Jakabos edzője szerint kényelmes mérgelődni Hosszú visszalépésén, de inkább érdekes a helyzet

Legfontosabb

2021. július 28. – 19:37

Jakabos edzője szerint kényelmes mérgelődni Hosszú visszalépésén, de inkább érdekes a helyzet
Grafika: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kora délután derült ki, hogy Hosszú Katinka visszalépett, és nem úszik a 200 pillangó előfutamában a tokiói olimpián, mert azt kevéssel a 200 vegyes döntője előtt bonyolítják le, és inkább a 200 vegyesre akar összpontosítani. Kedden ezért üresen maradt a pályája, és Magyarországot csak a világbajnok Kapás Boglárka képviselte, holott Jakabos Zsuzsának is megvolt az induláshoz szükséges olimpiai A szintje, és ott is van Tokióban, de csak a 4x200-as gyorsváltóra van benevezve, mellyel a döntőbe jutott szerdán.

2016-ban, a riói olimpián ugyanez volt a felállás, a második aranyérmét nem akarta kockáztatni Hosszú Katinka, és az akkori kapitány, Hargitay András azt mondta, hogy Jakabos fair play-díjat érdemelne, amiért eszébe sem jutott botrányt kiáltani a történtek után. A 2021-re halasztott olimpia előtt tudtuk, hogy Hosszúnak megvan a szintje, és Kapásnak ez a fő száma, de Jakabos és Szilágyi Liliána is indulhatott volna még, mert ők is a megjelölt szinten belül teljesítettek. Szilágyi viszont még év közben jelezte, ő nem megy az olimpiára.

Hosszú döntése így most megint Jakabost érintette érzékenyen.

Hosszúra hagyták a döntést

A jelenlegi úszókapitány, Sós Csaba a mostani esetre reflektálva azt mondta, kilenc számban volt meg Hosszúnak az A szintje, ötöt elengedett, négyet pedig megtartott, köztük a 200 pillangót is. A felsorolt számokon túl 200 háton van benevezve, és Hosszú szerda hajnalban meg is erősítette, hogy 200 háton versenyezni fog még az utolsó előtti nap.

Sós szerint az Európa-bajnokságon azt lehetett látni, hogy Hosszú javulóban van, és mivel háromszoros olimpiai bajnok, meghagyták neki a döntést, az úszó pedig úgy mérlegelt, 200 pillangón is úszni akar.

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt 2021. július 26-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt 2021. július 26-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A visszalépés amúgy nem ritka az úszásban, inkább Hosszú időzítése volt a meglepő. Az ausztrál Kaylee McKeown például az egyik nagy esélyes lett volna 200 vegyesen, ám jelezte, nem vállalja, mert vannak még további versenyei, amelyekben esélyesebb lehet. Nagy különbség viszont, hogy más ausztrál nem volt, így nem vette el a helyet senkitől.

Jakabos edzője szerint érdekes a helyzet

Jakabos edzőjét, Petrov Ivánt kértük helyzetértékelésre, aki így kezdte. „Érdekes helyzet ez. Volt, aki az olimpia előtt úgy gondolta – mondván, a versenyprogram ugyanolyan, mint Rióban –, az öt évvel ezelőtti események megismétlődnek, mert Katinka az Európa-bajnokságon megközelítőleg sem mutatott olyan formát, mint a 2015–2016-os szezon felkészülési szakaszaiban, és nem reális, hogy elbírja a 200 pillangó középdöntőt röviddel a sorsdöntő 200 vegyes döntő előtt. Ezzel magam sem vitatkoznék, reális felvetés. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, ha Katinka öt tizeddel lassabban teljesíti a 200 vegyes középdöntőjét, akkor biztosan odaáll a 200 pillangóra, hiszen ebben az esetben nincs ütközés: nem jutott volna döntőbe.”

A 200 pillangó furcsasága volt egyébként, hogy mindössze tizenheten neveztek, ennél általában többen szoktak. Vagyis eleve csak egy úszó esett volna ki, Hosszú visszalépése után pedig senki. Petrov kitért rá, természetesen fájó volt látni az üres pályát a közvetítésben, főleg hogy 200 pillangón 2:09 is elég volt a döntőhöz.

„Zsu például a májusi, budapesti Eb-n reggel 2:09.3-at teljesített, ez az idő bőven benne van”

– állapította meg. Ha Jakabos eleve úgy készül fel, hogy ezen a távon versenyez, akkor akár még jobb időt is úszhatott volna.

Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Lehet-e versenyszámot cserélni?

Egy esetleges egyéni versenyszám cseréjére utoljára a verseny előtti napokban, a technikai értekezleten van még lehetőség. Ekkor az edzők, versenyzők még nem lehetnek biztosak abban, hogy a formaidőzítés jól sikerült, mi lesz a felkészülés gyümölcse, nehéz pró vagy kontra érveket sorakoztatni a forgatókönyvekhez.

Petrov végül így összegezte a helyzetet, és azt ajánlotta, hogy döntse el mindenki maga, kinek melyik magatartás a szimpatikus.

„Nyilván, amikor a verseny elkezdődik, már mindenki okos, mint ahogy minden kofa pontosan tudja hétfőn, hogy előző vasárnap mit kellett volna árulni. Az ehhez hasonló esetekre három út között választhatunk. A kényelmes: mérgelődsz. Nem segít, de rövid-közép távon nagyon kielégítő. A küzdős: legközelebb mi ússzuk a legjobb időt, így saját kezünkbe kerül a sorsunk. Ez nehéz, és nincs rá garancia, a legjobb idő viszont mindig kifizetődő. Az utópisztikus kreatív álmodó: írunk egy előterjesztést a nevezési rendszer megváltoztatására, mondván, az idők változnak, nem papíralapú már a világ, mindent el lehet intézni egy gombnyomással, egy üres pálya a legrosszabb reklám a sportágnak.”

Hosszúnak a mostani az ötödik olimpiája, 2011-ben már világbajnok volt, ezért 2012-ben esélyes, de végül érem nélkül maradt, 2016-ban a három aranyérem mellé szerzett egy ezüstöt, most valószínűleg nem lesz érmes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!