Tinkov szerint Putyin sokáig hatalmon marad

2022. május 2. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legnagyobb orosz bank alapítója, Oleg Tinkov az orosz invázió óta először adott interjút, melyben elítélte az orosz elnököt, de azt is mondta, szerinte Putyin sokáig hatalmon marad.

Tinkov a New York Timesnak adott interjút, melyben azt is mondta, tudta, hogy a Putyin-rezsim rossz hatással van Oroszországra, de arról fogalma sem volt, hogy ez „ilyen katasztrofális méreteket ölt majd”.

Oleg Tinkov 2017-ben – Fotó: Valerij Melnyikov/ Sputnik via AFP
Oleg Tinkov 2017-ben – Fotó: Valerij Melnyikov/ Sputnik via AFP

Az 54 éves férfi áprilisban került a címlapokra, amikor a gazdag, befolyásos oroszok között az egyik legélesebb kritikát fogalmazta meg a háborúról. Idiótáknak nevezte a háború támogatóit, és azt írta, az oroszok 90 százaléka „ellenzi ezt a háborút”. Szerinte azért is „szar” az orosz hadsereg, mert „nepotizmus, talpnyalás és szolgalelkűség uralkodik benne.”

A vasárnapi interjúban arról is beszélt, sok ismerőse az üzleti és kormányzati elitből négyszemközt azt mondta neki, hogy egyetértenek vele, „de mindannyian félnek”. Azt is mondta, a Kreml arra kényszerítette, hogy az általa alapított bankban, a Tinkoffban lévő 35 százalékos részesedését a valódi érték töredékéért eladja egy másik orosz milliárdosnak. Szerinte az ő élete is veszélyben van, az orosz biztonsági szolgálatok szemmel tartják. Az Oleg Tinkovról szóló korábbi cikkünket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!