Irán tagadja, hogy csapásmérő drónokat szállított volna Oroszországnak

2022. október 22. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Irán határozottan elítélte Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felhívását arra, hogy az ENSZ vizsgálja ki azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország iráni eredetű drónokat vetett be Ukrajna ellen, írja a Reuters. Nasszer Kanaani, az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta: az úgynevezett E-3 országcsoport pénteki felhívása „hamis és alaptalan”, amit Teherán határozottan elutasított és elítél.

Ukrajna azt állította, hogy Oroszország iráni gyártmányú Shahed-136 drónokat használt, amelyek célpontjuk felé cirkálnak, majd a becsapódáskor felrobbannak. A gyanú szerint az Ukrajnában lefényképezett Geran-2 álnevet viselő drónok valójában iráni Shahed-drónok, amelyek megkülönböztethetők delta szárnyalakjukról.

Egy csapásmérő drón maradványai Kijevben, amely az ukrán hatóságok szerint iráni gyártású – Fotó: Reuters
Egy csapásmérő drón maradványai Kijevben, amely az ukrán hatóságok szerint iráni gyártású – Fotó: Reuters

Korábban amerikai szakértők is arról számoltak be, hogy iráni szakértők jártak a Krímben kiképzést tartani a drónok kezelésével gondban lévő orosz katonáknak. Teherán tagadja, hogy Moszkvának szállította volna a drónokat, Oroszország pedig tagadta, hogy iráni drónokat használtak volna Ukrajna ellen. Szerda este egy orosz csatorna élő beszélgetős műsorában ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium egyik intézetének katonai szakértője azt hitte, még nincs élő adásban, és elszólta magát az iráni drónokról.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia ENSZ-megbízottjai írták alá azt a Reuters birtokába került levelet, amelyben támogatják a felhívást az ENSZ-vizsgálatra. A levél szerint a drónok használata megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (UNSCR) 2231-es határozatát, amely támogatja a 2015-ös iráni nukleáris megállapodást.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!