A PiS tömegeket szólított az utcákra Varsóban, a lengyel elnök újra kegyelmet adna az őrizetbe vett politikusoknak

2024. január 11. – 19:28

A PiS tömegeket szólított az utcákra Varsóban, a lengyel elnök újra kegyelmet adna az őrizetbe vett politikusoknak
A tüntetők lengyel zászlókat és egy „Kiállunk Kamiński és Wąsik mellett” feliratú transzparenst tartanak az új kormány elleni tüntetésen a varsói parlament előtt 2024. január 11-én – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az októberi parlamenti választásokon elbukott Jog és Igazságosság (PiS) pártja csütörtökre tiltakozást szervezett, hogy felszólaljanak a Donald Tusk vezette új kormány lépései ellen, amikkel át akarják venni az irányítást az állami hírügynökségek és műsorszolgáltatók felett, írja az Euronews.

A nyolc évig kormányzó PiS szerint a „Szabad lengyelek” tüntetésének célja a demokrácia és a szabad média védelme. A varsói tüntetést ugyanarra a napra szervezték, amikor a még mindig a PiS ellenőrzése alá tartozó legfelsőbb bíróságnak a választás érvényességéről kell döntenie. A volt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a tömeggel együtt skandálta, hogy: „Védjük, meg Lengyelországot.”

A lengyel Wyborcza azt írja, a demonstráció délután 4 körül vette kezdetét a lengyel parlament alsóháza, a szejm előtt. A szervezők szerint a demonstráción több százezer résztvevő van, míg a városháza szerint nagyjából 35 ezren vonultak utcára. Monika Beuth, a varsói városháza szóvivője szerint 440 busz érkezett tüntetőkkel Varsóba. A szervezett demonstráció fél hat magasságában spontán vonulásba torkollott.

A tömeg az elnöki hivatalhoz vonult, ahol a PiS vezetője, Jarosław Kaczyński is beszédet mondott. „Nehéz lesz a győzelemért folytatott küzdelem. De nyernünk kell, hogy kivívjuk Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik szabadságát” – mondta Kaczyński.

A volt belügyminisztert és egykori helyettesét kedd este letartóztatták az elnöki palotában. A bíróság decemberben két év letöltendő börtönre ítélte a két politikust hivatali visszaélés miatt. Andrzej Duda, a PiS-hez közel álló lengyel elnök még korábban kegyelmet adott nekik, azonban a legfelsőbb bíróság tavaly nyáron érvénytelenítette az elnöki kegyelmet, és új eljárást rendelt el, ezután született meg a bírósági ítélet. A decemberi ítélet nyomán Szymon Hołownia alsóházi elnök megfosztotta Kamińskit és Wąsikot képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól.

Az AP azt írja, Duda már a csütörtöki tiltakozás előtt elindította a procedúrát, hogy ismét kegyelmet adjon a Jog és Igazságosság képviselőinek.

A két politikus éhségsztrájkba kezdett. Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján erről azt mondta: „minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon”. Újságírói kérdésre megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet. Ejchart szerint Kamiński és Wąsik nem tekinthető politikai fogolynak.

A PiS az ellen is tüntetett, hogy decemberben a Tusk vezette koalíciós kormány egy jogi kiskapura hivatkozva egy héttel a beiktatása után eltávolította a PiS-féle vezetőséget, és új embereket nevezett ki a lengyel közszolgálati médiumok élére. Az új kormány szerint a lépéseik legitimek, a törvény szövege szerint jártak el, és helyre kellett állítani azt „a törvénytelen kontrollt”, amit a PiS kiépített a közmédia felett, amelynek semlegesnek és kiegyensúlyozottnak kellene maradnia.

A jogi értelmezések azonban független jogi szakértők között is megoszlanak. Duda azzal vádolta a kulturális minisztert, hogy alkotmányt sértett. A lengyel közmédiánál kialakult helyzetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!