Mi történt Hosszú Katinkával az olimpián?

Legfontosabb

2021. augusztus 1. – 10:30

frissítve

Mi történt Hosszú Katinkával az olimpián?
Hosszú Katinka sem érti, mi történt vele – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka elmaradt a várakozásoktól a tokiói olimpián. Elsősorban arra kerestünk választ, hogy 400 vegyesen mi történt vele, mert ez az első kisebb kudarca kihatással volt a többire.

Hosszú Katinka három aranyérem mellett szerzett egy ezüstöt is a riói olimpián 2016-ban, megnyerte mindkét vegyesúszó számot, 100 háton egy fantasztikus forduló után besöpörte az aranyat, 200 háton is volt esélye az első helyre, de az utolsó métereken az amerikai Maya DiRado lehajrázta. Ő volt akkor a magyar küldöttség legeredményesebb tagja.

Turbulens évek

Tokióba úgy érkezett, hogy még otthon azt nyilatkozta július közepén: nem érmekben gondolkodik. Első olvasásra is meghökkentőnek tűnt, de sokadikra is. Alapvetően érthető logika, ha egy sportoló szeretné finomítani a rajta lévő nyomást, de az esetében túl nagy volt a kontraszt. Még akkor is, ha reálisan csak a két vegyes számmal lehetett számolni, amiben sikeres lehet, egyéb számok fel sem vetődtek komolyan, amiken ő rajthoz állt korábban. Már most fontos kiemelni, hogy mindössze három európai úszónő szerzett érmet, a svéd Sarah Sjöströmnek is az utolsó napig kellett erre várnia, miután eltörte a kezét a felkészülés alatt, de ő még így is az állandóságot képviselte.

De először nézzük át, mennyire eseménydús volt Hosszú Katinka elmúlt négy éve.

  • 2017-ben Budapesten megnyerte a két vegyes távot, az év végén elvált Shane Tusuptól, akivel páratlanul sikeres volt a sportban az együttműködésük.
  • Sokan állították, a kapcsolatuk időzített bomba volt, ami felrobbant, megpróbálták még együtt folytatni, de 2018 júniusában rájöttek, hogy nem működik együtt a házasságuk, így az edző-tanítvány kapcsolat sem.
  • 2019-ben ettől még Hosszú ugyanúgy megnyerte a két vegyes távot a koreai világbajnokságon, mint a Duna Arénában. Ekkor már Petrov Árpád volt mellette. Meggyőzően úszott, és nyilván a revans is vitte előre, akkor senki nem gondolt arra, hogy érem nélkül távozhat az olimpiáról.
  • 2019 végén tőle is különvált, meglehetősen rejtélyesen. Ősszel még dicsérte az edzőt, november végén azt írta, nem tudott felnőni a feladathoz. Akkor a szövetség vezetése bízott Hosszú bölcsességében, hogy akár egyedül is képes felkészülni, hiszen a sok év alatt sok mindent megtanult önmagáról.
  • 2020 nyarán arról beszélt egy ritka őszinte hangvételű interjúban még előző munkahelyünkön, hogy az Amerikában nevet szerző Nagy József az edzője, és milyen jól kijönnek egymással.
  • 2021 elején kiderült, a Telexen írtunk róla, hogy szerelme, Gelencsér Máté szerepel a kiemelt edzői programban, ő készíti fel egy frissen szerzett OKJ-s papírral a zsebében. Az olimpiára vele együtt érkezett, de James Gibson (Chad Le Clos edzője) is szerepelt mellette egy fotón, amit az MTI készített az egyik edzésen.

Amint a felsorolás is mutatja, elég nagy turbulencia volt körötte.

Tényleg kevés volt a verseny, hogy felkészüljön?

Hosszúnak ez volt az ötödik olimpiája, és a legjobb eredményt akkor érte el, amikor Shane Tusup volt mellette, aki kisajtolta belőle a legnagyobb eredményeket is. 2012-ben az amerikai Dave Salóval ment az olimpiára, aki nem figyelt annyira rá, mert az amerikai válogatott edzője volt elsősorban. A londoni olimpiára éremért utazott, de csak negyedik helyig jutott, amiért Salót tették felelőssé sokan. A helyzet hasonló volt a mostanihoz, igaz, akkor sokkal jobban megtörte az eredménytelenség, mint most.

„A nap végén én vagyok a hibás, mert én készültem fel. Lefogytam öt kilót május óta, és mégsem ment. Nagyon sajnálom, hogy ez a rossz forma épp egy olimpián jött elő, mert kiadtam magamból”

– jelentette ki Hosszú a 200 vegyes kudarca után most Tokióban. Azt is megállapította, hogy az ő felkészülése, ami a sok versenyzést részesítette előnyben, most gellert kapott, nem volt annyi verseny, nem tudott ugyanolyan versenyterhelést kapni, mint korábban.

