Franciaország segíteni fog Ukrajnának átvészelni a telet

2022. november 1. – 08:58

frissítve

Franciaország segíteni fog Ukrajnának átvészelni a telet
Egy iskola megrongálódott épülete Mikolajivban 2022. november 1-jén – Fotó: Valentyn Ogiernko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Medvegyev szerint csak Oroszország végső győzelme nyújt védelmet egy globális háború ellen
  • Klicsko kész ezer melegedőt nyitni a kijevieknek
  • Az ukrán külügyminiszter szerint az oroszok népirtást folytatnak
  • Boris Johnson szerint Putyin nem fog atomfegyverhez nyúlni
  • Franciaország segíteni fog Ukrajnának átvészelni a telet
  • 70 ezer embert telepítenek még távolabb az oroszok a Herszoni régióból
  • Irán újabb drónokat küld Oroszországnak az ukránok szerint
  • Az orosz bíróság rászállt a Wikipediára a háborúról szóló szócikkek miatt
  • Lemond állampolgárságáról az egyik legnagyobb orosz bank alapítója
  • Még 20 ezer helyen nincs áram a Kijevi régióban
  • Újabb orosz rakétacsapások érték Mikolajivot
  • Putyin szerint garantálni kell a polgári hajók biztonságát

Csak Oroszország teljes és végleges ukrajnai győzelme garantálja a védelmet egy globális konfliktustól, amelybe a Nyugat taszítja a világot – jelentette ki kedden Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

„Nevezzük nevén a dolgokat. A nyugati országok globális háborúba taszítják a világot. Csak Oroszország teljes és végső győzelme jelenthet biztosítékot a világkonfliktus ellen”

– mondta a politikus az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentése szerint. Medvegyev azt mondta: ha valaki Ukrajnától várja a győzelmet, annak tudnia kell, hogy Ukrajna célja a háborúban az összes olyan terület visszafoglalása, amely korábban az övé volt. Ez tehát ezen területek Oroszországtól való elcsatolását jelenti, ami veszélyezteti az orosz állam létét és a mai Oroszország összeomlásával fenyeget. Medvegyev szerint az ellenfél akar kiprovokálni egy nukleáris konfliktust. Az orosz állam létét fenyegető agresszív cselekményekkel olyan feltételeket akarnak teremteni, amely az orosz törvények szerint lehetővé teszik a nukleáris fegyverek bevetését.

Kijev kemény télre készül, miután Oroszország továbbra is támadja Ukrajna infrastruktúráját. Vészhelyzet esetén a kijevi polgármester, Vitalij Klitcsko kész akár ezer melegedőt nyitni a város lakói számára.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere népirtásnak nevezte az ország infrastruktúrája elleni orosz támadásokat, idézve az ENSZ definícióját:

„Népirtás alatt ... valamely nemzeti, népi, faji vagy vallási csoport, mint olyan, teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával való elkövetését érti: ... a csoportra megfontolva oly életfeltételek ráerôszakolása, melyeknek célja a csoport teljes vagy részleges fizikai elpusztulásának elôidézése”.


Boris Johnson nem hiszi, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyvert vetne be Ukrajnában, mondta a Sky Newsnak adott interjúban.

Ha ezt tenné, „Oroszország azonnal kiiratkozna a civilizált nemzetek közül” – mondta Johnson, ami „teljes katasztrófa” lenne Oroszország számára, elveszítené nem csak az eddigi hallgatólagos támogatóit, azt a néhány afrikai, latin-amerikai és dél-ázsiai országot, de búcsút mondhatna a kínaiak pártfogásának is.

„Ez a lépés a saját országában is hisztérikus reakciót váltana ki.”

– fogalmazott. A konfliktus megoldásának lehetséges módjait illetően a volt miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy amennyiben „megpróbálnának valamiféle piszkos alkut kötni Putyinnal”, és arra ösztönözni az ukránokat, hogy mondjanak le területük egy részéről, azzal csak „csak további agresszióra bátorítanák Putyint”. Ilyen megoldásba Ukrajna úgysem menne bele, Johnson szerint az ukránok végül mindenképpen megnyerik a háborút, és „a harcban továbbra is támogatni kell őket”.

