Gulyás Gergely: Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése

2024. január 18. – 10:14

frissítve

Gulyás Gergely: Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. január 18-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első kormányinfóját tartotta meg csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • A kormány üdvözli, hogy most már folyamatosan érkeznek az uniós források, ami Gulyás Gergely szerint azt mutatja, hogy minden rendben a hazai igazságszolgáltatással.
  • Gulyás szerint a tanárok már februárban megkapják az átlagosan 32 százalékkal megemelt fizetést. Idén 612 ezer lesz a pedagógusok átlagbére. A miniszter szerint a baloldal mellett a pedagógus-szakszervezetek is a béremelés ellenségei.
  • Gulyás kudarcnak tartja, hogy magyar dolgozókat küldött el egy dél-koreai üzem.
  • A Fidesznek lesz saját főpolgármester-jelöltje, talán még március előtt bejelentik a személyét.
  • Gulyás szerint a gyerek érdekeivel ellentétes, ha nem egy apja és egy anyja van.
  • Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése.
  • Orbán Viktor akkor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ha lesz értelme.

Gulyás a V4-ekről beszélve azt mondta, reméli, hogy az együttműködés helyreáll a négy ország között, bár nyilván vannak nézeteltéréseik, de vannak közös érdekeik is közben. „Azért egy pragmatikus együttműködésre még látunk lehetőséget, sőt, szükségesnek tartjuk” – mondta a miniszter.

Mikor lenne értelme Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójának? – kérdezte a Blikk. Gulyás szerint akkor, ha rendeznék a kárpátaljai magyarság helyzetét, például a korábbi feltételek szerint szerveznék meg a helyi magyarság oktatását.

Az Mfor.hu arról kérdezte Gulyást, hogy 24 kórházigaztatót küldtek el tavaly, mikor nevezik ki véglegesen az új igazgatókat. Folyamatban van, néhány hónapon belül, mondta erre a miniszter.

Egy másik kérdésre azt mondta, hogy a korábbi szlovákiai magyarellenes intézkedések nem kerültek szóba Orbán és Fico legutóbbi találkozóján.

A kormánnyal jó viszonyban lévő Szeged-Csanádi Egyházmegyének van egy fociakadémiája Szegeden (stadion, hotel sportcsarnok, mind állami pénzből), most emellé egy erdős terület helyén akarnak felhúzni egy 12 osztályos bentlakásos iskolát. A kormány ezt pénzzel támogatja, az önkormányzat ellenzi. A kormány az önkormányzat tiltó szándékát viszont felülírta, az ukrajnai háborús helyzetre mutogatva. Hogy jön kapcsolatba a fakivágással az ukrajnai háborús helyzet? – kérdezte a Telex.

„Nem tudom, hogy a választott eszköz a legjobb volt-e”, mondta Gulyás, de szerinte itt nem egy összefüggő erdőről van szó, hanem egy gazzal teli területről, ahol vannak fák.

Nem hatalommal való visszaélés az, hogy a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva döntött így? – kérdezett vissza a Telex, mire Gulyás azt mondta, hatalommal való visszaélést az önkormányzat követett el, de elismerte, hogy arról lehet vitázni, valóban jó indok volt-e a háborús veszélyhelyzet erre az ügyre.

A NATO erősebb lenne, ha Svédország teljes jogú tagja lenne? – kérdezte a Telex. Több ország, nagyobb erő, de Svédország minimális hozzájárulás lenne, 5-6 állam adja a NATO katonai erejének legnagyobb részét, válaszolta a miniszter. Gulyás szerint a svédek úgy viselkednek, mintha nem lenne nekik fontos a NATO-csatlakozás megszavazása. A kormány továbbra is el akarja kerülni, hogy utolsóként ratifikálja a svédek csatlakozását.

Az EP perelne azért, mert részben elérhetővé tette a Bizottság a blokkolt pénzeket Magyarországnak, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő például azt mondta, hogy szerinte sem teljesítette Magyarország a feltételeket. Kocsis Máté erre úgy reagált, ezt a reflexet ismerjük a németektől, „náci tempó”. Mennyire tartja náci tempónak azt, ha valaki bírósághoz fordulna a kifogásaival? – kérdezte a Telex Gulyást.

