Oroszország az ukrán dróntámadásra hivatkozva kilép a gabonamegállapodásból

2022. október 29. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna támadást hajtott végre Szevasztopolban kilenc kamikaze drónnal és hét tengeri drónnal „a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen”. Az oroszok szerint mindegyik drónt sikerült megsemmisíteniük. A minisztérium közölte, hogy a támadás során két hajó kisebb sérüléseket szenvedett. Később az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy

határozatlan időre felfüggesztik a gabonaexportot, mivel nem képesek garantálni a kezdeményezésben részt vevő polgári teherhajók biztonságát,

tekintve, hogy a támadásban érintett hajók biztosították a mezőgazdasági termékek exportját lehetővé tévő „gabonafolyosót”. A júliusban aláírt, ENSZ által tető alá hozott fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás keretében már több mint 8 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közölte, hogy kapcsolatban áll az orosz hatóságokkal, mivel létfontosságú, hogy minden részt vevő fél tartózkodjon a gabona- és műtrágyaexportot veszélyeztető lépésektől.

Az ukránok visszautasították a vádakat, szerintük Oroszország támadta meg saját létesítményeit, hogy a „kitalált terrortámadásokra hivatkozva tovább zsarolhasson”.

„Az orosz zsarolás primitívsége érhető tetten mindenben. Nukleáris zsarolás, zsarolás az energiával és az élelmiszerrel is”

– írta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezető munkatársa a Telegramon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!