Emmanuel Macron telefonon beszélt kedden az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. A beszélgetés után a francia elnök azt mondta, hogy Franciaország segíteni fog Ukrajnának átvészelni a telet, helyreállítani az orosz csapásokban megrongált ivóvíz- és energiahálózatot. Zelenszkij szerint Oroszország az ukrán energetikai infrastruktúrának mintegy 40%-át rongálta meg súlyosan.

A két elnök megállapodott abban, hogy december 13-án Párizsban nemzetközi konferenciát tartanak arról, hogyan tudnák hatékonyan támogatni a tél folyamán az ukrán lakosságot. Előtte egy másik konferencián a francia vállalatok támogatásáról lesz majd szó. Macron ígéretet tett az ukrajnai légvédelem erősítésére is.

Pavlo Kirilenko, a Donyecki régió ukránok által ellenőrzött részének kormányzója arról számolt be a Telegramján, hogy egy ember meghalt, ketten megsérültek a Bahmutot éjszaka ért orosz rakétacsapásokban. Bahmut városa az a pont, ahol az orosz csapatok az ukránok sikeres északkeleti ellentámadása ellenére is próbálnak előrenyomulni a Donbaszban, a jelentőségéről itt írtunk korábban.

Megrongálódott épület Bahmutban 2022. november 1-jén – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters
Megrongálódott épület Bahmutban 2022. november 1-jén – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Kirilenko szerint az orosz erők két rakétával célozták Kramatorszk városát – a városban október elején készült helyszíni riportunkat itt olvashatják –, és tizennéggyel az ipari létesítményeket. Tüzérségi támadásokban pedig több faluban is megrongálódtak házak. „Veszélyes a Donyecki régióban maradni. Időben menjenek el” – figyelmeztette a lakosokat.

A frontvonalakat az Institute for the Study of War térképein lehet megnézni:

(Guardian)

A Herszoni terület Oroszország által kinevezett kormányzója múlt héten már elismerte, hogy az orosz hatóságok 70 ezer civilt telepítettek át a Dnyipro folyó jobb partjáról a bal partjára, a jobb oldalra vonatkozóan pedig utazási tilalmat vezettek be, hogy megakadályozzák a lakosság eltávozását.

Ma Vlagyimir Szaldo azt közölte, hogy nem állnak meg itt, „ideiglenesen a Herszoni régió távolabbi területeire, vagy Oroszország más régióiba” költöztetik tovább a lakosokat. A döntést azzal indokolta, hogy a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának sérülése esetén az árvíz a bal partot súlyosan érintené. A terület érintett adminisztrációját is költöztetik, az új helyszín az erőműtől mintegy 90 kilométerre délre fekvő Szkadovszk.

A Guardian emlékeztet: Ha egy megszálló hadsereg – bármilyen oknál fogva – civileket telepít át az általa elfoglalt területről, az a genfi egyezmények megsértésének minősül. A jelentések szerint az orosz erők több helyen is ukrán civileket – köztük gyerekeket – telepítettek át orosz területekre anélkül, hogy visszatérésük körülményeiről szó esett volna.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy a hírszerzési információik alapján brit katonai szakértők hangolhatták össze az Északi Áramlat két vezetéke elleni robbantásokat. Azt állította, hogy bizonyítékok utalnak arra, hogy az Egyesült Királyság részese volt a létfontosságú nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni szabotázsnak. Szerinte a nyugati országoknak gondosan elemezniük kellene az orosz információkat, amelyekről azonban semmi további részletet nem osztott meg.

