Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját

Legfontosabb

2022. szeptember 29. – 11:45

frissítve

Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Így kevesebbet kell fűteni az iskolákban.
  • A őszi szünet viszont rövidül, de ez sem jelenti azt, hogy minden iskolában elmarad, ezt az iskolákra bízza a kormány.
  • Magyarország nem ismeri el az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott népszavazások eredményét, sem a megszállt területek annexióját.
  • Gulyás Gergely szerint lehetnek ugyan fennakadások a tűzifa biztosításában, de novemberig minden olyan háztartás hozzájuthat a 10 köbméter fához, ahol fával akarnak fűteni.
  • Balla György fideszes képviselő kormánybiztos lesz, az önkormányzatok energiabeszerzéseihez nyújtandó állami segítségről fog tárgyalni.

És ezzel a közvetítésünket is lezárjuk.

A Dunaferr nehéz helyzetben van, egy 450 milliárd forint körüli adósságot görget a hátán a cég. A vélhetően orosz tulajdonos miatt az állami beavatkozás szinte kizárt az EU-s szankciók miatt. Több kormányülésen is volt szó a dunaújvárosi cég nehéz helyzetéről, egyelőre nincs döntés az ügyben.

Nálunk még az aszály is rátett az élelmiszer-inflációra. A miniszter szerint a kormány nem mondja, hogy szankciók nélkül nem lenne infláció, csak azt, hogy kisebb lenne.

A közös uniós álláspontot támogatva, Magyarország nem ismeri ez az ukrajnai területek annexióját – mondta Gulyás, aki szerint a helyzet nemzetközi jognak egyedül megfelelő megoldása az lenne, ha az oroszok kivonulnának Ukrajnából. Abban nem volt biztos, hogy ez lenne a leggyorsabb is.

Gulyás viszont azt nem tudta megmondani, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miről beszélgetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel legutóbbi találkozójukon.

A miniszter azt mondta, elsősorban a párbeszéd az ukrajnai béke záloga.

Kevés szövetségese van az Európai Parlamentben a magyar kormánynak, de „súlytalan, nevetséges, vicces” az Európai Parlament, mert nem tartja be a rá vonatkozó előírásokat. Jó lenne visszatérni ahhoz, hogy a nemzeti parlamentek közvetlenül delegálnánk tagokat az Európai Parlamentbe.

Politikailag semlegesnek kellene lennie az Európai Bizottságnak, de most azt látni, hogy demokratikusan megválasztott kormányokat minősítgetnek.

Elvárnak olyan dolgokat, amit magukra nem tartanak érvényesnek. „Ennek jó vége nem tud lenni” – mondta Gulyás.

Már a Horn-kormány óta biztosított a bírósági rendszer önigazgatása. A miniszter szerint szemenszedett hazugság, hogy a magyar bírák ne lennének függetlenek, nincs politikai nyomásgyakorlás. Brüsszelben csak azért van most ebből vita, mert egyesek oda vitték a magyar bíróság belügyeit. Gulyás azt mondta, még a magyar belpolitikában sem vitatják ezt.

Vannak önkormányzati feladatok, a közvilágtás, az ilyen – mondta a miniszter arról, előfordulhat-e, hogy sötétbe borul a főváros. Gulyás szerint a budapesti a leggazdagabb önkormányzat, igaz, a fővárosnak van a legtöbb közfeladata is.

Szerencsére azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy a Citadella-építkezés folyamatban van – mondta Gulyás, és le sem állítják az építkezést. 2024-re megújul a környék.

A fogyatékkal élők ellátásait most nem tudja növelni a kormány, mert energiaválság van. Persze alapvetően szeretnének emelni minden ilyen juttatást, de most nincs rá keret.

A magyar kormány mozgásterét erősítette az, hogy Olaszországban jobboldali pártok alakítanak kormányt. A konzervatív erők Európában kétszerannyi európai polgár fölött gyakorolnak politikai hatalmat, mint az Európai Néppárt. Ők a legnagyobb vesztesei az elmúlt éveknek. Bécstől nyugatra sehol nincs néppárti kormány – mondta.

A miniszter a jegybank jövő évi előrejelzéseiről azt mondta, soha nem volt olyan alacsony az előrejelzésekbe vetett bizalom, mint most, ebben a hektikus helyzetben. A kormány szerint a jövőévi költségvetés stabil.

