Shane Tusup nagy motivátor, de csak Hosszú Katinkával ért célba

Legfontosabb

2020. december 20. – 20:51

Shane Tusup nagy motivátor, de csak Hosszú Katinkával ért célba
Fotó: Shane Tusup és Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Sokakban megmaradt a kép a riói olimpiáról Shane Tusup melldöngetős, üvöltözős öröméről. Extázisban ünnepelte Hosszú Katinka aranyérmeit. Négyszer választották itthon az év edzőjének, utoljára 2017-ben. De mit mutatott fel azóta Shane Tusup?

A 2010-es Európa-bajnokságon a győztes magyar női 4x200-as gyorsváltó tagjai szerelmeik nevét írták fel a kezükre, Hosszú Katinka pedig azt: titok. Később kiderült, Shane Tusup volt a titok, aki aztán már ott volt vele kvázi segédedzőként a londoni olimpián, 2012-ben. Akkor még Dave Salo irányította a világbajnok úszónő felkészülését, de nagyon kevés időt tudott vele együtt tölteni, és erre ráment a sikeres szereplés. A csalódást jelentő 4. hely után 2012 októberéig edzőt kerestek Hosszúnak, ott volt a listán Bob Bowman, vagyis Michael Phelps edzőjének a neve, Stephanie Rice-hoz is szívesen csatlakozott volna, végül megpróbálták együtt Tusuppal.

Hosszú három aranyérmet nyert a riói olimpián, majd 2017-ben megszerezte hatodik és hetedik vb-aranyát is Budapesten. A házasságuk tökéletesnek látszott, de szakítottak 2017 végén, és ugyan 2018 tavaszán még megpróbálták együtt, de nem tudták folytatni. Ezek után Tusup egy ideig a helyét kereste a világban, és 2019 elején még úgy látszott, hogy golfozó lesz, a vizes világbajnokságot is csak fél szemmel kísérte. Aztán kissé váratlanul újra edzősködni kezdett. Végignéztük, hogy azóta Hosszún kívül milyen eredményeket mutatott fel.

A motivátor

Amikor elkezdték a közös munkát Hosszúval a Vasasnál, Szána Zsombor és Csomor Cseke alkotta a csapatát. Előbbi ifjúsági Európa-bajnok volt, de később nem ért el nagy eredményeket. Csomor pedig mellúszó volt, de nem lett Eb-résztvevő sem a felnőtteknél. Földházi Dávid többször csatlakozott hozzájuk, érdemi eredmény nélkül. Tusup aztán az olimpia időszaka előtt már csak Hosszúra fókuszált, nem foglalkozott másokkal.

Az edző a 2019-es visszatérésekor mégis egy kis csapatot szervezett, nem egyetlen versenyzővel foglalkozott. A csapatban az olasz Eb-ezüstérmes Ilaria Cusinato volt az egyik húzónév, aki a 2018-as Európa-bajnokságon nagyon megszorongatta Hosszút 200 vegyesen, de legyőzni nem tudta. Cusinato az egyik 2019-es világkupán 14 másodpercet kapott Hosszútól 400 vegyesen. Amilyen váratlanul találtak egymásra Tusuppal, olyan hirtelen váltak külön, decemberben már nem ő készítette fel, és az úszó nélküle nyert bronzot a rövid pályás Eb-n.

Shane Tusup az olasz Ilaria Cusinato edzője figyeli a női 400 méteres vegyesúszás döntőjét a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 5-én. – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Shane Tusup az olasz Ilaria Cusinato edzője figyeli a női 400 méteres vegyesúszás döntőjét a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 5-én. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

2019. október 4-én jelentette be Szilágyi Liliána, hogy neki is Tusup lesz az edzője. A lengyel Wojciech Wojdak, a brazil Nana Almeida és a 15 éves Bujdosó Zsombor is ebben a csoportban látta a fejlődés lehetőségét. Wojdak korábban, 2017-ben 800 gyorson vb-második lett, ami komoly eredmény. A lengyel média az edzőváltás hallatán viszont szadistának bélyegezte Tusupot. Wojdak később arról számolt be, hogy rengeteget edz, és nemcsak tőle, de a csapat többi tagjától is nagyon sokszor elhangzott, fantasztikus motivátor Tusup.

