Amerikai külügyminiszter: Oroszország fegyverként használja az élelmiszert

2022. október 30. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszert azzal, hogy felfüggesztette részvételét az ENSZ égisze alatt tető alá hozott gabonamegállapodásban. Korábban Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte Moszkva lépését, amelyek egyes területeken a világban éhezéshez vezethetnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ottawában 2022. október 27-én – Fotó: Blair Gable / Pool / Reuters
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ottawában 2022. október 27-én – Fotó: Blair Gable / Pool / Reuters

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete viszont a Telegramon az amerikai reakciót nevezte felháborítónak. Szerinte semmi jele, hogy elítélnék „a kijevi rezsim felelőtlen lépéseit”. Azt is hozzátette, hogy brit katonai szakértők segíthettek megszervezni az oroszok által említett dróntámadást.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna támadást hajtott végre Szevasztopolban kilenc kamikaze drónnal és hét tengeri drónnal „a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen”. Az oroszok szerint mindegyik drónt sikerült megsemmisíteniük. Az ukránok visszautasították a vádakat, szerintük Oroszország támadta meg saját létesítményeit, hogy a „kitalált terrortámadásokra hivatkozva tovább zsarolhasson”.

A júliusban aláírt, ENSZ által tető alá hozott fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás keretében már több mint 8 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából. A megállapodás eredetileg november 19-ig lett volna érvényben. (Reuters, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!