Házkutatást tartottak a Lánchidat felújító cégnél

2024. január 11. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, az A-Híd Zrt.-nél tartottak házkutatást 2023 végén – írja a Mandiner és a kormányközeli média más lapjai. Ez a cég végezte a Lánchíd felújítását, de arról nincs hír, hogy ezzel kapcsolatban zajlana nyomozás ellenük. A vállalat a Telexnek küldött reakciójában jelezte, a házkutatás nem szorosan az A-Híd Zrt.-t érintette, hanem két olyan külső céget, amikkel a vállalat korábban szerződéses viszonyban állt.

A Mandiner szerint egy több százmilliós számlagyár-ügyben szállt ki a céghez a NAV. „Tájékoztatjuk, hogy egy praxisától eltiltott budapesti ügyvéd tevékenysége miatt elrendelt nyomozás során a pénzügyőr nyomozók 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt” – írták a Mandiner kérdéseire.

Az eljárás középpontjában álló budapesti ügyvéd, Vig Mór november vége óta letartóztatásban van, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több százmilliós számlagyár működtetése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg.

Az A-Híd a Telexnek küldött reakciójában jelezte, hogy NAV tavaly novemberben végzett helyszíni ellenőrzést az A-Híd Zrt.-nél, két külső céggel kapcsolatos eljárás részeként.

„Az A-Híd Zrt. mint adatszolgáltató a kért anyagokat, dokumentumokat azonnal és hiánytalanul a nyomozók rendelkezésre bocsátotta. (Az A-Híd Zrt. tehát a külső cégekkel kapcsolatos eljárásban adatszolgáltatást teljesített, az A-Híd Zrt. vonatkozásában tehát sem kihallgatásról, sem gyanúsításról nincsen szó.)” – írták, hozzátéve, hogy

az eljárással érintett vállalkozásokkal az A-Híd Zrt.-nek nincs élő szerződése.

„Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kérnek tőlünk. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettünk az adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, és a jogszabályokat mindenben betartva természetesen a későbbiekben is együttműködünk a hatósággal.”

Bár a fideszes sajtó és Wintermantel Zsolt is azonnal igyekezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely főpolgármesterrel rokonítani a vállalkozást, miután tudomást szereztek a házkutatásról, az A-Hídnak valójában fideszes kötődései is vannak. A cég mögött álló Apáthy Endre érdekeltségei már az első Orbán-kormány idején meghatározók voltak, ráadásul Apáthy egy Fidesz-közeli szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja is volt. Apáthy jobbkeze, az A-Híd vezérigazgatója, Sal László pedig 1999 és 2004 között a Közgép vezérigazgatójaként dolgozott.

Igaz, a cégcsoportot 2002 és 2010 között sem hagyta el a szerencse, még a Demszky-féle fővárostól is kapott megrendeléseket. 2010 után pedig több projektben is Mészáros Lőrinc cégeivel dolgoztak együtt.

----------

Az A-Híd Zrt. reakciójával a megjelenés után frissítettük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!