Gulyás Gergely: Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése

2024. január 18. – 10:14

frissítve

Gulyás Gergely: Újra ingyenes lehet az újszülöttek SMA-szűrése
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. január 18-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első kormányinfóját tartotta meg csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány az idei első ülésén, tehát szerdán uniós helyzetértékelést tartott, Gulyás Gergely szerint ezen arra jutottak, hogy üdvözlik, hogy „most már folyamatosan érkeznek uniós pénzek az országba”, itthon ugyanis rendben van az igazságszolgáltatás. Üdvözlik a szerdai EP-vitát is, ott Gulyás szerint kiderült, hogy a további uniós pénzek kifizetését ahhoz kötötték, hogy az LMBTQ- és migrációs ügyekben a kormány megváltoztassa a nézeteit. Pedig a magyarok a népszavazással kifejezték a világos akaratukat.

Legutóbb decemberben volt kormányinfó, Orbán Viktor tartotta. Most nem lesz ott a miniszterelnök, be kell érnünk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel.

Ma írtuk meg, hogy a MÁV levelet küldött Lázár Jánosnak, amiben azt állították, hogy a Budapest-bérlet felmondásával a MÁV-Volánbusz sem járna jól, az agglomerációs működési modell megszüntetésével pedig az állam rövid távon veszítene. Az építési és közlekedési miniszter január elején új tarifarendszert jelentett be: megszűnne minden bérlettípus a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad, átalakítják a kedvezmények rendszerét. Lázár egyúttal ajánlatott tett a fővárosnak a Budapest-bérlet megtartására.

Nemrég hivatalossá vált, hogy Magyarország megkapja a korábban blokkolt uniós források egy részét, miután az Európai Bizottság arra jutott, hogy a magyar kormány teljesítette az elvárt igazságszolgáltatási reformokat. Az Európai Parlament nem így látja a dolgot, és sajtóhírek szerint fontolgatják, hogy pert indítanak a testület ellen.

A visszatartott uniós források érkezésével a kormány megemeli a tanárok fizetését, a Belügyminisztérium közlése szerint átlagosan 32,2 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek. A pályakezdő gyakornokok fizetése például az eddigi 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A magyar tanárok amúgy még az emeléssel együtt sem fognak annyit keresni, mint román kollégáik, amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!