Zelenszkij: Blokkolni kell majd minden export-import műveletet Oroszországgal

2022. május 3. – 00:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij hétfő esti beszédét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentésével kezdte, miszerint Hitler is részben zsidó volt, így az ukrán elnök is lehet zsidó származású náci.

Zelenszkij szerint ez azt jelenti, hogy Lavrov a zsidókat hibáztatja a nácik rémtetteiért, amit elfogadhatatlannak tart. Kíváncsi, hogy Izrael hogy reagál majd: hiába szenved az ukrán zsidóság, a moszkvai vezetőség nem szólal fel az ilyen állítások ellen. Zelenszkij azt várja, hogy az izraeli nagykövet tiltakozásul elhagyja Oroszországot.

Azt mondja, hogy az, hogy Oroszország – állítása szerint – táborokat hozott létre az elfoglalt területeken, hogy ott kínozzák és megerőszakolják az elrabolt ukránokat, vagy az, hogy minden életet teljesen el akarnak pusztítani azt jelenti, hogy megtagadják a nácikat legyőzők moralitását és sikereit.

Ettől függetlenül szerinte az, hogy az orosz vezetésben vannak ilyenek, akik így gondolkodnak, nem azt jelenti, hogy mindenki olyan, mint ők.

Az odesszai rakétatámadásról azt mondta, hogy a lakóépület, amit az oroszok eltaláltak egy kollégium volt. A fiú, aki ott meghalt, 14 éves volt, egy 17 éves lányt pedig repeszsérüléssel szállítottak kórházba. Kitért a luhanszki iskolára, ami két világháborút túlélt, de az orosz inváziót már nem. Azt mondta, hogy 1570 oktatási intézmény dőlt romba vagy sérült meg a bombázások miatt – „Ahogy látjuk, a gimnázium egy óriási fenyegetés volt a modern Oroszország számára.”

„Ezért állt össze a szabad világ, hogy senki ne igazolja a nácizmust, hogy ne öljenek gyerekeket vagy romboljanak le békés városokat, ahogy Oroszország teszi”

– mondta.

Beszélt a dán külügyminiszterrel való találkozójáról: úgy látja, hogy tovább tudják mélyíteni a kapcsolatukat, „jó jeleket kapott” a minisztertől. Új szankciókon is dolgoznak, megint sürgette, hogy a szövetségesek vessenek ki embargót az orosz olajra és földgázra. „Hogy a terrorista állam ne kapjon napi egymilliárd eurót tüzelőért” – magyarázta.

„De érdemes már most felkészülni a következő szankciós lépésekre is. Mindenképpen blokkolnunk kell majd minden export-import műveletet Oroszországgal. Mert ezen keresik a pénzt Moszkvában”

– magyarázta.

Tovább dolgoznak azon, hogy még több embert mentsenek ki Mariupolból, és arra számít, hogy holnap három másik településnél is tudnak evakuációs folyosót nyitni.

438 katonát tüntetett ki, egyikőjük megkapta az Ukrajna Hőse címet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!