Hosszú Katinka szerelmének utat törtek az edzői elitprogramba

Legfontosabb

2021. március 6. – 20:38

frissítve

Hosszú Katinka szerelmének utat törtek az edzői elitprogramba
Hosszú Katinka – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú Katinka párja hirtelen edző lett, és azzal a lendülettel bekerült az állami támogatású, évente több milliárd forintnyi közpénzzel gazdálkodó elitprogramba is. Hogy mennyi pénzt kap, az nem publikus, viszont minimum fura, hogy szinte nulla világszintű edzői tapasztalattal és sikerrel, egy szál OKJ-s képzéssel került oda az olimpiai és világbajnok sportolókat kinevelő edzők közé. De micsoda egyáltalán ez az edzői elitprogram?

A sportot 2010-ben stratégiai ágazatnak nyilvánította a kormány, a szövetségek támogatását megsokszorozta az elmúlt 10 évben, hat sportág pedig külön részesedik a társasági adókedvezményből is. Egyénileg is jól jártak az élsportban szerepet vállalók, és nem csak a sportolók: 2013. szeptemberben létrehozták a Kiemelt Edzői Programot (KEP), amire minden évben milliárdokat különítenek el. Még a Borkai Zsolt vezette Magyar Olimpiai Bizottság dolgozta ki a feltételrendszert. A cél egyértelmű volt: kapjanak méltó megbecsülést azok az edzők, akiknek a tanítványai világversenyeken jó eredményeket érnek el, ne kelljen másodállást vállalniuk a megélhetésükért. Azt sem titkolták, hogy a programmal szeretnék itthon tartani a megfelelő szürkeállományt, korábban ugyanis jellemző volt az elvándorlás. Nem is kicsit: 2005 körül például 70 magyar vívóedző dolgozott külföldön.

„A legeredményesebb, legtehetségesebb edzők pályán tartását, továbbképzését, magyarországi foglalkoztatását, illetve munkavégzésük egységes követelményrendszerének kialakítását szolgálja” – áll a KEP preambulumában. Rögzítették azt is, hogy versenyző saját eredményével nem vehet részt a KEP-ben, nem lehet önmaga edzője.

Egy nagy eredményt négy évig honorál a rendszer, még akkor is, ha esetleg az edző és a tanítvány már nem dolgoznak együtt. Ha együtt sikeresek voltak, négy évig jár a pénz, sőt, a tokiói olimpia elhalasztása miatt a négy év most ötre módosult. A támogatás felső határa havi nettó egymillió forint. Ez az átszámítva nagyjából 3 ezer eurós összeg már vonzó lehet egy külföldön dolgozó trénernek is, hogy inkább itthon vállaljon munkát. (Más kérdés, hogy két hazatérő úszóedző, Tőrös Károly és Gyertyánffy Tamás azóta ismét külföldön vannak.)

Vitathatatlan, hogy az egyesületnek nagy könnyebbség, hogy az állam nagyvonalúan besegít egy edző alkalmazásában a KEP-pel, egy klubnak nem saját magának kell előteremteni ezt a pénzt, és fizetni a különböző járulékokat. A szabályzat kimondja, hogy a sportállamtitkárság dönt arról, kik lehetnek haszonélvezői a programnak. A Magyar Edzők Társasága (MET) és a szakszövetségek előterjesztéseit az EMMI bírálja el, egyben kontrollálja. Ha bárki anomáliát tapasztal, minisztériumi szinten kell eljárni az ügyben.

Az idei listát a Magyar Edzők Tásasága jelentette meg a honlapján, 24 sportág 193 edzője részesült a kiemelt juttatásban. Nem meglepő, hogy az előző olimpiákon a két legsikeresebb sportágunk, az úszás és a kajak-kenu adja a támogatott edzők javarészét, 75 szakembert. Az úszásban 30 arra érdemesnek gondolt edző vehet fel pénzt. Fura módon a MET azt nem hozza nyilvánosságra, kinek mekkora összeget hagytak jóvá – noha közpénzről van szó, és átláthatóság jegyében ezt akár meg is tehetné. És itt térünk vissza a témánkhoz:

Az idei listán szerepel Gelencsér Máté neve is, ő Hosszú Katinka élettársa.

Gelencsér úszó volt korábban, világraszóló eredményei nem voltak, később modellként dolgozott. Hogy átvette volna a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú felkészítését, azt hivatalosan sosem jelentették be, bár az idei edzőtáborokba már elkísérte. Jelenleg is együtt vannak Tenerifén, készülnek a márciusi országos bajnokságra, majd utána a tokiói olimpiára.

Egyelőre rejtély, milyen eredmény alapján kerülhetett be az elitedzők közé, hiszen tavaly a koronavírus-járvány miatt egyetlen nagy nemzetközi versenyt sem rendeztek a sportágban. 2019-ben pedig még Petrov Árpád volt Hosszú edzője, vele nyert két világbajnoki aranyérmet (200 és 400 vegyes) a kvangdzsui világbajnokságon. Petrovval 2019. novemberben fejezte be az együttműködést az úszónő, akkori közleményében arra célzott, hogy egyedül is fel tudja magát készíteni. 2020. januárban derült ki, hogy Nagy József veszi át Hosszú felkészítését – na, ő pont nincs a KEP-listán a támogatott edzők között. A szövetség honlapján is Nagy nevét tüntetik fel, mint Hosszú edzője, Gelencsérét nem.

Nagy József egyébként világszintű edző, már 1992-ben olimpiai bajnok tanítványa volt Amerikában, Mike Barrowman, aki világcsúcsot is úszott 200 mellen. Itthon is megpróbálkozott két magyar mellúszó olimpiai bajnok felkészítésével, de mind Rózsa Norbert, mind Gyurta Dániel akkor kereste a segítségét, amikor már rég túljutottak a pályafutásuk csúcsán.

