Donald Tusk: A jelenlegi lengyel közmédia nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák

2023. december 19. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását a jövő évi lengyel költségvetésben – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő egy keddi sajtótájékoztatón Varsóban.

„Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák. Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk” – mondta Tusk az MTI beszámolója szerint. A lengyel miniszterelnök hozzátette, hogy a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el erre a célra.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum „az első lépést jelenti a közmédia javításához”. Azt is bejelentette, hogy a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek „visszaállítják a közmédia elemi semlegességét”.

Bár a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerezte a legtöbb szavazatot az október 15-i lengyel parlamenti választásokon, a Donald Tusk vezette ellenzéki koalíció együtt több szavazatot szerezett, így Tusk alakíthatott kormányt. Azt, hogy hogyan győzedelmeskedett az ellenzék Lengyelországban, itt jártuk körül részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!