Válságban a Visegrádi Négyek az egy hét múlva hivatalba lépő cseh elnök szerint

2023. március 2. – 13:09

Válságban a Visegrádi Négyek az egy hét múlva hivatalba lépő cseh elnök szerint
Petr Pavel 2023. február 2-án, nem sokkal az elnökké választása után – Fotó: Michal Cizek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A visegrádi szövetség válságban van, jelentette ki Petr Pavel nemrég megválasztott cseh elnök a Zeitnak. A HVG által kiszúrt interjúban a hamarosan beiktatott államfő kijelentette, hogy a cseh–lengyel–magyar–szlovák összefogásban

„ma már nem beszélünk egy hangon”.

Közölte, hogy Csehország a nyáron párbeszédet kezdeményez arról, van-e még értelme az együttműködésnek köztük és ha igen, milyen formában. (A NATO-n belül a térségből legmagasabbra jutott volt katonatisztről a megválasztásakor írtunk bővebben.)

„Magyarország egy alapvetően más utat követ”

az oroszokkal kapcsolatban, Lengyelországot pedig a jogállamiság miatt érik kritikák. Utóbbi valóban létező probléma, de szerinte sok ország átmegy „a demokratikus deficit fázisain”. Ő ezt nem látja ilyen tragikusnak, mert a miniszterelnököket és pártokat ki lehet szavazni a hatalomból. Hacsak előbb nem gyalulják addig a demokráciát, hogy túl késő legyen, teszi hozzá az interjúztató, amivel Pavel is egyetért. (A volt tiszt a hasonló kritikákat kapó Andrej Babišt győzte le az elnökségért januárban, Lengyelországban idén ősszel választják újra a parlamentet és a kormányt.)

Arról, hogy a magyar kormány orosz politikája hogyan kezdte ki a visegrádi szövetséget, valamint a rendszeres egyeztetések ellenére milyen, uniós szavazásoknál is kimutatható különbség van a cseh–szlovák és a lengyel–magyar tengely között, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!