Hosszú edzője, Gelencsér Máté (j), valamint James Gibson személyi edző 2021. július 20-án – fotó: Kovács Tamás / MTI
Hosszú edzője, Gelencsér Máté (j), valamint James Gibson személyi edző 2021. július 20-án – fotó: Kovács Tamás / MTI

Ennek azonban némileg ellentmond, hogy míg az utolsó nagy világsikere, vagyis a 2019-es világbajnokság előtt 21-szer úszott 400 vegyest, most 16 versenyen, vagyis nem igazán szignifikáns a különbség, bár ha úgy vesszük, az öt versenyen minimum egy hónapot kell érteni.

2018 nyarán szinte a nulláról kezdte el újra a felkészülést a magánéleti válsága után, és beleállt a legkeményebb terhelésbe, Petrov akkor azt mondta róla, őt is meglepi, milyen magasan van a fájdalomküszöbe. Hogy akkor másként dolgozott, arra rávilágítanak az alábbi adatok.

  • 2019. márciusban már 400 vegyesen 4:32-es időre volt képes egy nemzetközi versenyen, onnan jött a júliusi vb-n elért 4:30,39, amiért aranyérmet kapott.
  • a 2021. március végi országos bajnokságon 4:42-t ért el, a májusi Európa-bajnokságon pedig 4:34-et. Most az olimpián 4:36-ot.

A koronavírus-járvány miatt kimaradó időszak (2020. márciustól szeptemberig minden leállt) után nem tudjuk, mikor kezdte el a felkészülést, és mennyire keményen. Az ISL-sorozaton indult tavaly novemberben, inkább kevesebb sikerrel, mint többel. (Az ISL-re a kormány több mint 800 millió forintot fordított, Hosszú kényeztetésének egyik komoly tétele ez.) A tavaly decemberi országos bajnokságot Hosszú kihagyta azzal az indokkal, hogy elsősorban edzésre van szüksége. Az alapozás részleteit nem ismerjük, de azt igen, hogy a májusi Eb-n már jó volt a mozgása, és már akkorra is fogyott.

Május óta félresiklott valami a kapitány szerint

„Ez a 4:36-os idő engem meggyőzött. Hittem abban, hogy a hátralévő két hónapban még erősebben, elszántabban készül, még inkább összeszorított fogakkal. Nem árulok el nagy titkot, hogy amikor 3-4 érem megszerzéséről beszéltem, akkor őt is oda gondoltam a dobogóra a 400 vegyesen. Az már látszott, hogy a 200 vegyes rizikósabb. Nyilván kell majd egy hosszabb elemzést készíteni, de azt elsőre meg tudom állapítani, hogy májustól eltelt két hónapban félresiklott valami. Azt azonban nagyon nyomatékosan kiemelném, nem csalódtam benne.

Akármit adtak is a számba, nem mondtam olyat, hogy csalódtam benne. Az is tény, az esetéről beszélni kell, elemezni. Van olyan, hogy egy felkészítés nem sikerül jól. Fájdalmas, ha ez egy olimpián történik, de a múltban láttunk már olyat, hogy egy bajnok négy év múlva már nem úszik olyan jól, itt pedig ráadásul öt év telt el”

– mondta a Telexnek az úszók kapitánya, Sós Csaba.

Hosszútól megkérdeztem, hogy ez az egyéves kihagyás mennyire játszik közre, amire azt felelte, ha nincs az olimpia halasztása, egészen biztosan nem így úszik.

A kapitánytól az edzőkérdésre is rákérdeztük. Szerinte 2013-ban kezdő, eredmény nélküli edző volt Shane Tusup, amikor átvette Hosszú felkészítését. „Ki merte volna azt mondani akkor, hogy keressen mást? Bejött a húzása. Honnan tudhattuk volna előre, hogy ez a döntés rosszul sül el? Egy kapitány amúgy sem szólhat bele, hogy a versenyző kiben bízik meg és kivel készül fel. Nincs eszköz a kezemben, és hittem abban, az olimpiára jók lesznek, különösen a májusi forma után.”

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Hozzátette, Tusup sem volt azóta sikeres, noha 3-4 ember is megkereste, arra viszont tökéletesen ráérzett, a feleségének mire volt szüksége. Sós hozzátette, hogy Hosszú 27 éves volt, amikor 400 vegyesen nyert Rióban, soha nem volt előtte ilyen korú úszónő, aki bírta volna ezt a komoly megterheléssel bíró számot ennyi idősen. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy ő sem fiatalodik.

Árulkodó volt az utolsó 50 métere

Különösebb elemzés nélkül szembetűnő volt, hogy Hosszú 400 vegyesen az utolsó 50 méteren esett vissza, ami az alap-állóképesség hiányára vezethető vissza. 350-nél még harmadiknak fordult. Az alábbi részidők rámutatnak, nem volt olyan része az úszásának, amikor jobb lett volna, mint a 2019-es vb-arany idején. (A világcsúcshoz nem érdemes hasonlítani.)