A miniszter szerint az EP nem döntött arról, hogy bírósághoz kéne fordulni, csak a perújítás lehetőségét vizsgálják meg. De Gulyás egyetért abban, hogy ez „birodalmi tempó”.

A 444 arról kérdezte, hogy a Rákosrendezőnél tervezett gigaberuházásnál mit garantál az arab befektető, miket építenek meg. Erről folynak most a tárgyalások, nincsenek még pontos részletek, mondta Gulyás.

A kormány korábban módosította az idegenrendészeti törvényt, de a sportot kivették a hatálya alól. Más harmadik országbeli állampolgárok nem nyújthatnak be tartózkodási engedély iránti kérelmet január 1. és február 29. között, a sportolók viszont igen. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy ilyenkor van az átigazolási időszak a sportban. Ezt egy speciális sajátosságnak nevezte a miniszter.

Lázár János korábban alkotmányos alapjognak nevezte, hogy minden lakos hozzáférjen a tömegközledéshez, de van 4 település, ahová nem megy busz vagy vonat. Gulyás mindenképpen jelezni fogja Lázárnak, hogy 4 település esetében nem teljesül ez az alkotmányos jog.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Novák Katalin azt mondta, Oroszország nem győzhet, Orbán Viktor viszont azt mondta, Ukrajna nem győzhet. Akkor kinek szurkol a magyar kormány? – kérdezték Gulyást, aki úgy felelt, ők senkinek a győzelmét nem várják, csak vesztesek vannak, mindkét oldalon sokan halnak meg.

Gulyás egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tervezett magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó már az Orbán–Zelenszkij-találkozó előkészítése. A magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozója akkor jöhet létre, ha lesz értelme, csak a fotók kedvéért nem érdemes.

Magyar delegáció járt Nigerben és Csádban, miről tárgyaltak? – kérdezte a Tények. Nigerben a migrációról tárgyalt a magyar delegáció, hiszen a Száhel-övezet az egyik legnagyobb kibocsátó, „a csádi katonai misszió jól halad.” Tavaly szavazta meg a parlament, hogy a magyar kormány 200 katonát küldjön Csádba, de a polgárháborús Nigerben is bevethetők lesznek.

Gulyás Gergely szerint nem zárhatják ki annak a lehetőségét, hogy javul Magyarország és Ukrajna viszonya, Magyarországnak törekednie kell a jó viszonyra. Nem szabad feladni a reményt, hogy változás állhat be a magyar–ukrán kapcsolatokban. A szlovák parlament korábban elítélte Orbán Viktor egyik nyilatkozatát, most pedig jó a viszony a két ország között, de Szerbia is jó példa erre, mondta Gulyás.

Gulyás azt gondolja a németekről, hogy akár jót vagy rosszat csinálnak, azt igyekeznek 150 százalékos hatékonysággal végezni. Ezzel többek között a mostani német kormány zöldpolitikájára utalt.

A BYD szegedi beruházásáról Gulyás azt mondta, látják azokat az európai törekvéseket, hogy a kínai beruházásokat vágják le Európáról, de a magyar kormány szerint ez rossz és veszélyes, ők a szabad kereskedelem hívei. Zajlik egy vizsgálat a beruházással kapcsolatban, de Gulyás ettől nem tart. Arról is beszélt, ők 45 milliárd forintos infrastruktúratámogatást vállaltak, a többi pénzügyi részletről meg majd később beszélnek.

Az RTL arról kérdezte Gulyást, hogy miért szűnik meg az újszülöttek SMA-szűrésének ingyenessége. A miniszter szerint ez egy átmeneti helyzet, ő maga helytelennek tartja, és azt ígérte, hogy a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet.

Amióta Magyarországon is elérhetővé vált az újszülöttkori SMA-szűrővizsgálat, kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek, és az időben észlelés kulcsfontosságú ennél a betegségnél.

Az SMA (azaz a gerincvelői izomsorvadás) egy gyógyíthatatlan betegség, ami miatt folyamatos állapotromlás, a mozgáskészségek elvesztése, a legsúlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség teszi súlyossá és rövidíti le a betegek életét. Az SMA az egyik leggyakoribb gyermekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintából történő genetikai vizsgálattal kimutatható.

A tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el. Az újszülöttkortól kezelt gyermekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Az RTL arra kérdezett rá, hogy a Lázár Jánosnak küldött MÁV-levél fényében a kormány tervezi-e a Budapestnek biztosított 12 milliárdos tömegközlekedési támogatás megszüntetését. Gulyás szerint „az állítólagos MÁV-álláspont” költségvetési szempontból vizsgálja a helyzetet, de ez a veszteség az utazóknak nagy nyereség. Megvonás nem kerülhet szóba, az a kérdés, hogy ebből fedeznek-e olyan támogatást, ami az agglomerációs közlekedést segíti.

4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládokban Magyarországon, erről Gulyás azt mondta, az a véleménye, hogy „az a gyerek joghátrányt szenved el, akinek nem egy apja, és nem egy anyja van, ez a gyerek érdekeivel ellentétes”. Majd arról kezdett beszélni, hogy ezekbe a számokba az az eset is beletartozik, amikor egy hetero pár szétmegy, és a tagok melegkapcsolatba bonyolódnak ezután. Szóval a miniszter szerint az azonos nemű párokra vonatkozó jogszabályokat nem kell megváltoztatni.

Hivatalos találkozó még nem volt, de a legutóbbi uniós csúcson Orbán Viktor beszélt Donald Tuskkal, a nemrég megválasztott lengyel miniszterelnökkel. Mivel egymás mellett ülnek, nehéz lett volna elkerülni a találkozást, válaszolta Gulyás Gergely a Heti TV kérdésére.

A Fidesz főpolgármester-jelöltjéről Gulyás azt mondta, a Fidesznek lesz saját jelöltje, jövő héten lesz elnökségi ülés, ez téma lesz ott. Ezt arra felelte, hogy pletyka szintjén felmerült, a Fidesz beállna egy másik párt jelöltje mögé.

Orbán Viktor korábban azt mondta, márciusban nevezik meg a jelöltjüket, Gulyás viszont el tudja képzelni, hogy még március előtt bejelentik a jelöltjüket.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 2021-ben indult napelemes pályázatok előlegét elkezdték kifizetni, mikor várhatók a következő kifizetések? – kérdezte a HVG. Van egy plafon, hogy mennyi előleget és támogatást tud kifizetni a kormány. Ennek összegéről a következő kormányinfóra ígért tájékoztatást Gulyás.

Nagy Márton miniszter korábban azt mondta, közel a megállapodás a repülőtér visszavásárlásában, Gulyás ehhez most hozzátette, amíg nincs megállapodás, a magyar tárgyalási pozíciót sem gyengítheti azzal, hogy bármilyen részletet mondjon. „A sajtóban már viszonylag jó találgatásokat olvasott” az árakról.

Az elmúlt időszakban egy csomó mindent eladott a magyar állam, hogy össze tudja szedni a reptér megvásárlásához szükséges pénzt, erről itt írtunk bővebben.

Akkor is kudarcnak éreznénk, ha semmi közünk nem lenne hozzá, mondta arra Gulyás Gergely, hogy magyar dolgozókat küldött el egy dél-koreai cég a salgótarjáni üzeméből. 46 magyart és 13 külföldi dolgozót küldtek el. Gulyás szerint ugyanolyan arányban távoztak magyarok és vendégmunkások a cégtől, mint amilyen arányban magyarok és külföldiek dolgoztak ott, de ezt a cég nem kommunikálta. Később kiderült, hogy nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elküldtek. Jogi értelemben nem volt elbocsátás, mert közös megegyezéssel küldték el a dolgozókat, de lényegét tekintve ez történt, tette hozzá Gulyás. Hangsúlyozta: a szabályozás szerint akkor lehet nem magyar dolgozót alkalmazni, ha nem találnak az adott pozícióra magyar munkavállalót.

„Öncélú örömszerzés volt ez néhány szélsőséges liberális képviselőnek” – mondta Gulyás arról, hogy egy finn EP-képviselő azért kezdett aláírásgyűjtésbe, mert szeretné elérni, hogy az uniós kormányok vonják meg a szavazati jogot Magyarországtól a döntéshozó Európai Tanácsban. Ehhez pedig elegendő aláírás gyűlt össze.

