Egy hét kellett, hogy a Fidesz kimondja: ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia

Legfontosabb

2024. február 9. – 19:40

Egy hét kellett, hogy a Fidesz kimondja: ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia
Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hat napot várt Orbán Viktor, mire megszólalt Novák Katalin nagy vihart kavart kegyelmi ügyében, és hárította a kormány mindenfajta felelősségét. A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs kedden még azt mondta: tiszteletben tartja a kormány a köztársasági elnök döntését, péntek reggel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője viszont már arról beszélt: a rengeteg bírálatnak van alapja, és ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia.

Az elmúlt egy hétben Novák Katalin nem adott magyarázatot arra, miért adott elnöki kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki a jogerős bírósági ítélet szerint arra kényszerítette az otthon egyik lakóját, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását.

Az ügy másik kulcsszereplője, Varga Judit még annyit se mondott a nyilvánosságban, mint a köztársasági elnök. A volt igazságügyi miniszter teljesen elérhetetlenné vált az elmúlt egy hétben. Pedig ő volt az, aki a kegyelmi kérelmet felterjesztette a köztársasági elnöknek, majd a végén ellenjegyezte azt. A politikai felelősség egyértelműen Vargáé és végső soron a kormányt irányító miniszterelnöké. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy Novákkal vitetik el a balhét.

Álhír, pedofilok nem kapnak kegyelmet

Február 2. péntek 10:28 – Egy hete jelent meg a 444 cikke arról, hogy Novák Katalin a pápa látogatásának ürügyén Budaházy György mellett megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének is tavaly áprilisban. A döntés azért is meglepő és kockázatos a gyerekek és családok védelmét kiemelt célként megfogalmazó államfőtől, mert K. Endre már házi őrizetben volt, és mindössze kilenc hónap volt hátra a büntetéséből, amikor megkapta a kegyelmet.

Február 2., péntek 15:25 – Szinte percre pontosan öt órával az első cikk megjelenése után, péntek délután futott be a Sándor-palota első reakciója: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet” – írták rövid közleményükben. Azt is hozzátették, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a jogszabályok alapján nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

Február 2., péntek 18:38 – A kegyelmi ügy híre villámgyorsan végigsöpört a nyilvánosságban, ám a közmédia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a kormányzati média órákig egyáltalán nem számolt be róla. Péntek este fél hétig kellett várni az első cikkre a Magyar Nemzetben. „Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg” – írta a név nélküli szerző a gyakran kormányzati üzenőfalként funkcionáló lapban.

A cikkben K. Endrét mentegetve szó van arról, hogy jó magaviselete miatt hamarabb házi őrizetbe került, de a volt igazgatóhelyettes korábbi érdemeit is felsorolta a szerző, és a nehéz családi körülményeiről is megemlékezett. „Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették” – fogalmazott a szerző, aki azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy K. Endre erdélyi családban született, valamint „egyesek szerint” koncepciós eljárás folyt ellene.

Varga Judit nem válaszol

Február 3., szombat 8:23 – Az ellenzéki képviselők közül elsőként Donáth Anna, a Momentum elnöke ébredt, aki szombat reggeli Facebook-posztjában már Novák Katalin lemondását követelte. A következő napokban a DK-tól a Mi Hazánkig bezárólag az összes ellenzéki párt felsorakozott a köztársasági elnök távozását követelők táborába. Megfosztási eljárást kezdeményeztek Novák ellen, törvénymódosító javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésnek, és tüntetést szerveztek a Sándor-palota elé.

Február 5., hétfő 13:49 – A Telex kérdéseket küldött Varga Judit volt igazságügyi miniszter parlamenti emailcímére, aki tavaly felterjesztette a kegyelmi kérelmet Novák Katalinnak. Arra voltunk kíváncsiak, milyen javaslattal terjesztette fel K. Endre kegyelmi kérelmét, és a végén miért ellenjegyezte a döntést. Válasz azóta sem érkezett. Később személyesen is megpróbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel. Varga Judit az elmúlt napokban mindössze annyi hírt adott magáról, hogy hétfőn Finnország és Írország budapesti nagykövetét fogadta, csütörtökön pedig Norvégia és más országok budapesti nagyköveteivel találkozott.

Novák: Minden kegyelmi döntés megosztó

Február 6., kedd 11:30 – Novák Katalin az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a Sándor-palotában. Ott volt a Telex is, de nem kaptunk szót, csak az ATV-nek volt lehetősége a kegyelmi ügyről kérdezni a köztársasági elnököt. „Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – olvasta Novák az előre megírt szöveget, de a konkrét ügyről és a kegyelem indokairól nem mondott semmit.