Hosszú Katinka50 pillangó50 pillangó50 hát50 hát50 mell50 mell50 gyors50 gyors
Kvangdzsu, 201928,4232,9134,8734,2438,0739,1131,4231,35
Tokió, 202128,9533,2235,3634,8539,4240,3032,3031,58

Lehet rosszul úszni, de az egyéni legjobbjától (4:26,36) 10 másodperccel elmaradni nem könnyen magyarázható, és hihetetlenül sok. Ha csak öt másodperccel marad el, akkor most ismét ő a bajnok, mert a japán Ohashi Yui 4:32,08-cal győzött. Az ötmásodperces javulás viszont egy teljesen más felkészülést igényelt volna. Ami Hosszúnak különösen bosszantó és fájdalmas lehet, hogy a nála egy évvel fiatalabb spanyol Mireia Belmonte is megelőzte, amire nem volt példa az elmúlt 10 évben.

200 vegyesen is lassult az utolsó ötven méteren, nem volt meg a kondíciója. Homályos, hogy az állóképessége miért nem javult, miközben májusban úgy tűnt, hogy rendben volt.

Az összes edzőtáborához segítséget kapott, a Magyar Közlönyben külön soron jelent meg, hogy az olimpiai felkészülésére 50 millió forint folyósított a kormány,

és idén márciusban erőnléti edző és bokszedző is elkísérte Tenerifére.

Barcelonai incidens

Az is homályos részlet, hogy amikor Hosszú Barcelonában versenyzett június elején, mi történt vele.

Olyan információt kaptunk, hogy egy rablás áldozata volt az élettársa.

Erről akkor senki nem beszél, de annak a híre, hogy valami történt velük, elterjedt úszókörökben. Mi akkor hívtuk a nagykövetséget, ahonnan a külügyhöz irányítottak, onnan viszont nem kaptunk választ. Hosszú menedzsmentjét is kerestük, ők sem kommentálták, ezért csak találgathatunk, hogy pontosan mi volt az inzultus, és az mennyire volt hatással a felkészülésére. Úgy tudjuk a rablásnál, Hosszút nem érte fizikai inzultus, de Gelencsért igen.

Szorosabbra kell-e fogni a kontrollt?

Ami fokozta a Hosszúval szembeni ellenszenvet, az a rosszul időzített visszalépése 200 pillangón, ami nagy port kavart.

Tudnia kellett volna a verseny előtt egy nappal, hogy sok lesz neki a negyedik szám, nem bírja, és ha időben visszalép, akkor Jakabos Zsuzsa jó eséllyel döntőt úszik 200 pillangón. 2016-ban ugyanez történt, de akkor teljesen más volt Hosszú szereplése és megítélése a három arany miatt, pláne, hogy az elsőt szédítő világcsúccsal szerezte. A sikertelenség miatt, a vérszagot érezve most lényegesen többen támadták. Wladár Sándor úszóelnök pedig elsőként jelentette ki: „el a kezekkel Katinkától.”

Azt viszont az olimpiai értékeléskor majd végig kell venni, hogy a jelenlegi szövetségi kontroll megfelelő-e, vagy szorosabbra kell vonni. Jó irány-e a jövőben, hogy a versenyző dönthet az indulás kérdésében. Milák Kristóf maradt a pillangónál és a gyorsváltónál, noha ő is kacérkodott még más számokkal, és Kapás Boglárka sem kockáztatott, nem vett mást a 200 pillangó mellé a programjába.

Fotó: Oli Scarf / AFP
Fotó: Oli Scarf / AFP

Kíváncsiak voltunk Hosszú volt edzőjének, Petrov Árpádnak a véleményére, hogyan látja a sikertelenség okát, de szerinte nem lenne elegáns, ha bármit is mondana, mert indokolatlanul belemagyaráznák a szavaiba a sértettséget. Petrov amúgy még látja az erőt Hosszúban, és szerinte sikerrel hagyja majd egyszer abba. Sokakkal beszéltünk még Tokióban is, otthon is, a téma érzékenysége miatt névvel senki sem szeretett volna megnyilvánulni. Hallottunk olyan véleményt, hogy már nem tudja feltüzelni magát Hosszú, emlékezetből úszott, és az ennyire volt elég.

Elkezdte a saját szobra lebontását, ezt is megállapította valaki,

de azt is, hogy nemcsak ISL-sorozatban, hanem azon kívül lesz még néhány dobása.

Hosszú egyébként azt mondta Tokióban, nem tudja így abbahagyni. Itt a városban is dokumentumfilmet forgatnak róla, amihez olyan lezárás illene, mint a 35 éves Cseh László utolsó úszása. Nagy kérdés, hogy Hosszú sorsában benne van-e a happy end.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!