A háború miatt nem akar tovább orosz állampolgár lenni az egyik legnagyobb orosz bank alapítója

2022. november 1. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legnagyobb orosz bank alapítója, Oleg Tinkov hétfőn arról írt az Instagramján, hogy lemond az orosz állampolgárságáról a Kreml Ukrajnában folytatott háborúja miatt. „Nem tudok és nem fogok közösséget vállalni egy fasiszta országgal, amelyik háborút kezdett békés szomszédjával, és naponta gyilkol meg ártatlan embereket” – állt a döntésről dokumentumokat is mutató posztban többek között a CNN és a BBC cikke szerint. A posztot azóta eltávolították, de az orosz állami média is beszámolt róla.

Tinkov 2019 júniusában Szentpéterváron – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Tinkov 2019 júniusában Szentpéterváron – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Korábban Tinkovra is szankciókat vetett ki az Egyesült Királyság, de az 54 éves férfi áprilisban került a címlapokra, amikor a gazdag, befolyásos oroszok között az egyik legélesebb kritikát fogalmazta meg a háborúról. A nyilvánosan az egyik legkeményebb kritikát megfogalmazó milliárdos elítélte az orosz elnököt, de azt is mondta, szerinte Vlagyimir Putyin sokáig hatalmon marad.

Azt is mondta, a Kreml arra kényszerítette, hogy az általa alapított bankban, a Tinkoffban lévő 35 százalékos részesedését a valódi érték töredékéért eladja egy másik orosz milliárdosnak. A Tinkovról írt portrénkat itt olvashatja. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!