Szentkirályinak májusban még esze ágában sem volt visszalépni, végül mégis elütötte a sárga villamos

2024. június 7. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal a választás előtt kiderült, hogy a 14 éve kétharmaddal kormányzó Fidesz-KDNP-nek nem lesz saját főpolgármester-jelöltje Budapesten, mivel Szentkirályi Alexandra péntek reggel, az utolsó pillanatban visszalépett. Arra kérte a támogatóit, hogy helyette Vitézy Dávidra, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkárára szavazzanak június 9-én.

Szentkirályi lehetséges főpolgármester-jelöltségéről már tavaly terjedtek hírek, de akkor a kormányszóvivő még elhessegette ezt a gondolatot. 2023 májusában, az egyik kormányinfón a Telex rá is kérdezett a lehetséges indulására, mire azt válaszolta, hogy elégedett a jelenlegi pozíciójával, szeret kormányszóvivő lenni, és amúgy sincs napirenden a kérdés. „Mivel nem keresték meg, nem is gondolkodott el rajta, lenne-e főpolgármester-jelölti ambíciója” – mondta akkor Szentkirályi, aki az idén február elején tartott kormányinfón is azt állította, hogy hozzá semmilyen felkérés nem érkezett a főpolgármester-jelöltségről. Hozzátette, érti az ezzel kapcsolatos találgatásokat, de a kormányszóvivői munkára koncentrál, mondta el újra.

A Fidesz végül meglehetősen későn, március közepén, hosszú kaszting után jelentette be, hogy mégiscsak Szentkirályival futnak neki a budapesti választásnak, az új kormányszóvivő pedig Vitályos Eszter lett.

Szentkirályi a kampányában végig ragaszkodott ahhoz, hogy ő aztán biztosan nem fog visszalépni a választástól Vitézy javára, hiába állította ezt például Karácsony Gergely és Magyar Péter is. Áprilisban a Széll Kálmán téren gyűjtött aláírásokat, ahol a Telex is feltehetett neki néhány kérdést, például azt, hogy visszalépne-e Vitézy javára, ha úgy állnának a közvélemény-kutatások.

„Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”

– válaszolta erre Szentkirályi, amivel Karácsony 2021 őszi, az ellenzéki előválasztástól való visszalépésére utalt. Szentkirályi azt mondta a Telexnek, nem tervez visszalépni, szerinte napról napra több támogató áll mögötte. Mint fogalmazott, sok olyan visszajelzést kapott, hogy a budapestiek örülnek, hogy beszállt a versenybe, és „örülnek, hogy valami frissességet hozok ebbe a kicsit poshadt fővárosi, Gyurcsány-szagú életbe, úgyhogy én arra készülök, hogy megnyerem ezt a választást”.

Szentkirályi Alexandra a FIDESZ főpolgármester jelöltje gyűjti az aláirásokat a Széll Kálmán téren 2024. április 20-án – Fotó: Huszti István / Telex
Szentkirályi Alexandra a FIDESZ főpolgármester jelöltje gyűjti az aláirásokat a Széll Kálmán téren 2024. április 20-án – Fotó: Huszti István / Telex

Szentkirályi május 1-jén a Néprajzi Múzeunál majálisozott fidelitasos körben, ahol a Telexnek újabb rövid interjút adott. Arra a kérdésünkre, hogy kategorikusan ki tudj-e jelenteni, hogy nem fog visszalépni, azt válaszolta: „Az az elképesztően szexista, ilyen lekezelő, macsóskodó, férfiöltöző szagú borzalom, amiket a főpolgármester folyamatosan rám alkalmaz, az egész szóhasználat meg a gondolatvilág, hogy ő azt mondja, hogy majd itt leszedik, meg nem fogja végigcsinálni, meg hogy a nem tudom hanyadik volt a listán. Ez engem, megmondom őszintén, nagyon zavar, mert azt gondolom, hogy egy nőt azért minősíteni, mert elindul egy ilyen versenyen, és kifejezetten szexista és macsó kifejezéseket tenni azzal kapcsolatban, hogy én, egy nőként nem tudom végigcsinálni a kampányt, ezzel egyszerűen ötmillió nőt sért meg a főpolgármester. (…)

“Eszem ágában nincsen visszalépni!”

"Minden egyes nap, ami eltelik a kampányban, csak abban erősít meg, hogy a budapestiek várnak végre valakit, aki nem csak dumál, nem csak pofázik, nem csak a szája jár, henem aki odaáll, és végre csinál valamit. És szerintem, nő létemre sokkal tökösebben végezném ezt a munkát, amit ő nem végzett el négy és fél évig" – mondta Szentkirályi, aki úgy fogalmazott, az az álma és a vágya, hogy a budapestieket szolgálhassa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!