Az Északi Áramlat-1 vezeték sérülése 2022. október 17-én – Fotó: Trond Larsen / Expressen / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP
Az Északi Áramlat-1 vezeték sérülése 2022. október 17-én – Fotó: Trond Larsen / Expressen / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP

Az orosz védelmi minisztérium először szombaton vádolta meg a briteket a gázvezetékek szeptemberi felrobbantásával. Nagy-Britannia óriási hazugságnak nevezte az orosz állításokat, szerintük arról akarják elterelni a figyelmet, „mennyire katasztrofális eredményeket tud felmutatni a törvénytelen ukrajnai invázióját illetően. Ez a legújabb kitalációjuk többet árul el az orosz kormányon belül zajló vitákról, mint a Nyugatról”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője Peszkov keddi nyilatkozatára is reagált. Szerinte Moszkva állítása, mely szerint Nagy-Britanniát is felelősség terheli az Északi Áramlat gázvezetékeken keletkezett károkért egy próbálkozás arra, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai helyzetről, és ez szerinte „az orosz forgatókönyvbe” illeszkedik. Az Északi Áramlat vezetékei elleni robbantásokról itt írtunk részletesebben. (AFP)

Irán azt tervezi, hogy újabb, több mint kétszáz katonai drónt küld majd november elején Oroszországnak, írta közleményében az ukrán védelmi minisztérium. Az információik szerint a drónszállítmányokat majd a Kaszpi-tengeren át szállítják, szétszerelt állapotban, az oroszok fogják újra összerakni és átfesteni őket.

Dróntámadás helyszíne Kijevben 2022. október 19-én – Fotó: Roman Petushkov / Reuters
Dróntámadás helyszíne Kijevben 2022. október 19-én – Fotó: Roman Petushkov / Reuters

A CNN-nek egy névtelenül nyilatkozó nyugati forrás közben azt mondta, hogy Irán közel ezer fegyvert küldhet Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, ezek között a drónok mellett precíziós rakéták is lehetnek. A forrás szerint Irán legutóbb 450 drónt küldött az orosz erőknek, amelyeket aztán az elmúlt hetekben civil infrastruktúra ellen vetettek be. Az ukránok múlt héten azt mondták, hogy több mint háromszáz iráni drónt lőttek le.

Irán és Moszkva tagadja, de Ukrajna szerint az orosz erők egyértelműen iráni drónokat is bevetnek a civil infrastruktúra ellen, és erről egy orosz szakértő is elszólta magát. (Guardian, CNN)

Mintegy kétmillió rubelt, átszámítva 17 millió forintnak megfelelő összegű bírságot fizettetne a Wikipediát üzemeltető alapítvánnyal egy orosz bíróság a szabad enciklopédián szereplő két bejegyzés miatt, írja a Reuters.

A ukrán polgári lakosságnak az orosz invázió során tanúsított erőszakmentes ellenállásáról, illetve a invázió egészének értékeléséről szóló írások törlését korábban már kérte Oroszország, az oldal szerkesztői nem tettek eleget a kérésnek, és az alapítvány helyi vezetője, Sztanyiszlav Kozlovszkij szerint fellebbezni fognak a döntéssel szemben.

A The Guardian a mostani ügy kapcsán emlékeztet, hogy áprilisban egy orosz bíróság 5 millió rubel (átszámítva 32 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte a Wikipediát, hasonló okok miatt.

Az egyik legnagyobb orosz bank alapítója, Oleg Tinkov hétfőn arról írt az Instagramján, hogy lemond az orosz állampolgárságáról a Kreml Ukrajnában folytatott háborúja miatt. „Nem tudok és nem fogok közösséget vállalni egy fasiszta országgal, amelyik háborút kezdett békés szomszédjával, és naponta gyilkol meg ártatlan embereket” – állt a döntésről dokumentumokat is mutató posztban többek között a CNN és a BBC cikke szerint. A posztot azóta eltávolították, de az orosz állami média is beszámolt róla.