Ukrajna anyagi támogatásáról Gulyás azt mondta, tárgyalnak a Bizottsággal erről, de messze vannak az álláspontok, így nem biztos, hogy lesz megegyezés. De „ez sem tragédia” a miniszter szerint, a 2026-os keretekben még lehet erre megoldás. De azért szerinte „Magyarország nem zárta ki, hogy kétoldalú alapon mi is támogassuk Ukrajnát”.

Az Origo arról kérdezte Gulyást, hogy a Politico listája szerint Soros György fia az egyik legpozitívabb személyiség Európa szempontjából. Gulyás szeretne a lista rossz oldalán szerepelni. Szerinte hogy Novák Katalin a negatív szereplők között szerepel a listán, jól mutatja, kik finanszírozzák az újságot.

Gulyás egy másik kérdésre megismételte, hogy az EU azért tartja vissza a Magyarországnak járó forrásokat, mert nem tudják elfogadni a hazai migrációs szabályokat. Az Origo szerint a költségvetési csalással gyanúsított Víg Mór ügyében folytatott nyomozás a Lánchíd felújítását érintheti. Nemrég házkutatást tartottak a Lánchidat felújító cégnél. Gulyás nem akarta kommentálni az Origo felvetését.

A közmédia Cseh Katalin korábbi ügyéről kérdezte Gulyást. „A romlottság, a cinizmus és a pofátlanság csúcsa”, hogy az érvel az uniós források visszatartása ellen, akinek a családi cége uniós támogatásokat kapott, válaszolta erre a miniszter.

A közmédia másik kérdésre elmondta Gulyás, a baloldal után a szakszervezetek a tanárbéremelés legnagyobb ellenségei, ők ellenezték leginkább a béremelést a baloldal után.

A lengyelországi közéleti helyzetről Gulyás azt mondta, „ha valakinek bármilyen kétsége van arról, hogy micsoda inkorrekt, hipokrita és kettős mércét alkalmazó” emberek uralják Brüsszelt, akkor most már ne legyen.

Szentkirályi Alexandra is szót kapott, ő a nemzeti konzultációról beszélt, aminek kitöltési határidejét egyébként egy héttel kitolták. A kormányszóvivő azt mondta, 1  518 455-en töltötték ki, 84 százalék postán küldte azt vissza.

A rendvédelmi dolgozók bére közel 80 ezer forinttal emelkedik. Gulyás szerint Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. A katonák körében átlagosan 11 százalékos béremelés történt. Emelkedtek a családtámogatások is: a GYED 373 ezer forintra nőtt, diplomás GYED 186 ezerre, mesterképzésben résztvevők ellátása pedig 228 ezerre nőtt.

Magyarország minden nehézség ellenére olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, ami reálbéremelést jelent az inflációs helyzet ellenére, ami a tanárok esetében látványos, mondta Gulyás.

Gulyás arról beszélt, hogy az orvosok átlagos bére 2,2 millió forint most, a szakápolóké 595 ezer forint, a kormány úgy döntött, az orvosbérek 37 százalékában határozzák meg a szakápolóbéreket. Ehhez március 1-jével a szakápolói béreket újabb 20 százalékkal emelik, így az 715 ezer forint lesz.

A korábban bejelentett tanárbéremelésről azt mondta Gulyás Gergely, hogy a kormány álláspontja mindig az volt, hogy a tanárok anyagi megbecsültsége elmarad a kívánatostól, de a nehéz költségvetési helyzetben szükség volt az uniós forrásokra. 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a tanárok fizetését, ami összességében 6000 milliárd forintba kerül. Ebből 700 milliárdot áll az EU. Már februárban a 32 százalékkal megemelt bért kapják a tanárok. A szakképzésben dolgozók is megkapják ezt, mondta Gulyás. Idén 612 ezer lesz a pedagógusok átlagbére, tette hozzá. A kormány ígérete szerint még ebben a ciklusban meg fogják duplázni a pedagógusbéreket.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Gulyás szerint azért tudnak eredményeket elérni a megállapodásokban Brüsszellel, olyan ügyekben, amik nem ártanak az országnak, ennek ellenkezője „antidemokratikus lenne”. Vannak tehát „vörös vonalak”, a gyerekeknek nem lehet LMBTQ-progapandát terjeszteni, és migrációs kérdésben sem adják fel az álláspontot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!