Aláírásgyűjtésbe kezdett egy finn kereszténydemokrata képviselő, hogy vonják meg Magyarország szavazati jogát az EU Tanácsban

2024. január 9. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírásgyűjtésbe kezdett Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, mert szeretné elérni, hogy az uniós kormányok vonják meg a szavazati jogot Magyarországtól a döntéshozó Európai Tanácsban – írta a Népszava.

A finn politikus az Európai Parlament (EP) elnökének, Roberta Metsolának címzett levelében kérte képviselőtársai támogatását. Sarvamaa azt javasolta, hogy az EP határozatban szólítsa fel az Európai Bizottságot vagy a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsot annak megállapítására, hogy Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek az uniós értékek.

Sarvamaa szerint szükség van a magyar kormánnyal szemben indított hetes cikkes jogállamisági eljárás következő szakaszainak aktiválására az Európai Unió értékeinek védelme érdekében. Ugyanakkor az EP-nek nincs közvetlen beleszólása a kormányközi fórumon zajló hetes cikkelyes eljárás menetére, és a tagországoknak sem kötelező figyelembe venniük a parlament javaslatait.

„Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni” – közölte Sarvamaa a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában.

A finn képviselő a Twitter-oldalán azt írta: „Most vagy soha. Orbán Viktor miatt egyszerűen megrekedt az EU döntéshozatali gépezete. Az egyetlen módja annak, hogy ez működjön, ha megvonják Orbántól a szavazati jogot a Tanácsban. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem megengedett a zsarolás. A képviselőknek péntekig kell aláírniuk a levelet, ezt követően elküldöm Metsola elnöknek.”

Akár Orbán is lehet átmenetileg a Tanács elnöke

Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke nemrég bejelentette, hogy indul a júniusi európai parlamenti választásokon, a francia ajkú belgiumi liberális párt, a Mouvement Réformateur (MR) listavezetője lesz. Ha megválasztják, és július közepén elfoglalja a helyét az Európai Parlamentben, akkor új vezetőt kell találni a Tanács élére.

Ha ez a folyamat elhúzódik és nem történik meg időben, akkor az Európai Unió soros elnökségét épp a vonatkozó időszakban betöltő ország vezetője lesz a szervezet elnöke, aki abban a mintegy fél évben épp a magyar kormányfő, Orbán Viktor lesz. A csúcspozícióval valójában nem járnak túlzottan nagy hatalmi jogkörök, inkább szervezési, levezetési funkciója van az elnöknek, de a Politico szerint a többi 26 állam- és kormányfő „kétségbeesetten” próbálja elkerülni, hogy Orbán legyen a Tanács elnöke.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!