Hogy Gelencsér milyen szempontok és milyen eredmények szerint kerülhetett be a támogatásra érdemes, legjobb hazai edzők közé, arra az apanázst folyósító Emminek lehet válasza. A KEP-szabályzat ugyanis úgy fogalmaz, hogy ebben a sportért felelős államtitkár dönt (aki egyébként szintén egy egykori úszó olimpikon, Szabó Tünde). Az edzőknek a támogatáshoz edzésterveket is kell készíteniük, ezért azt is kértük, küldjék el nekünk Gelencsér leadott dokumentációit. A sportállamtitkárság nem válaszolt.

Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Forrás: Magyar Úszó Szövetség

A frissen OKJ-s képesítést szerző Gelencsért havi nettó 800 ezer forint támogatásra terjesztették fel. Elméletileg ezt a két évvel ezelőtti világbajnokságon elért eredmények után kaphatná, de akkor nem volt az edzői csapatban. Úgy tudjuk egyébként, hogy a megpályázott összeget végül nem kapta meg, csak a felét. Gelencsér javadalmazása a sportvezetésben is vitákat generált, többen érveltek ellene, de végül teljesítették Hosszú óhaját, aki azt állította, Gelencsér sokat segített neki már 2019-ben is.

Megkerestünk néhány edzőt a kérdéssel, hogy ők hogyan élik meg ezt a sztorit, de nyilatkozni nem akart névvel senki. Ez valahol érthető is, örülnek az ilyen szintű állami támogatásnak, mindent megkapnak, ezért csak önmagukkal és a tanítványaikkal szeretnének foglalkozni, mással nem.

De milyen is ez a rendszer belülről?

Ha már eddig az úszással foglalkoztunk, maradjunk is a sportágnál, és jöjjön néhány konkrétum. A KEP-jutalmazottak között szerepel még az amerikai Shane Tusup neve is, ő ugye közismerten Hosszú egykori férje és edzője. Ő a riói eredmények miatt jogosult havi 800 ezer forintra. Tusup a válás után sok mindennel próbálkozott, itthon is, Amerikában is, végül visszaköltözött Magyarországra, és azzal maradt a felszínen, hogy van egy válogatott kerettag versenyzője, Holoda Péter. Ha Holoda nem lenne, Tusup kiesne a körből. A versenyző után egyébként egy másik edző, Ludmány László is kap pénzt, ő azért, mert 2017-ben ő készítette fel a világbajnokságra, ahol a 4x100-as férfi gyorsváltóval bronzérmes lett.

A gyorsúszó Németh Nándor után két edző is a KEP-lista tagja (Lakatos Roland és Kovács Ottó), noha őt elsősorban Plagányi Zsolt készítette fel. Valószínűleg Plagányi eléggé megsértődne, ha valamelyik vb után a másik két edzőt kérnék tanítványa értékelésére, nem pedig őt. Azonban Plagányi egyben Cseh László edzője is, így őt Cseh olimpiai ezüstérme után jutalmazták, Németh eredményei miatt pedig a másik két edző tarthatja a markát.

Verrasztó Evelyn után hárman részesülnek az elit bánásmódban. Verrasztó a 4x200-as gyorsváltóban a 2016-os riói olimpián elért hatodik helye után az édesapja, Zoltán lett tagja a KEP-nek. Verrasztó az olimpiai döntőben nem állt rajtkőre, csak az elődöntőben volt ott a medencében. Az a futam is fontos volt persze, hiszen az ottani eredmény nélkül nem indulhattak volna a fináléban – de ettől még tény, hogy csak egyszer úszott, és nem a döntőben. Után már mindkét világbajnokágon leúszta a penzumát az elődöntőben és a fináléban is. Ezek a teljesítmények összesen havi 1,3 millió forintot hoznak most, 2021-ben, három edzőnek: Verrasztó Zoltánnak, Bagaméri Bencének és Formaggini Lászlónak.

Szilágyi Liliána, Burián Katalin, Verrasztó Evelyn és Sztankovics Anna a női 4x100 méteres vegyesváltó előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 28-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szilágyi Liliána, Burián Katalin, Verrasztó Evelyn és Sztankovics Anna a női 4x100 méteres vegyesváltó előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 28-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szilágyi Liliána még tavaly bejelentette, hogy szünetelteti a pályafutását, nem készül fel az olimpiára – ám a listából nem úgy tűnik, hogy az edzőjének is szüneteltetnék a versenyző után járó havi pénz átutalását.

Abban mindenki egyetért, hogy egy sportszövetségnek mindenkori fontos feladata a tehetséges edzők támogatása, ezért előfordulhat, hogy befektet a jövőbe, és olyan ambiciózus edzőket támogat, akár kiskapukat kihasználva, akinek egyelőre még nincsenek nagy eredményeik, de az elhivatottságuk nélkül nem lenne megfelelő nevelőmunka. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy sportágat előrevisz-e, ha olyanokat is bőkezűen támogatnak, akik átigazolásokkal, helyezkedéssel igyekeznek a körön belülre törni. Érthető szempont, hogy a maximális mennyiségű pénzt szeretnék kivenni a rendszerből szövetségi és klubszinten, a szabályokat olykor szabadon értelmezve, ám erkölcsileg megkérdőjelezhető és visszás, ha a pénzosztásnál a jó kapcsolatrendszer és az összekacsintás dominál. Ez ráadásul ami felhígulást is eredményez az edzői szakmában. A minisztériumi kontroll hiányára pedig máig nem kaptunk érdemi magyarázatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!