Vizsgálóbizottságot állít fel az EP a Pegasus-ügyben

2022. március 10. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament megszavazta a Pegasus kémszoftver felhasználásával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, a bizottság többek között azt is vizsgálni fogja, hogy a magyar kormány jogszerűen használta-e a megfigyelési szoftvert, írja a Hvg.hu. A bizottság felállításáról 635 igen szavazattal, 36 nem és 20 tartózkodás ellenében döntött az Európai Parlament.

Az ad hoc testület célja az lesz, hogy kiderítse, sértett-e uniós jogot Magyarország és Lengyelország a kémszoftver felhasználása során, és hogy felhasználták-e a szoftvert politikai célokra, például újságírók vagy politikusok megfigyelésére.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders korábban azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is vizsgálódnak, és ha uniós jogsértést tapasztalnak, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ügyben.

Emiatt az új európai parlamenti bizottság mandátuma arra is kiterjed, hogy áttekintse a lehallgatással kapcsolatos magyar jogszabályokat, például a nemzetbiztonsági törvényt, és eldöntse, hogy a magyar állam tevékenysége ellentétes volt-e a hazai és európai joggal. A bizottság 38 tagját március 23–24-én nevezi ki az Európai Parlament, ezután kezdhetik majd meg a munkát.

A magyarországi Pegasus-megfigyeléseket a Direkt36 csapata tárta fel egy nemzetközi projekt keretében, a hazai célpontokat itt szedték össze időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!