A közösségi médián keresztül monitorozhatja a közhangulatot a kormány egy új izraeli szoftverrel

2022. szeptember 28. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi média figyelésére alkalmas technikai eszközt vásárol a magyar kormány Izraelből – írja a Kibic. Az Avnon Group nevű cég szoftverével a kormány nyomon követheti és elemezheti a közhangulatot a közösségi médiás tevékenységek alapján.

A Times of Israel cikke szerint az izraeli cégnél nem tudják, hogy a magyar kormány pontosan milyen célból vásárolja meg a terméket, de a tranzakciót az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Az Avnon különféle fegyvereket – többek közt kiberfegyvereket – fejleszt, gyárt és ad el. A cikk szerint az ukrajnai háború kitörése óta megnőtt a cég európai forgalma, Lengyelországból, Csehországból és Litvániából is rendelnek tőlük fegyvereket.

A cikkben is megjegyzik, hogy pont akkor vásárol egy újabb megfigyelési technológiát a magyar kormány, amikor az Európai Unió vizsgálja a Pegasus kémszoftver használatát.

A Pegasus nevű izraeli kémszoftverről a Direkt36 egy nemzetközi oknyomozócsapat tagjaként derítette ki, hogy magyar újságírók, médiatulajdonosok, ügyvédek, ellenzéki politikusok és kormánytisztviselők megfigyelésére is használták. A Pegasus a mobiltelefonon lévő összes adathoz hozzáfér, sőt képes azt lehallgató eszközzé változtatni a mikrofon és a kamera távoli bekapcsolásával. A kémszoftver beszerzéséről szerdán jelent meg egy hosszabb cikk a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!