Tinkov 2019 júniusában Szentpéterváron – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Tinkov 2019 júniusában Szentpéterváron – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Korábban Tinkovra is szankciókat vetett ki az Egyesült Királyság, de az 54 éves férfi áprilisban került a címlapokra, amikor a gazdag, befolyásos oroszok között az egyik legélesebb kritikát fogalmazta meg a háborúról. A nyilvánosan az egyik legkeményebb kritikát megfogalmazó milliárdos elítélte az orosz elnököt, de azt is mondta, szerinte Vlagyimir Putyin sokáig hatalmon marad.

Azt is mondta, a Kreml arra kényszerítette, hogy az általa alapított bankban, a Tinkoffban lévő 35 százalékos részesedését a valódi érték töredékéért eladja egy másik orosz milliárdosnak. A Tinkovról írt portrénkat itt olvashatja. (CNN)

Nagyjából 20 ezer felhasználó maradt még áram nélkül a régióban az energetikai infrastruktúrát ért hétfői rakétacsapások után, jelentette be a Telegramon Olekszij Kuleba, a Kijevi régió kormányzója. Megköszönte a lakosoknak, hogy megértik, hogy leállásokra volt és van szükség, de folyamatosan dolgoznak a hálózat helyreállításán.

Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Korábban Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt mondta, hogy az ukrán főváros lakóinak 40 százalékánál nincs víz, és hétfőn este 270 ezer háztartás volt még áram nélkül. Frissítés: A CNN szerint Klicsko kedd reggel azt mondta, hogy a víz- és az áramellátás is helyreállt Kijevben. Azonban arra is figyelmeztetett, hogy lehetnek még áramkimaradások a hálózatot ért korábbi támadások miatt. (Guardian)


Éjszaka újabb rakétacsapások érték a déli Mikolajiv városát, ahol hétfőn energiainfrastruktúrát támadtak az orosz erők, írja a Sky News. A négy rakéta félig lerombolt egy lakóépületet, amelynek romjai alatt kedden egy idős nő holttestét találták meg a mentőcsapatok. Egy iskola igazgatóhelyettese azt is mondta, hogy az iskola épülete is megrongálódott.

Egy iskola megrongálódott épülete Mikolajivban 2022. november 1-jén – Fotó: Valentyn Ogiernko / Reuters
Egy iskola megrongálódott épülete Mikolajivban 2022. november 1-jén – Fotó: Valentyn Ogiernko / Reuters

Dmitro Zsivjckij, az északabbra fekvő Szumi régió kormányzója azt mondta, hogy ott az éjszaka relatíve csendesen telt, de kedd reggelre megint légiriadó szólt a területen. (Sky News, Guardian)


Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, hogy Oroszország felfüggeszti a részvételét a gabonamegállapodásban, amit más tisztviselők már napokkal korábban jeleztek. Tévébeszédében Putyin azt mondta, hogy Ukrajnának garantálnia kell, hogy nem kerülnek veszélybe polgári hajók. Putyin azt mondta, hogy az orosz fekete-tengeri flottát ért dróntámadásra válaszul függesztik fel a gabonamegállapodást és hajtanak végre újabb orosz rakétacsapásokat Ukrajna-szerte.

Fotó: Sergei Bobylyov / AFP
Fotó: Sergei Bobylyov / AFP

Az orosz védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna támadást hajtott végre Szevasztopolban kilenc kamikaze drónnal és hét tengeri drónnal „a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen”. Azt is hozzátette, hogy brit katonai szakértők segíthettek megszervezni a támadást, a drónokban pedig kanadai gyártású alkatrészek voltak.

Az ukránok visszautasították a vádakat, szerintük Oroszország támadta meg saját létesítményeit, hogy a „kitalált terrortámadásokra hivatkozva tovább zsarolhasson”. Az Egyesült Államok pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az élelmiszert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy ők be fogják tartani a gabonamegállapodást. Az ukrán infrastrukturális minisztérium szerint hétfőn is tizenkét hajó összesen 354 ezer tonna élelmiszerrel a fedélzetén hagyta el a fekete-tengeri kikötőiket. (BBC, Guardian)

A hétfői hírfolyamunkat itt lehet megnézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!