Karácsony Gergely: Az emberek a hatalom embereit vagy az emberek hatalmát választhatják

2024. június 7. – 12:26

Karácsony Gergely: Az emberek a hatalom embereit vagy az emberek hatalmát választhatják
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnálom, hogy a Fidesz világossá tette: számukra a nők azok, akiket bármikor le lehet venni a sakktábláról” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, miután két nappal a választás előtt, gyakorlatilag az utolsó pillanatban visszalépett a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra azt kérte szavazóitól, hogy őhelyette az LMP által támogatott Vitézy Dávidra szavazzanak.

„Na, ugye én megmondtam” – kezdte Karácsony, szerinte ő a választás elején megmondta, hogy Vitézy a Fidesz politikai, hatalmi és gazdasági szándékai miatt indult a választáson, Szentkirályi pedig nem fogja végigcsinálni a kampányt. Karácsony arról beszélt, hogy lelepleződött a hatalmi trükk, így most két opció közül választhatnak: az emberek hatalma vagy a hatalom embere közül. Karácsony sajnálja azokat az ellenzéki érzelmű szavazókat, akiket szerinte Vitézy csapott be, „ők gonosz hatalmi harc áldozatává váltak” – mondta. „Egy Fidesz van, az, amelyiknek célja, hogy megőrizze hatalmát és megőrizze gazdasági érdekeit”

A főpolgármester szerint Vitézy ideális ember arra, hogy a Fidesz gazdasági érdekeit szolgálja, mert mikor a kormány eltörölte a katát, Vitézy Dávid Mészároshoz köthető üzletemberekkel tárgyalt. „Annak a cégnek az ügyvezetőjével, amely nyolcszorosan túlárazott módon építi a déli körvasutat”, ami ellen Vitézynek – Karácsony állítása szerint – egy szava sem volt. „Az, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje, eddig is tudtuk, nem tagadta meg a múltját, nem zárta ki a Fidesszel való közös kormányzást.” Karácsony Gergely állítja: azok, akikre Vitézy rámutatott, hogy velük akar kormányozni, azok nem Vitézyt támogatják, sem a Kutyapárt, sem a Momentum, sem Magyar Péter.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy tisztában van vele, Vitézyt sokan a programja miatt támogatták, „nekik azt szeretném mondani, hogy én vagyok a legérdekeltebb abban, hogy ez a zöldfordulat bekövetkezzen”. Ehhez viszont értelmes vitákra van szükség, és arra, hogy a kormány ne sarcolja Budapestet. Vitézy programjának megvalósítható része szerinte akkor hajtható végre, ha nem engedik át a várost a Fidesznek. Hozzátette: Vitézy nagyságrendileg sem érti a város pénzügyi helyzetét, mert egy interjúban 900 milliárddal ítélte magasabbnak Budapest bevételét, mint a valóság. Megígérte, hogy nem engedi vissza a Fideszt a városba, kiáll azok mellett, akiknek arra van szükségük.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

​Karácsony szerint Szentkirályi kampányában gyanús volt, hogy egyszer sem mondta ki, hogy rá kell szavazni, Vitézy pedig finoman fogalmazott a Fidesszel kapcsolatban. Arról is beszélt, ha azt akarják, hogy jó legyen a kapcsolat a kormány és a főváros között, arra ő az ideális partner. „Ennek a városnak egy szabad főpolgármestert kell választani, aki nem fogadja el az utasításokat a Karmelitából” – fogalmazott. Arról, hogy bármilyen formában együttműködne-e Vitézyvel, azt mondta:

„A Fidesszel nem kívánok együttműködni, így nem számolok azzal, hogy Vitézy Dávid a városvezetés része lesz.”

Karácsony arról beszélt, ha Vitézy „a megalázó erkölcsi vereség” után tagja lesz a Fővárosi Közgyűlésnek, akkor az ő véleményére is számít, ahogy mindenki máséra is.

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje” – írta néhány perccel Szentkirályi reggeli bejelentése utánKarácsony.

„Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása” – írta Vitézy Dávid Szentkirályi visszalépéséről. Az LMP és Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltje a Telexnek azt mondta, hogy nem egyeztetett senkivel, csütörtök este hallott először a visszalépésről.

Szentkirályinak Alexandra február elején még azt mondta, hogy hozzá nem érkezett főpolgármester-jelölti felkérés, majd viszonylag későn, március közepén a Fidesz bejelentette, hogy őt indítja Karácsony ellen. Hiába állította Karácsony Gergely, kampányában végig ragaszkodott ahhoz, hogy ő nem fog visszalépni, ahogy a főpolgármester korábbi mondatára utalva fogalmazott „egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”. A visszalépéssel kapcsolatos híreket még az előző héten is „hírlapi kacsának” minősítette a Fidesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!