A legnagyobb igazolásnak mégis Szilágyi Liliána tűnt, aki 2014-ben remek idővel (2:06,59), 17 évesen nyerte az ifjúsági olimpiát 200 pillangón. Akkor még Turi György volt a mestere. (A 2019-es vb-győztes Kapás Boglárka 2:06,78-cal nyert.)

Tusup közben maximálisan kihasználta a magyar finanszírozási rendszer előnyeit, tudta, ha lesz a magyar válogatotthoz tartozó tanítványa, akkor visszakerül a kiemelt edzői programba, és a 2017-es világbajnoki aranyak után ismét a legfelső kategóriában landolhat. Ez havi nettó 800 ezer forintos fizetést jelent. Mivel Tusup nem tartozott klubhoz, ezért nehezen talált olyan létesítményt, ahol edzeni tudnak: előbb Derecskén edzett tanítványaival, majd Egerbe ment, aztán idén a koronavírus-járvány keresztbe húzta a számításaikat. Ezért lengyel Wojdak hazatért hazájába, ahogy Almeida is távozott, és versenyen nem is láttuk idén.

Az üvöltözés összeforrt a nevével az első időszakban

Shane Tusup a barcelonai két vb-arany után, 2013-ban még előadásokat tartott a Testnevelési Egyetemen, később erősen megosztó személyiséggé vált, aki többnyire nem köszönt senkinek, kollégáival lenézően viselkedett, és elég gyakran üvöltözött. Ennek szenvedő alanya volt Tőrös Károly, akivel 2015 végén egy rövidpályás Európa-bajnokságon szólalkozott össze. Tőrös viccesen közelített felé, azt hitte, Hosszú elsőnek ért a célba, őt is meglepte, hogy második lett. Tusup kemény hangnemben vágott vissza, majd másnap elnézést kért. A riói olimpián a 2000-ben bajnok Kovács Ágnesre förmedt rá, aki gratulálni ment Hosszúnak a sikere után. Hargitay Andrással az olimpia után, a 2016-os rövidpályás világbajnokságon támadt konfliktusa, Hargitay volt akkor épp a kapitány. Az általa a klubjába igazolt Darren Warddal azért üvöltött 2017 áprilisában, mert egy váltót nem nevezett be az országos bajnokságra. A versenyzőknek ez akkor már fel sem tűnt, annyira hozzátartozott a személyiségéhez a hangnem.

Szilágyi maradt mellette, és augusztusban nagyon pozitívan beszéltek arról, hogyan változtatják meg a versenyző technikáját. Szilágyiban látta azt a versenyzőt, aki képes lehet legyőzni 200 pillangón nemcsak Hosszú Katinkát, hanem egyenesen megcélozták az olimpiai dobogót. Október végén aztán már kiderült, Szilágyi nem edz, december elsején pedig hivatalosan is bejelentette, nem készül fel az olimpiára, önmagát kell rendbe tennie.

Tusup talán már érezte, hogy Szilágyira hosszú távon nem számíthat, amikor szeptember közepén átvette a 24 éves Holoda Péter felkészítését. A debreceni Holoda amerikai egyetemen tanult, és tagja volt annak a 4x100-as férfi gyorsváltónak (2017), amelyik nagyszerű versenyzéssel bronzérmes lett a budapesti világbajnokságon.

A Telex friss híreit itt találja >>>

„Világklasszis sprinternek tartom Pétert, akinek minden tehetsége megvan ahhoz, hogy nagy eredményeket érjen el. Úgy gondolom, hogy közösen valami igazán nagyot alkothatunk, olyat, amelyet sprintertől Magyarországon korábban még nem láthattunk” – értékelte Holodát.