A kifizetési stopról a miniszter azt mondta, a beszállítóikat természetesen kifizetik.

Gulyás a 24.hu kérdésére azt mondta, az energetikai szankciók azok, amik miatt különösen jól jártak az oroszok, erre alapozva mondja a magyar kormány, hogy ők járnak jól a szankciókkal. A minisztert nem hatotta meg az sem, hogy a kérdező ismertette a siralmasra forduló orosz gazdasági adatokat.

A miniszter szerint az energia hozza a nagy bevételt az orosz gazdaságnak, ha ez drágul, akkor ők jól járnak.

Nyugdíjprémiumot kapnak idén is a nyugdíjasok Gulyás szerint, erről már a kormányfő is beszélt korábban. Valószínűleg novemberben postázzák majd.

A közös uniós álláspontot osztjuk – mondta Gulyás Gergely, azaz Magyarország nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló területein rendezett népszavazások eredményét.

A pedagógusbéremelésekről azt mondta, jövő januárban meglesz a beígért, kisebb emelés, a többi az EU-val folytatott tárgyalásoktól függ.

Gulyás szerint magyar baloldal az, aki mindent megtesz azért, hogy ne állapodjunk meg az EU-val, és így ne legyen pedagógus-béremelés se. A miniszter szerint az EU a tervezett béremelések egyhetedét vagy egynyolcadát fizetné csak ki, ez viszont a magyar kormány számára is jelentős kötelezettséget jelent, nem biztos, hogy ebben a gazdasági helyzetben ilyesmit tudna vállalni.

A karmelita kolostorban is 18 fok lesz, a vasárnapi boltzár visszavezetése spórolási céllal még nem merült fel a kormányban.

Az olasz szuperkupa Magyarországra hozataláról egyelőre nem tárgyalt a kormány, meglepetéssel olvasták az olasz sajtóban erről megjelent híreket.

Gulyást arról is kérdezték, hogy a szlovák kormányfő arról beszélt, hogy Szlovákia külső segítség nélkül csődközelbe kerülhet. A miniszter azt mondta, nem akarjuk, hogy a szomszédunk csődbe menjen. De itt az ideje, hogy Szlovákia is fellépjen a szankciók ellen.

„A személyi adatokra vonatkozó alkotmányos rendelkezéseket a baloldal lábbal tiporta” – mondta Gulyás, majd Márki-Zayék külföldi támogatására utalva újra elsütötte a dollárbaloldal kifejezést. A miniszter szerint olyan politikai erő nem tudja az ország érdekeit nézni, ha külföldi támogatók lekötelezettje.

Az Északi Áramlat megrongálódása nem a magyarországi ellátást veszélyezteti, a mi ellátásunkat az Ukrajnán át érkező vezeték fedezi – mondta Gulyás.

Gulyás a Pegasus kémszoftver beszerzéséről továbbra sem beszélt kérdésre sem, azt viszont álhírnek nevezte, hogy a kormány izraeli cégtől venne a közösségi médiát figyelő szoftvereket.

Az iskolai szünetekről beszélve a miniszter azt mondta, azért nem említette eredetileg az őszi szünet elmaradását, mert az az iskolák hatáskörében van úgyis, azaz az őszi szünet eleve nem központi intézkedés. Azt is mondta, hogy lehet, hogy lesz olyan iskola, ahol saját hatáskörben úgy döntenek, hogy marad az őszi szünet.

Ez azért érthetetlen némileg, mert a tanév rendjéről mindig van egy rendelet, ez idénre vonatkozóan a „22/2022. (VII. 29.) BM rendelet a 2022/2023. tanév rendjéről”. Ez azt írja: „7. § (1) Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. október 28. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2022. november 7. (hétfő).”

Az is írja a rendelet, hogy „az iskola az (1)-(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha (…) heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti.”

Vélhetően egyébként ezt a rendeletet módosítania kell majd a BM-nek az új bejelentések tartalma szerint. (Frissítés: a Telex tisztázó kérdésére Gulyás annyit mondott, hogy ezt a rendeletet fogják még ma módosítani.)

