tarlós István nem kommentálta Szentkirályi visszalépését. Tarlósnak sokkal jobb volt vele a munkakapcsolata, mint Vitézyvel. Azért mondja most Tarlós, hogy nincs véleménye, mert saját magával kellene szembenéznie, ha most az örömét fejezné ki.

Mennyire van most nehéz helyzetben Karácsony?

A DK szavazótáborában nem merül fel dilemmaként, hogy Vitézy vagy Karácsony, ez inkább a kutyapártos, momentumos, jobbikos szavazók körében lehet kérdés. Az, hogy Gyurcsány Ferenc pénteken erősen kiállt Karácsony mellett, és lefideszesezte Vitézyt, elriaszthatja Karácsonytól azokat az ellenzékieket, akik nem kedvelik Gyurcsányt.

Gyurcsány pénteken azért mosta össze a Fidesszel Vitézyt, mert párhuzamba akarja őt állítani a DK-ra veszélyes Magyar Péterrel, mondván, mindketten a Fidesz emberei. Gyurcsány pénteki megszólalása nem is Karácsony támogatásáról, hanem Magyar Péterről szól, aki veszélyes a DK-ra.

Karácsony nem nagyon tudott újat mondani a kampányban, de Szentkirályi visszalépése miatt a következő 48 órában akár fel is pöröghet. Ez akár lendületet is adhat neki. Politikailag most veszélyesebb helyzetben van Karácsony, mint ha két külön ellenfele lenne. Ennek ellenére Karácsonyék készülhettek Szentkirályi visszalépésére, ezért valószínűleg arra is van kész tervük, miként reagálnak erre a helyzetre.

Mivel tudja most biztatni a szavazókat Karácsony?

A beszélgetés közben tartotta meg Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóját, aki arról beszélt, hogy már a kezdetekkor látta, hogy Vitézy a Fidesz embere. Majd Karácsony arról beszélt, hogy sajnálja azokat a szavazókat (köztük fideszeseket), akiket becsaptak. Karácsony szerint lelepleződött a hatalmi trükk, „egy Fidesz van”, így most két opció közül választhatnak: az emberek hatalma vagy a hatalom embere közül.

Nem volt meglepetés a Karácsony sajtótájékoztató, azon végül a főpolgármester nem mondott semmi újat. Noha most szorosabb lett a verseny, Karácsony „nem pörögte túl magát”, nem kapcsolt magasabb fokozatba, de talán ez a habitusa miatt is van. Vitézy sokkal agilisebb, kissé agresszívabb stílust képvisel, mint a visszafogott Karácsony, így ez lehet a főpolgármester részéről tudatos stratégia is.

Hatással lehet-e mindez Ungár Péter (LMP) politikai karrierjére?

Erre nehéz mit mondani, mert Ungár karrierje össze van kötve az LMP-vel. A LMP Vitézy Dávid farvizén be tudna jutni a Fővárosi Közgyűlésbe. Ha igen, akkor öt évig bent lesznek, és egy önálló politikai arcélet tudnak építeni. Ugyan ez a „túlélés”, de az LMP számára ez már siker, hiszen a fővárosban meg fognak tudni maradni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!