Percekig megszólalni sem tudott Messi a sajtótájékoztatón, könnyek közt búcsúzott el a Barcelonától

2021. augusztus 8. – 13:14

frissítve

Percekig megszólalni sem tudott Messi a sajtótájékoztatón, könnyek közt búcsúzott el a Barcelonától
Lionel Messi sajtótájékoztatója – Fotó: Albert Gea / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Érzelmes sajtótájékoztatón búcsúzott el Lionel Messi az FC Barcelonától. Az argentin focista vasárnap délre hívott össze egy sajtótájékoztatót, ahol sokáig megszólalni sem tudott, könnyeivel küszködve mondott köszönetet a klubnak, ahol 13 éves kora óta játszik.

„Nagyon nehéz nekem ennyi év után távozni és váltani, nem voltam erre felkészülve. Tavaly a karantén ideje alatt határozottan úgy voltam vele, hogy megyek, de idén meg voltam győződve arról, hogy itt folytatom, maradok az otthonomban, amit mindannyian akartunk” – mondta.

Úgy fogalmazott, mindig is büszkén viselte a Barcelona mezét és arra törekedett, hogy a maximumot nyújtsa a pályán. Szeretett volna telt ház előtt elbúcsúzni a szurkolóktól, de a járvány miatt erre nincs lehetőség.

„Remélem, valamilyen formában egyszer majd visszatérek, és hozzájárulhatok ahhoz, hogy ez a klub továbbra is a világ legjobbja maradjon.”

Rövid beszéde végén állva tapsolt a közönség, többek közt Gerard Piqué, míg a korábbi csapattársak közül Carles Puyolt és Xavit lehetett kiszúrni az élő közvetítésben.

Újságírói kérdésre Messi azt mondta, hogy még nem dőlt el, hol folytatja karrierjét, de több érdeklődő is felhívta a klub csütörtöki közleménye óta.

Köztük van a PSG is, de csak egy lehetőségnek nevezte az argentin focista, amikor külön rákérdeztek.

Sajtóhírek szerint Messi a párizsi klubba menne legszívesebben, állítólag már megegyezett a francia klubbal. A L'Euipe információi szerint Messi még vasárnap elutazik Párizsba, és este vagy hétfőn délelőtt az orvosi vizsgálaton is átesik. A sportlap úgy tudja, hogy a támadó 2+1 évre szóló szerződést köt majd a PSG-vel, ahol szezononként 40 millió eurót, azaz nagyjából 14,1 milliárd forintot keres majd.

A pletykák napok óta tartanak, részben az a kép alapozta meg, amit Messi szerdán tett fel az Instagram-sztorijába. A Paris Saint-Germain sztárjaival, Neymarral, Verrattival, Di Maríával és Leo Paredesszel fotózkodott. Az argentin játékos a vasárnapi sajtótájékoztatón nonszensznek nevezte a feltételezést, hogy ez a fotó bármit is jelentene. Azt mondta, csak összejöttek Neymar házában, mielőtt hazautazott, és akkor készült a fotó.

Ronald Koeman, az FC Barcelona edzője és Lionel Messi – Fotó: Albert Gea / Reuters
Ronald Koeman, az FC Barcelona edzője és Lionel Messi – Fotó: Albert Gea / Reuters

A Barcelona csütörtök este jelentette be egy közleményben, hogy a július 1-től szabadon igazolható Messi távozik, pénteken pedig a klubelnök Laporta egyértelművé tette, hogy

valóban nincs visszaút, anyagi helyzetük és a spanyol pénzügyi szabályok miatt egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az argentin támadót.

Már múlt hónapban megegyezett az argentin játékos a Barcával egy új, ötéves szerződésről, és Messi egy komolyabb, 50 százalékos fizetéscsökkentésbe is belement. Eleinte azt remélték, hogy ezzel a Barcelona költségvetése beleférhet a La Liga pénzügyi fair play szabályaiba, de hamarosan egyértelművé vált, hogy ez sem lesz elég, a csapatnak újabb játékosokat kell eladnia, hogy Messit megtarthassa. Így végül nem tudták aláírni az új szerződést.

Az idén életbe lépő szigorítások alapján a spanyol klubok a játékoseladásokból származó bevételeiknek csak a negyedét fordíthatják új játékosok igazolására vagy lejáró szerződésű játékosaik szerződéseinek meghosszabbítására, a maradék 75 százaléknak adósságtörlesztésre kell mennie. Erről az új szabályról itt írtunk részletesebben.

Messi a felnőttek között töltött 16 szezon után távozik egészen káprázatos statisztikával: 778 mérkőzés, 672 gól, 6 Aranylabda, 6 európai Aranycipő, 4 Bajnokok Ligája-győzelem, 10 spanyol bajnoki cím, 7 Spanyol Kupa-siker, illetve számtalan egyéb trófea és elismerés áll a neve mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!