Telex Neked #2021. augusztus: Időhurok, öttusagyilkos ló, metálturul és telepisált Balaton

2021. december 27. – 17:05

Telex Neked #2021. augusztus: Időhurok, öttusagyilkos ló, metálturul és telepisált Balaton
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egész 2021 anakronizmus volt, de hogy egy időhurokba vagy -káoszba kerültünk, arra leginkább a nyári hónapok mutattak rá. Először letudtuk a 2020-as futball-Európa-bajnokságot, majd augusztusban a 2020-as olimpiát is. Tényleg ez volt a hivatalos nevük. Bizonyára azért, mert kinyomtatták előre az összes plakátot, és már macerás lett volna átírni az évszámot. Előre sajnálom a jövő újságíróit, akik kénytelenek lesznek úgy kezdeni a cikkeiket, hogy „a 2021-ben rendezett 2020-as tokiói olimpián”, stb. Ha majd a jövő újságírói visszanéznek ez év augusztusára, írniuk kell még a gyorsan lezavart afganisztáni kivonulásról, az ellenzéki előválasztásról, az egészen bizarr formákat is felvonultató augusztus 20-i ünnepségről, ökológiai katasztrófákról és a levenduláról is, igen, a levenduláról.

A tokiói olimpia (hagyjuk most az évszámot) sokak napi rutinját felforgatta, a kollégáimmal mi is azt éjt nappallá tettük, és fordítva, hogy mindenről azonnal be tudjunk számolni. Napközben én éppen átaludtam az olimpia legnagyobb hatású sztoriját, azt, amikor a Saint Boy nevű ló igazából nem akart csinálni semmit. Makacskodása teljesen kiakasztotta a hátán ülő német öttusázónőt, aki éremreményeitől is elbúcsúzhatott. Saint Boy aztán hivatkozási alappá is vált, hogy miért is kéne a lovaglást valami mással helyettesíteni az öttusában. Döntés még nincs – a sakk is felmerült pótlóként –, csak ellentmondásos nyilatkozatok a témában, de hát a ma már valóban nem túl sok izgalmat kiváltó öttusának igazából köszönetet kellene mondania Saint Boynak, hiszen még sosem beszéltek róla ennyit.

Magyarország hat arany, hét ezüst- és hét bronzérmet szerzett Tokióban, és kiderült, hogy a jól bejáratott sportágaink mellett vitorlázásban, karatéban, kerékpárban is találunk magyarokat a világ legjobbjai között. A kajak-kenu az egyik biztos pontunk, ahol Kozák Danuta is nyert egy aranyat, és hatszoros olimpiai bajnokként minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja lett. Hosszú Katinka felé mindenki nagy elvárásokat támasztott, de végül az úszó érem nélkül távozott Tokióból, gyenge szereplésének okát mi is boncolgattuk.

Az olimpián először vett részt hivatalosan transznemű sportoló, a korábban férfiként élő Laurel Hubbard női súlyemelésben indult, de érvényes kísérlet nélkül kiesett, alighanem ezzel sok támadástól is megóvta magát. Az a kérdés viszont még nincs lezárva, hogy hogyan versenyezhetnének fair körülmények között a transzneműek világversenyeken.

Ha már genderkérdéseknél járunk, fel kell idézzük, hogy nyáron a kormány homofób kampányt indított, többek között azt bizonygatva, hogy az Európai Unió nemváltó műtéteket népszerűsít a gyerekeknek, és Magyarországot is arra akarja rábírni, hogy LMBTQI-aktivisták járjanak be az iskolákba. Az ilyen és ehhez hasonló mantrák végül egy Fidesz-vezérelt népszavazásba torkolltak, gyerekvédelem címszóval, miközben a Telexen bemutattuk, hogy a Nyugat-Európában folyó felvilágosító előadások köszönőviszonyban sincsenek a népszerűsítéssel. A gendervonatra a később ellenzéki miniszterelnök-jelöltté váló Márki-Zay Péter is jegyet váltott, és nem először kezdett el meleg fideszesekről beszélni, sőt, még Orbán Viktor fiát is szóba hozta. Később ennek tudta be, hogy a Fidesz takarékra vette a melegellenes kampányát. A bajusz azt jelenti, hogy férfi vagyok állítást különösebben nem boncolgatnám, inkább nézzék meg önök is a tömött és kackiás bajszú versenyzőket, akik a bajuszkirály-választásról szóló videónkban szerepelnek.

Az ellenzéki előválasztás rajtjánál többen összeakasztották a bajszukat, Zuglóban Tóth Csaba és Hadházy Ákos hívei egymásnak is ugrottak, megmutatva, hogy igenis van tétje ennek az egésznek, de az is kiderült, hogy mégiscsak Abszurdisztánban élünk. Mellár Tamásnak Pécsen sikerült visszalépnie a visszalépéstől. És még csak ezután jöttek a nagy alkudozások és viták.

