Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját, hosszabb lesz a téli szünet – ez volt a kormányinfón

Legfontosabb

2022. szeptember 29. – 14:28

frissítve

Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját, hosszabb lesz a téli szünet – ez volt a kormányinfón
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én – Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Összeszedtük a tájékoztatón elhangzott legfontosabb információkat.

  • Hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Így kevesebbet kell fűteni az iskolákban. Az őszi szünet viszont rövidül, de ez sem jelenti azt, hogy minden iskolában elmarad, ennek eldöntését az iskolákra bízza a kormány.
  • Négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodik a kormány az energiaválság ellenére.
  • A Karmelitában is 18 fok lesz.
  • Magyarország nem ismeri el az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott népszavazások eredményét, sem a megszállt területek annexióját.
  • Gulyás Gergely szerint lehetnek ugyan fennakadások a tűzifa biztosításában, de novemberig minden olyan háztartás hozzájuthat a 10 köbméter fához, ahol fával akarnak fűteni.
  • Balla György fideszes képviselő kormánybiztos lesz, az önkormányzatok energiabeszerzéseihez nyújtandó állami segítségről fog tárgyalni.
  • Gulyás nem mondta meg, hány kitöltővel lennének elégedettek a nemzeti konzultáción.
  • A miniszter szerint a baloldali politikusok mostani vitái csak arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet arról a botrányról, hogy kiderült, külföldről kapnak támogatást.
  • „Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak” – mondta Gulyás, aki szerint a „jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak”, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is.
  • Gulyás szerint álhír, hogy közösségimédia-figyelő szoftvert venne a kormány.
  • Az Északi Áramlat megrongálódása nem a magyarországi ellátást veszélyezteti, a mi ellátásunkat az Ukrajnán át érkező vezeték fedezi.
  • A vasárnapi boltzár visszavezetése spórolási céllal még nem merült fel a kormányban.
  • Az olasz szuperkupa Magyarországra hozataláról egyelőre nem tárgyalt a kormány, meglepetéssel olvasták az olasz sajtóban erről megjelent híreket.

Itt lehet végigolvasni az élő közvetítésünket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!