Vietnámi vendégmunkások jöttek, magyar munkavállalók mentek a dél-koreai gyár salgótarjáni üzeméből

2024. január 17. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából hatvan embert bocsátottak el december óta Salgótarjánban a dél-koreai Bumchun leányvállalatának üzeméből, ahová nem sokkal korábban vietnámi vendégmunkások érkeztek – írta a 24.hu. A lap több forrásból megerősítette, hogy a két esemény időben egybeesik, sőt, több vietnámit a később elbocsátottak tanítottak be az üzemben, ahol akkumulátorokhoz gyártanak alkatrészeket. Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket – írta a lap.

A dél-koreai cég 2019-ben 13,3 milliárd forintos beruházással hozta létre az üzemet, amelyben jelenleg 400 saját alkalmazott dolgozik – emellett a kölcsönzött munkaerővel együtt a dolgozók száma még magasabb lehet. A cég 2021–22-ben 3,3 milliárd forint támogatást kapott a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) a munkahelyek létrehozására.

A Bumchun Precision Hungary Kft. nem reagált sem a lap, sem a Párbeszéd-Zöldek parlamenti képviselője, Berki Sándor megkeresésére.

Az elbocsátott dolgozók egyikétől úgy tudni, hogy január elején váratlanul bocsátották el, noha próbaidejét már letöltötte. Többek között rá hárult a vietnámi vendégmunkások betanítása is. „A betanítás úgy történt, hogy ők nemhogy magyarul, de még angolul sem ismerték az alapszavakat sem. Ilyen körülmények között a folyamat nagyon nehéz volt, valójában több hónapot igényelt volna” – mondta, megjegyezve, hogy a betanításra ennél jóval rövidebb időt kaptak.

A 24.hu értesülése szerint a cég az elbocsátást nem indokolta meg, bár erre a kölcsönzött munkaerő esetében is szükség volna. Az egyik munkaerő-kölcsönző cég vezetője megerősítette, hogy több ilyen dolgozótól megvált a Bumchun, de továbbra is vannak ilyen jogállású dolgozók a cégnél.

Az elbocsátások különösen érzékenyen érintik a térséget, ahol a munkanélküliség a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal tavalyi közlése szerint eléri a 10 százalékot. Ennek ismeretében még nehezebben érthető a vendégmunkások alkalmazása, amely ellentétes lehet a vendégmunkásokról szóló törvény tavaly módosításaival is, amely szerint csak akkor lehet külföldi munkaerőt alkalmazni, ha a betöltetlen állásra nem volt magyarországi jelentkező.

Kérdéseinkkel a céghez fordultunk írásban. A Bumchun közleményében azt írta, hogy nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elküldtek a cégtől az elmúlt időszakban. „A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg” – írták.

Frissítés: A hír megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amely szerint megkezdte az ügy kivizsgálását. „A rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre. Minden további információról a minisztérium tájékoztatni fogja a közvéleményt” – idézte a közleményt az MTI. A minisztérium kitért arra, hogy az idegenrendészeti törvény szigorítása a magyar munkahelyek védelmét szolgálják. „A kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!