Szerinte minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és természeténél fogva megosztó. „Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott” – mondta az államfő, majd sietett hozzátenni: az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Február 6., kedd 16:00Megszólalt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. „A kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele, vagy sem” – írta a Facebook-oldalán, majd a bejegyzés többi részében már a baloldalra mutogatott. „Az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofil-nyilvántartást, és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást.”

Február 6., kedd 18:00 - A Hvg.hu el tudta csípni a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésen a miniszterelnök politikai igazgatóját. „Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök asszony döntését” – fogalmazott a kormány nevében elsőként megszólaló Orbán Balázs. Azt is mondta, hogy furcsának találja az ellenzék politikai balhéját, miután az ellenzéki képviselők többsége nem szavazta meg korábban a kormány pedofilellenesnek nevezett törvényjavaslatát.

Arról is kérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, hogy támogatja-e az ellenzéki törvénymódosító javaslatokat, amelyek például azt célozzák, hogy a pedofilok segítőinek se lehessen kegyelmet adni a jövőben. „Ez egy több mint harminc éves alkotmányos eljárás. Érdemes ezt felülvizsgálni, ha erre van módosítási szándék” – mondta.

Február 7., szerda délután - A fideszes influenszer-istálló Megafon beszélő fejei is sorra töltötték fel a videókat arról, hogy valójában a baloldaltól kell félteni a gyerekeket, és álságos az ellenzék felháborodása. Magáról a kegyelmi ügyről, Novák Katalinról egy szót nem ejtettek.

Orbán: Ideje rendezni ezt a kérdést

Február 8., csütörtök – Eltelt egy újabb nap, és a Fidesz már azt mérte telefonos közvélemény-kutatással, hogy lemondjon-e Novák Katalin. A 444 információi szerint a köztársasági elnök stábja megpróbált magyarázatot adni Orbánnak a kegyelmi döntésre, de a lap forrása szerint a miniszterelnök ezt nem fogadta el, mondván: a köztársasági elnök a nyilvánosságnak tartozik azzal.

Február 8., csütörtök 15:45 – Orbán Viktor videóban jelentette be: alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány nevében. „Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – jelentette ki a miniszterelnök. Az elmúlt napokban vita alakult ki a kegyelmi döntés jogköréről Orbán szerint, ám ő úgy véli, itt nincs helye a jogászkodásnak, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Ezért olyan alkotmánymódosítást kezdeményezett, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. „Ideje rendezni ezt a kérdést!” – mondta a miniszterelnök a NER 14. évében a fideszes kétharmad által megalkotott, és gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvény tizenharmadik módosítását tervezve.

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – reagált a miniszterelnök bejelentésére csütörtökön a Sándor-palota. A szűk szavú közleménnyel azt üzenték, hogy Novák nem mond le, az Alaptörvény-módosítást – várhatóan márciusban – még ő kívánja köztársasági elnökként aláírni.

Távoznak az elnöki tanácsadók

Február 8., csütörtök 15:56 - Bejelentette Gundel Takács Gábor, hogy otthagyja Novák Katalin 16 fős elnöki tanácsadó testületét. „Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt” – írta Facebook-oldalán az ismert televíziós műsorvezető.

Február 8., csütörtök 19:02 – A Sándor-palota közleménye szerint Novák Katalin hivatalos látogatásra utazik Katarba.

Február 8. csütörtök 20:23 – Megjelent az országgyűlés honlapján az Orbán Viktor által előterjesztett alkotmánymódosítás. Ezt a mondatot iktatnák az Alaptörvénybe: „A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.”

Február 8. csütörtök 22:17 – Késő este bejelentette távozását Novák tanácsadói testületéből Lackfi János költő is. Másnap Szörényi Levente is ugyanígy tett.

Kocsis: Ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia

Február 9. péntek 7:48 – Az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja. Az MTI tudósítása szerint erről beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Kocsis szerint jó lenne tudni, hogy miért adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének, és érdemes is lenne erről beszélni egyszer, de az országgyűlés dolga most az, hogy többé ilyen ne forduljon elő. A Fidesz frakció ezért a frakcióvezető szerint támogatja a miniszterelnök alkotmánymódosító kezdeményezését. Azt is mondta a fideszes politikus, hogy ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás.

Amikor Kocsis a vörös vonal átlépéséről beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban, Novák Katalin már nem volt Magyarországon. Az Index információi szerint a repülőgép egy órás késéssel szállt fel, mert Novák még hosszan telefonált az autójában. Az nem derült ki, hogy kivel és miről beszélt az indulás előtt. Megkérdeztük a Sándor-palotát és Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnököt, hogy mikor beszélt utoljára Novák és Orbán, illetve szóba került-e a köztársasági elnök esetleges lemondása. Nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!