Messi két évre ír alá a PSG-hez

Legfontosabb

2021. augusztus 10. – 16:06

frissítve

Messi két évre ír alá a PSG-hez
Lionel Messi már Paris-pólóban – Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délben szinte egyszerre jelentette a francia sportlap, a L’Equipe, valamint a spanyol Sport, hogy az argentin Lionel Messi és a francia PSG között megszületett a megállapodás. A klub hivatalosan néhány órával később a Twitterén egy 13 másodperces üzenetben tudatta, valaki aláírt hozzájuk, és ha a videó harmadik másodpercénél jól figyelünk, akkor egy tízes mezben játszót argentint látunk.

A PSG azt hivatalosan még nem jelentette be, hogy a hatszoros aranylabdás játékossal kétéves szerződést kötött, ami egy évvel opcionálisan meghosszabbítható, de ez már csak órák kérdése. Messi szabadon igazolható volt, csak a keresetét kell fizetniük a franciáknak, ami a New York Times szerint 35 millió euró lesz egy évre, ami nagy összeg, de kevesebb annál, amennyit a Barcelonában keresett.

A klub székházától a Reuters hírcsatornának egy ideig élő közvetítése is volt a Twitterén, valamint olyan fotót is közzétett, amelyen Messi már Paris-mezben integet egy ablakból. A közvetítésben látszik, és abba belehallatszik, hogy a helyszínen több tucat szurkoló várakozik, időnként többek között Messi nevének a skandálásával.

A PSG szerda reggelre hirdetett sajtótájékoztatót, hogy bemutassa Messit és ismertessék a részleteket.

Így jutottunk el idáig

A Barcelona még augusztus ötödikén egy szűkszavú közleményben jelentette be, hogy nem tudja megtartani azt az ikonját, aki még 13 évesen került a városba. Messi szigorú orvosi felügyelet alatt nőtt fel a katalánok La Masia nevű akadémiáján, növekedési hormonnal kezelték, speciálisan erősítették meg, hogy bírja a topfutball iramát.

Messi 21 évet töltött a klub alkalmazásában, eközben a felnőttek között töltött 16 szezonban, hogy csak a legfontosabbakat említsük:

  • 778 mérkőzést játszott
  • ezeken 672 gólt lőtt,
  • hatszor kapta meg a legjobb európai játékosnak járó Aranylabdát,
  • hatszor Európa legjobb góllövője, amiért az Aranycipő jár,
  • 4 Bajnokok Ligája-győzelmet könyvelt el (2006, 2009, 2011 és 2015, az elsőt még Frank Rijkaarddal, kettőt Pep Guardiolával, egyet Luis Enriquével),
  • tíz spanyol bajnoki címet ért el,
  • hétszer nyerte meg a Spanyol Kupát.

Messi Instáján még múlt csütörtökön megjelent egy olyan fotó, amin Párizsban van, többek közt a brazil Neymar és Angel di Maria társaságában. Azóta nem telt el egyetlen nap sem, hogy ne lett volna valamilyen hír arról, hogy a francia klub és Messi mennyire közel van már a megállapodáshoz.

Vasárnap érzelmekkel teli sajtótájékoztatót tartott Messi, ahol könnyek közt beszélt, már amikor szóhoz tudott jutni, mert percekig meg sem tudott szólalni. Ismertette, nagyon nehéz neki a váltás ennyi év után, de meg kell tennie. Szeretett volna telt ház előtt búcsúzni, de erre most a koronavírus-járvány miatt nincs lehetősége.

Messi nem tért ki rá, miért kell elmennie, a klub viszont a ligát hibáztatta, mert az idén életbe lépő szigorítások miatt a klubok a játékoseladásokból származó bevételeiknek csak a negyedét fordíthatják új játékosok igazolására vagy lejáró szerződésű játékosaik szerződéseinek meghosszabbítására. A maradék 75 százaléknak adósságtörlesztésre kell mennie, és mivel a Barcelona a korábbi elnök, Bartomeu regnálása alatt közel egymilliárd eurós adósságot halmozott fel, jócskán van törlesztenivaló. Az új szabályról, ami megnehezítette a tervezést, részletesen itt írtunk.

Az argentin barcelonai háza előtt napok óta tévéstábok vertek tanyát, hátha kiderül valami, hátha tudnak készíteni egy fotót vagy egy snittet, hogy éppen ki látogatta meg őt.

Hétfő este azt kiderítették az újságok, hogy Messi menedzsmentje Ibizára ment, ott tárgyaltak a PSG képviselőivel a szerződés pontos részleteiről, ott tisztázták az utolsó részleteket. Miután ez megtörtént, Messi kedden elhagyta Barcelonát, Párizsba repült, ha minden igaz, 15 órakor szállt le a gépe. Utána vett részt az új klubja által kötelezően előírt orvosi vizsgálatokon.

Váratlan is, meg nem is

Messi távozása váratlan is, meg nem is, mert már tavaly nyáron kérte – a Bayern 8-2-re verte őket a Bajnokok Ligájában –, hogy engedje el a Barcelona, mert nem igazán bízott abban, hogy ismét egy nagy csapat szerveződik köré. Mivel azonban a szerződésben aláírtnál később jelezte a távozási szándékát, ezért a katalánok megtarthatták.

A Bayern München sportigazgatója, Oliver Kahn arról beszélt a Kickernek, izgalmas csapata lesz a PSG-nek, mert sok klasszis érkezik a sok sztárhoz. Az Európa-bajnok olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma mellett a világbajnok spanyol Sergio Ramos is a PSG-nél folytatja, és akkor még a holland Georgino Wijnaldumról vagy a marokkói szélső védő Achraf Hakimiről nem is beszéltünk. „Kíváncsian várom, hogy működőképes-e ez a felállás, harmonizálnak-e egymással a játékosok, vagy mást látunk. Izgalmas lesz” – tekintett a jövőbe Kahn.

A katari pénzen jelentősen megerősített PSG bejutott a Bajnokok Ligája 2020-as döntőjébe, de elveszítette azt a Bayern Münchennel szemben. Tavaly decemberben a PSG menesztette német edzőjét, Thomas Tuchelt, aki egy hónappal később a Chelsea-hez szerződött, és az angol csapattal megnyerte a BL-t, amit a franciák is vártak tőle.

A PSG az előző évi bajnokságot sem tudta megnyerni az argentin Mauricio Pochettino edzővel, a Lille lett a francia liga legjobbja, de a PSG természetesen ott lesz a BL-ben.

Most abban reménykednek, Messi az utolsó hiányzó láncszem a legnagyobb klubsiker eléréséhez. A francia bajnokság egyébként már elkezdődött, a PSG a Troyes ellen idegenben tudott 2-1-re nyerni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!