Az MLSZ azt kérte a sportkluboktól, hogy a taopénzeket fordítsák a rezsiköltségek finanszírozására, ezt jó ötletnek tartja-e Gulyás – kérdezték a minisztertől, aki igennel felelt. A rezsiárak emelkedése legeslegelső helyen az uszodák fenntartását érinti, az önkormányzatoknak, iskoláknak és sportegyesületeknek ezzel van a legsürgetőbb dolguk. Ha valahol két uszoda van közel egymáshoz, akkor az egyiket be lehet zárni nagy problémák nélkül. Az is fontos, hogy egy uszodában van-e versenysport.

„Én most nem látok az ársapkára esélyt” az önkormányzatokra vonatkozóan – mondta Gulyás, ugyanis egyelőre nem látszik, ki fizetné ki az ársapka és a piaci ár közötti különbözetet. Az valószínű, hogy szükség lesz állami segítségre, de az önkormányzatok eltérő helyzetben vannak, ezért is kell egyedileg tárgyalni velük, hogy azok, akiknek sok a bevételük, ne ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint akiknek nincsenek saját forrásaik.

Az ellenzék nem független, indokolt a „dollárbaloldal” elnevezés. Akik adtak pénzt az ellenzéknek, azok kérnek is érte valamit cserébe Gulyás szerint. Egyértelműen jogellenes cselekedet volt a miniszter szerint, hogy Márki-Zay Péterék külföldről kaptak pénzt a kampányuk finanszírozására.

„Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak” – mondta Gulyás, aki szerint a „jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak”, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is.

A miniszter szerint a tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a pedagógusok pedig az országgal, ezért vesznek részt kevesebben a tiltakozásokban.

A helyreállítási alappal kapcsolatos hitelre gondolt Orbán, amikor arról beszélt, hogy ha nem kapjuk meg az EU-tól a forrásokat, akkor máshonnan szerez majd az ország pénzt – vezette le Gulyás. Tehát szerinte Orbán nem általánosan beszélt az EU-s pénzek kiváltásának lehetőségéről, hanem csak az uniós fejlesztési hitel kiváltásának opcióiról szólt. Ha nem lesz EU-s hitel, akkor máshonnan vesz fel pénzt az állam.

Az MVM előrébb hozta számlái befizetési határidejét, ez gondot jelenthet a nyugdíjasoknál, ők ugyanis csak az új határidő után kapják az új nyugdíjat. Gulyás Gergely szerint továbbra is elég, ha 15. után fizetnek az emberek, nem fognak késedelmi kamatot vagy bírságot kapni. A jövő hónaptól pedig visszatérnek az eredeti határidőhöz.

Szinte lehetetlen a hatósági áras tűzifát megrendelni – mondta az ATV tudósítója. Gulyás Gergely szerint az erdőgazdaságok és az agrártárca vállalta a 10 köbméter fa biztosítását minden háztartásnak, akik fával akarnak fűteni, a kormány nem mondta, hogy nem kell majd várni a fára. Arról tudnak, hogy bizonyos erdőgazdaságoknál, például a Pilisi Parkerdőnél vannak fennakadások, de november közepéig, legkésőbb a végéig mindenkinek meg kell kapnia az igényelt fát.

3 napot adhatnak az iskolák, tehát lehet, hogy lesz olyan iskola, ahol így is lesz őszi szünet, de ha nem döntenek így, akkor csak a Mindenszentek körüli hosszú hétvégét kapják a diákok.

A minisztériumokban 18 fok van, időnként sajnos még ennél is hidegebb – mondta Gulyás. De négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodnak az energiaválság miatt, hiszen a Covid-válság is szétzilálta a közösségeket, ezért fontos, hogy most normális menetben lehessen munkahelyre és iskolába járni.

Megkérdezték Gulyástól és a kormányszóvivőtől, hogyan spórolnak az energiával. Mindketten azt mondták, eddig sem pazarolták az energiát, de mostanában már még jobban figyelnek arra, hogy mindenhol lekapcsolják a villanyt.

A dollár erősödése van a forint gyengülése mögött a miniszter szerint. „Gazdasági okai nincsenek a forint gyengülésének”, a „költségvetés stabil, a hiány tartható”, a magyar gazdaság jó állapotban van szerinte.

Ezt mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére a készülő, Oroszország elleni EU-s szankciókról. Azt, hogy mennyibe fog kerülni a nemzeti konzultáció, nem mondta meg, majd a végén elszámolnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!