Herszonban utcai harcokkal számolnak a megszálló orosz erők

2022. október 22. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több jel utal arra, hogy az Oroszország által megszállt Herszon városa felé közeledik az ukrán hadsereg. A békeidőben félmilliós várost és a megye nagy részét a február 24-én indított orosz invázió első napjaiban foglalta el az orosz hadsereg – bár a városban még hosszú ideig voltak békés tüntetések a megszállás ellen az orosz páncélosok között, később azonban már fegyvert vetettek be a megszállók a tömegoszlatáshoz.

A megyétől nyugatra azonban nem jutott az orosz hadsereg, nem vette be Mikolajivot, így nem nyílt meg az út nyugatra Odessza felé – amely nélkül Ukrajnát teljesen elzárták volna a Fekete-tengertől az orosz erők –, és nem indulhattak meg északra Kijev felé sem, ami nagy szerepet játszott abban, hogy az ukrán fővárost végül nem sikerült bekeríteni és március végén az orosz erők vissza is vonultak a térségből keletebbre. Szeptemberben azonban az orosz erők északkeleten is visszaszorultak, Harkiv megye teljes területe felszabadult, miközben délebbre, Herszon megyében is támadásokat hajtott végre az ukrán hadsereg.

A jelek szerint ez utóbbi erősödik most. Ukrán katonai források szerint az oroszok ezért kezdtek a lakosság evakuálásába Herszonban, mostanra már utcai harcokra számítanak az esetleg előretörő ukrán erők ellen – írta az Unian.

Herszon a félig elfoglalt Zaporizzsja és Donyeck, valamint az egyelőre csaknem teljesen uralt Luhanszk megyék mellett a negyedik térség, amelyet egy formális, minden átláthatóságot, szabályt látványosan nélkülöző népszavazás után Oroszország magához csatolt. A határmódosítást senki sem ismeri el – legfeljebb a kormánypárti Origo ír olyan szellemben, mintha ez az annexió jogilag valós volna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!