Automatikusan Orbán Viktor lesz az EU vezető testületének elnöke, ha nem találnak másvalakit a leköszönő vezető helyére

2024. január 7. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke indul a júniusi európai parlamenti választásokon, ezért ha megválasztják és július közepén elfoglalja a helyét az Európai Parlamentben, akkor más vezetőt kell találni a testület élére.

Ha ez nem történik meg időben, akkor az Európai Uniós soros elnökségét épp a vonatkozó időszakban betöltő ország vezetője lesz a szervezet elnöke, aki abban a mintegy fél évben épp a magyar kormányfő, Orbán Viktor lesz, írja a Politicio.

A csúcspozícióval valójában nem járnak túlzottan nagy hatalmi jogkörök, inkább szervezési, levezetési funkciója van az elnöknek, persze az EU-s közbeszédet hangsúlyosan alakítani képes.

Azt, hogy Orbán Viktor irányítsa az Európai Tanácsot fél évig, a Politico szerint a benne lévő többi 26 állam- és kormányfő „kétségbeesetten” próbálja elkerülni, hiszen Orbánnak rendszeresen súlyos nézeteltérései vannak velük, ez közismert a magyar kormányfő vétózásai miatt is.

Június 6. és 9. között az EU 27 tagállamában megtartják az európai parlamenti választásokat, ezután az európai vezetők június 17-én, majd június 27–28-án ülnek össze, hogy megpróbáljanak megegyezni Michel utódjáról. Ez sosem volt egyszerű folyamat, sokat számít, hogy a választási eredmények milyen erőviszonyokat teremtenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!