Gulyás Gergely: Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése

2024. január 18. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL arról kérdezte Gulyást, hogy miért szűnik meg az újszülöttek SMA-szűrésének ingyenessége. A miniszter szerint ez egy átmeneti helyzet, ő maga helytelennek tartja, és azt ígérte, hogy a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet.

Amióta Magyarországon is elérhetővé vált az újszülöttkori SMA-szűrővizsgálat, kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek, és az időben észlelés kulcsfontosságú ennél a betegségnél.

Az SMA (azaz a gerincvelői izomsorvadás) egy gyógyíthatatlan betegség, ami miatt folyamatos állapotromlás, a mozgáskészségek elvesztése, a legsúlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség teszi súlyossá és rövidíti le a betegek életét. Az SMA az egyik leggyakoribb gyermekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintából történő genetikai vizsgálattal kimutatható.

A tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el. Az újszülöttkortól kezelt gyermekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!