Bár az már augusztus végén is látszott, hogy megint be fog robbanni a koronavírus-járvány, a kormány korlátozások nélküli tartotta meg megalomán augusztus 20-i ünnepségét Budapesten. Az utcákon olyan parádé zajlott, hogy az óvatlan néző összekeverhette a Budapest Pride-dal. Sokak retinájába égtek bele ekkor a metálturult húzó izomemberek vagy az óriásdodzsemként guruló arany Szent István.

Az Egyesült Államok májusban döntött úgy, hogy kivonja a 2001 óta Afganisztánban állomásozó csapatait, és a továbbiakban az afgán kormányra bízza a biztonság fenntartását. Ez az ötlet finoman szólva sem jött be, a modern fegyverekkel bíró és kiképzett kormányerőket szinte pillanatok alatt szétzavarták a tálib milíciák, egymás után foglalták el a tartományokat, végül Kabult is, és megtörtént a hatalomátvétel. Afganisztánból az utolsó pillanatokban is rengeteg embert próbáltak kimenekíteni a korábban jelen lévő országok, így Magyarország is. Az akcióról beszámoló Ruszin-Szendi Romulusz elég meredek és alaptalan kijelentést is tett, jól rákontrázva a kormány menekültellenes retorikájára. A honvédség főparancsnoka azt mondta, hogy volt olyan nem magyar kimenekítést végző gép, ahol az egyik kimenekített már a repülőgépen bombát szerelt.

Katonai szállítógép száll fel a kabuli reptérről 2021. augusztus 23-án. A reptér melletti területen tömegek várakoznak arra, hogy elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvétel követően – Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times
Katonai szállítógép száll fel a kabuli reptérről 2021. augusztus 23-án. A reptér melletti területen tömegek várakoznak arra, hogy elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvétel követően – Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times

Na, mi újság van a tóparton, tópartokon? A Balatonról például kiderült, hogy egyre többen pisilnek bele, mert nem akarnak fizetni a parton a vécéhasználatért, mindez vízminőségi problémákkal járhat. Mi nem a vízbe, hanem a balatoni büfék és éttermek zárt, mítoszokkal övezett világába merültünk, ahol az egymillió forintos fizetések legendáját is próbáltuk tisztázni. A Velencei-tó egész nyáron szenvedett, a vízszintcsökkenés után többször látványos halpusztulás is lezajlott. A tatai Öreg-tavat is féltik helyi civilek, a madárvédelmi szempontból is jelentős víz partjára szállodát akarnak építeni, amely a polgármester támogatását is élvezi. A gigantikus patthelyzetnél tartó ügyet fél éven át követte videórovatunk. Nagy folyóink természetessége és környezeti állapota is veszélyben van. A Tiszán civilek sziszifuszinak tűnő küzdelmet folytatnak a PET-palackokkal, míg a Dunán az érintetlensége miatt kedvelt kisoroszi Szigetcsúcs vált kis híján turizmusfejlesztés címen betonozás áldozatává. Ezeknél is aggasztóbb – bár a nagy egészhez hozzátesznek –, hogy a világ vezetői tudósai vészjelzést adtak le: megkérdőjelezhetetlen, hogy a klímaváltozást az ember okozza, ezért azonnal el kéne felejtenünk a fosszilis energiát.

És ahogy ígértem, beszélünk egy kicsit a levenduláról. Ahhoz már mindenki hozzászokhatott, hogy az utóbbi tíz évünk folyamatos szabadságharcolásban telik, csak a gaz Habsburgok helyett már Brüsszel ellenében akarjuk lemosni a gyalázatot. Az akácfák után a levendulát is meg kellett védeni a mocskoktól, mert legalábbis a kormányközeli sajtó egy része szerint be akarták tiltani ezt a növényt. A valóság pedig az, hogy csak a virág allergénként való minősítése merülhetett fel.


A végére távirati stílusban maradt még pár augusztusi hír:

Jöjjön még a hónap képe

A Pride hónapja után zavarba ejtő ez a kép augusztusból. Kétségtelen, hogy az augusztus 20-i felvonulás képei váltották ki a legtöbb érzelmet az emberekből az államalapítás ünnepén, és még napokon át. Magyarország legújabb felvonulását hagyományteremtőként harangozták be, és az biztos, hogy sokaknak sokat adott. Voltak, akik birodalmi párhuzamokat éreztek a masírozó karneválban, mások a Pride mára szinte teljesen lekopott giccsességét látták benne újraéledni. A metálturul nem egyedül gurult végig az Andrássy úton, társaságát felsorolni legalább annyira nehéz, mint az elhangzott zeneszámokat. Az itt látható képnek az a külön érdekessége, hogy még Gyurcsány Ferenc is megkívánta egy jogosulatlan felhasználásra.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!