A kaposvári országos bajnokságon Holoda a hetedik legjobb idővel került be a pénteki 100 méteres gyorsúszás döntőjébe. A döntőben hatodik lett 50,03-as idővel, ez elmarad az eddigi legjobb eredményétől, ami 48,87 volt, de lehet, hogy majd csak később lendül formába. A korábban már említett Bujdosó Zsomborról azt nyilatkozta edzője, Lőrinczi György a nyáron, nem jött jól ki abból, hogy Tusuppal készült.

Ki mennyit tesz bele?

Hosszú Katinka a még a nyáron interjút adott nekünk az Indexnél, ebben megkérdeztem, mit gondol arról, hogy egykori férje azt mondta róla: „a teremtményem”. Nem mondta ki Shane nevét, így reagált:

Örülnénk, ha ki lehetne számolni, kinek hány százaléka van egy aranyéremben – én is töprengtem rajta, hogy magamban tisztába tegyem. De nem lehet.

Világbajnok voltam 2009-ban Salóval, 2019-ben Petrov Árpáddal, 2012-ben olimpiai negyedik helyet értem el, amit én kudarcnak értékeltem, de önmagában jó helyezés. Tehát már voltam valaki az úszásban. A másik fél addig nem volt edző – ha ilyet kijelent, akkor tisztázni kell, hogy milyen szintekről indultunk.” Egy biztos, Hosszú a legkeményebb edzéseket is végigcsinálta, és ha Tusup emelt hangon szólt hozzá, azt is tűrte. Robot üzemmódba kapcsolt, mással nem foglalkozott, csak az úszással.

Hosszú Katinka és Shane Tusup a magyar olimpiai csapat tagjainak köszöntésén Budapesten, a Syma Rendezvényközpontban 2016. augusztus 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Hosszú Katinka és Shane Tusup a magyar olimpiai csapat tagjainak köszöntésén Budapesten, a Syma Rendezvényközpontban 2016. augusztus 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Érdemes hozzátenni, hogy a magyarországi sztáredzők, Kiss László és Széchy Tamás nemcsak egy versenyzővel, hanem többel lettek sikeresek. Kiss Egerszegi Krisztina mellett Kovács Ágnessel is olimpiai bajnok volt. Széchy Wladár Sándorral háton nyert 1980-ban, Darnyi Tamással és Czene Attilával vegyesen (1988, 1992, 1996), Szabó Józseffel és Rózsa Norberttel mellen (1988 és 1996).

Ha a közelmúltból Széles Sándort és csapatát vesszük, vagyis Kovácshegyi Ferencet és Virth Balázst, ők is sokoldalúak: Gyurta Dániel mellen nyert 2012-ben, Risztov Éva 10 kilométeres aranyérmében is fontos szerepet játszottak. Virthtel aztán Gyurta után Kapás Boglárka lett olimpiai bronzérmes 800 gyorson, tavaly pedig világbajnok 200 pillangón.

Van az úgy, hogy egy versenyző nem találja meg a hangot, és vált, mert érzi, nem fejlődik. Tusupnál Hosszú jelentős léptékben fejlődött, a többiek eddig nem értek el sikert.

Tusup önmagáról azt mondta az NSO-nak, hogy ő egy olyan szakember, aki kihozza a maximumot az emberekből, nemcsak a sportban, az élet más területén is. Mentálisan, étkezésben is képes segíteni.

Hogy a másodosztályban futballozó debreceni Dzsudzsák Balázs mennyit kap a 32 éves trénertől és a közös munkától, hamarosan kiderül, ugyanis az ő felkészítésében is részt vesz. A Salzburgban futballozó, magyar válogatott Szoboszlai Dominikkal is foglalkozott, de ez a kapcsolat már nem szoros. Hogy az NB III.-ban szereplő III. kerületi futballisták egyénileg mennyit kapnak tőle, azt nehéz kimutatni, mindenesetre 6 ponttal vezetik a bajnokságot.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!