Árokba borult egy busz az M7-es autópályán, nyolc utas meghalt

Legfontosabb

2021. augusztus 15. – 07:03

frissítve

Árokba borult egy busz az M7-es autópályán, nyolc utas meghalt
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap hajnalban árokba borult egy több mint 50 utast szállító magyar rendszámú autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon.

A Police.hu szerint a 4 óra 55 perckor történt balesetben nyolc ember az életét vesztette, nyolcan súlyosan és negyvenen könnyebben megsérültek.

  • A sérülteket négy városi kórházba vitték.
  • A busz egy egynapos horvátországi útról jött haza.
  • A köztévé szerint a busz a jobboldali sávból nagy sebességgel elkezdett lehúzódni a leálló sávba, a sofőr is életét vesztette.
  • Délután fél négyre véget ért a helyszínelés, megindult a forgalom.

A Telex információi szerint a busz Horvátországból jött haza, az utasok nagyrészt székesfehérváriak és budapestiek. Gyerek nincs a halottak között, és az utaslistán szereplők közül mindenki megvan – élve vagy sajnos holtan – , azaz nem keresnek senkit. Szintén lapunk információi szerint a busz oldalán a Rolitúra felirat látható.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Telex késő délelőtt elérte az utazási iroda vezetőjét, Szabó Rolandot, aki azt mondta, hogy mindössze másfél órája szerzett tudomást a balesetről, mert olyan helyen volt, ahol nem volt térerő. A munkatársai a helyszínen segítik a hatóságok munkáját – tette hozzá a Roluitúra alapítója. Megerősítette az információt, miszerint a busz egy egynapos baskai túrán volt Horvátországban, az utaslista szerint 56 utassal, ebből két gyerek, két sofőr. Bővebben erről külön cikkünkben írtunk.

Az M1 Híradó információi alapján a tömegszerencsétlenség azért következhetett be, mert a magyar rendszámú autóbusz valami miatt a jobboldali sávból elkezdett nagy sebességgel lefelé húzódni a leálló sáv irányába, és eltalálta a felüljáró jobboldali pillérét, ettől pedig oldalára fordult. A baleset viszonylag nagy sebesség mellett történt, a rendőrség még vizsgálja az eset körülményeit, de a köztévé szerint a sofőr vagy elaludt, vagy rosszul lehetett. Úgy tudják, a jármű vezetője is meghalt.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője később az MTI-nek megerősítette, hogy a busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött.

„Sokkos állapotban vagyunk, éppen a helyszínről tartunk haza. Szakértők vizsgálják a baleset körülményeit, akikkel a helyszínen egyeztettem” – mondta az utazást szervező Volmer-Tours Kft. vezetője a Kisalföldnek. Tamás Zoltán megerősítette, hogy a busz egyik sofőrje is meghalt a balesetben. Mindkét sofőr a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén lakik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője később közölte, 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba.

Húsz sérültet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba szállítottak. Tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek, az ellátásuk után hazaengedték őket. Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst pedig combnyaktöréssel kezelnek – válaszolta megkeresésünkre Leffelholcz Marietta, a kórház sajtómunkatársa.

Tizenegy embert pedig a siófoki kórházba vittek. Az M1 információi szerint közülük hármat tartottak bent a kórházban. Egyikük életveszélyes állapotban van, többszörös sérülésekkel kezelik. Innen nyolc embert engedtek már haza.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés ideje alatt teljesen lezárták az M7-es autópálya főváros felé vezető sávjait, a forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál terelték le az autópályáról.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délelőtt egy 1,5 perces videót is közzétett a mentésről, amelyet a Facebookon lehet megnézni.

Délután fél négy után már arról jelent meg hír az Útinform oldalán, hogy a helyszínelést befejezték, mindkét sávon megindult a forgalom. Sokáig ugyanakkor még jelentős volt a torlódás ezen a szakaszon.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a Facebookon azt írta, a buszbaleset sérültjeit a székesfehérvári Szent György Kórházba szállították. „Az Önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítunk a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára. Székesfehérvár minden polgára nevében őszinte részvétemet nyilvánítom az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok!” – fogalmazott a polgármester.

A baleset áldozatainak családja felé Orbán Viktor is részvétet nyilvánított Facebookon. „Őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok. Vigyázzunk egymásra az utakon.” – írta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!