4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládokban Magyarországon

2024. január 10. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint háromszorosára nőtt a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon, ez derült ki a népszámlálási adatokból az Rtl.hu szerint.

A portál az adatokat a KSH-tól kérte ki. Eszerint a 2022-es népszámlálásban 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, és összesen 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű párok.

Mivel népszámlálást csak tízévente tartanak, a köztes időszakban úgynevezett mikrocenzus elkészítésével frissítik az adatokat. A 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben pedig már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

A KSH a népszámlálási adatokról azt is megjegyezte, hogy a családokra vonatkozó adatokat abból tudják kinyerni, hányan laknak egy adott háztartásban. Akik külön háztartásban élnek, vagy nem jelezték kölcsönösen az élettársi viszonyukat, azokról nincsenek ilyen információk. Így a szivárványcsaládok egy része nem is jelenik meg a statisztikában.

A portál szerint a szivárványcsaládokkal foglalkozó civil szervezeteket meglepték ezek a statisztikák, bár ők is érzékelték a rendezvényeken és a megkeresésekből, hogy egyre több azonos nemű pár tervezi a gyerekvállalást. „Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit” – mondta erről a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Szerintük a magyar társadalom is elfogadóbb, mint azt gondolnánk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!