Az Origo rendkívüli hírben kürtölte ki, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot

2022. október 20. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” – tálalja az Origo a rendkívüli hírt vörössel kiemelt főcímmel az oldal tetején. Az oldal orosz sajtóértesülésekre támaszkodva közli ezután, hogy az ukrán hadsereg szerdán átfogó támadást indított Herszon irányába.

Képernyőmentés az Origo címlapjáról
Képernyőmentés az Origo címlapjáról

Mivel nem arról van szó, hogy az ukrán hadsereg Oroszország hivatalos, nemzetközileg elismert határait támadná, hanem az Ukrajnától szeptember 30-án egyoldalúan elcsatolt, és Vlagyimir Putyin szerint Oroszország részévé tett megyéket, a magyar lap lényegében elismerte az orosz annexiót.

Ezzel az Origo elég messzire ment, hiszen a magyar kormány is bejelentette hivatalosan, hogy nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját, az ENSZ szerint pedig a lépés egyenesen összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.

Az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását 143:5 arányban ítélték el a Föld országai az ENSZ szavazásán. 45 ország, köztük Kína, India és Irán tartózkodott vagy megtagadta a szavazást.

Mindössze 5 ország nem találta elítélendőnek az annexiót: Oroszország, Belarusz, Észak-Korea, Szíria és Nicaragua. Ezeknek az országoknak a vezetői valószínűleg egyetértenének az Origo címadásával, miszerint Ukrajna megtámadta Oroszország területét.

A rendkívüli ukrán támadásról szóló hír aktualitásáról pedig csak annyit, hogy a dél-ukrajnai Herszon megye elleni ukrán offenzíva már csaknem két hónapja zajlik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!