Lengyelország elnöke: A kulturális miniszter alkotmányt sértett

2023. december 21. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter alkotmányt sértett, amikor parlamenti határozat alapján intézkedett a közmédia ügyében – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a Radio Zet kereskedelmi rádióban, írja az MTI.

„Nem lehet az úgy, hogy a szejm határozatokat ad ki, amelyek a miniszter szerint helyettesítik, illetve megváltoztatják a törvényeket” – mondta Duda, aki anarchiának nevezte Sienkiewicz eljárását. Szerinte a közmédia vezetését a Nemzeti Médiatanácsról szóló törvény szabályozza, ezt a jelenlegi parlamenti többség alkotmányos úton módosíthatja, de nem kerülheti meg.

Az ügy előzménye, hogy kedden Donald Tusk új lengyel kormányfő bejelentette, hogy a súlyos szakmai kifogások miatt egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását a jövő évi lengyel költségvetésben, szerdán fel is mentették az előző, Lengyelországot két cikluson át vezető Jog és Igazságosság (PiS) kádereiből álló vezetést.

A közszolgálati műsorszolgáltató választási kampány alatti torz és nyíltan részlehajló tudósításai miatt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése szerint a kormánypártnak olyan erős hátszele volt, ami „aláásta az állam és a párt demokratikus szétválasztását”. A Telexen részletesen bemutatott és értelmezett választás után pedig pont Marcin Wolski, a TVP egyik legfontosabb műsorvezetője fakadt ki amiatt, hogy „Durvább propagandát csináltunk, mint a '70-es években [a kommunizmus alatt]”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!