Tízezrek tüntettek Prágában Ukrajna mellett

2022. október 30. – 23:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek tüntettek vasárnap délután Prágában Ukrajna mellett, a félelem és a gyűlölet, a szélsőségek ellen. A „Csehország a félelem ellen. Megbirkózunk vele!” jelszó alatt megrendezett nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű polgári mozgalom kezdeményezte. „Eljött az ideje, hogy kinyilvánítsuk szolidaritásunkat Ukrajnával. Meg kell mutatnunk, hogy a harminc éve kiharcolt demokratikus értékeinket nem hagyjuk elvenni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni!” – mutatott rá Hana Trestíková cseh filmrendező, a tüntetés egyik szónoka. Ott volt többek között Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A tüntetés résztvevőihez videóüzenetben jelentkezett be Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége. „Nem fogjuk engedni, hogy Oroszország belerángasson minket és az egész világot a sötétségbe. A sötétség soha nem győz, amíg az emberek nem csukják be a szemüket a háborúval szemben, addig a fényünk soha nem alszik ki” – mondta. Arról is beszélt, hogy Oroszország ma már nem az ukrán hadsereg, hanem a civil ukrán társadalom ellen harcol. Bár az energetikai szektor elleni orosz támadások növelik a civil lakosság szenvedését, az ukránokat ezzel sem fogják megtörni, mondta.

Több felszólaló élesen bírálta a cseh kormány és az Európai Unió elleni pénteki prágai megmozdulást, amelyen Prága és Brüsszel Ukrajnát támogató politikáját támadták. A pénteki tüntetés, amelyet szintén cseh civilek szerveztek, szerintük ellentétes volt Csehország érdekeivel, Oroszország érdekeit szolgálta, és azok vettek rajta részt, akik bedőltek az orosz dezinformációs kampánynak. (MTI, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!