Az oroszok figyelmeztették a Herszonban tartózkodó civileket, hogy hagyják el a várost

2022. október 22. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

A jelek szerint az oroszok szerint sem lehet elkerülni azt, hogy Herszon a harcok középpontjává váljon, szombaton ugyanis már a TASZSZ orosz hírügynökség is megírta, hogy a jelenlegi helyi vezetés arra buzdítja a herszoni civileket, hogy haladéktalanul hagyják el a várost. A kiadott közlemény mindenkit figyelmeztetett arra, hogy menjenek át a Dnyeper túlpartjára, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a városban fennáll az ágyúzás veszélye és egy esetleges terrortámadásra is nagyobb az esély. Ahogy arról korábban írtunk, Herszonban utcai harcokkal számolnak a megszálló orosz erők.

Herszon oroszbarát vezetője, Vlagyimir Szaldo a TASZSZ szerint már kedden bejelentette, hogy a Dnyeper jobb partján élőket a túloldalra fogják evakuálni, ekkor ő főként árvízveszéllyel magyarázta a dolgot. Ez összefügg a fentebb már emlegetett terrorveszéllyel, az orosz narratíva ugyanis az volt az elmúlt napokban, hogy az ukránok a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantására készülnek. Ahogy az legfrissebb elemzésünkből is kiderült, ez óriási katasztrófát okozna a lentebbi szakaszokon, így Ukrajnának egyáltalán nem áll érdekében a gát megrongálása, az oroszok viszont a jelenlegi helyzetben nyerhetnének rajta.

Az Insitute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt eközben szombaton arról írt, hogy az oroszok visszavonulása már megkezdődött Herszon megyéből, és a következő hetekben valószínűleg folytatódik is majd, de amennyiben az ukránok támadnak, nem biztos, hogy rendezett marad. Arra ők is felhívták a figyelmet, hogy az oroszok megpróbálhatják majd felrobbantani a vízerőmű gátját, hogy ezzel fedezzék a visszavonulásukat, és megpróbálják majd úgy beállítani az egészet, mintha az ukránok lennének felelősek a támadásért. Az ISW térképén jelenleg így néz ki a régió:

Forrás: Institute for the Study of War
Forrás: Institute for the Study of War

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!