Miért mondta Gulyás Gergely, hogy Magyarországon nincs központilag őszi szünet?

2022. szeptember 29. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az iskolai szünetekről beszélve a miniszter azt mondta, azért nem említette eredetileg az őszi szünet elmaradását, mert az az iskolák hatáskörében van úgyis, azaz az őszi szünet eleve nem központi intézkedés. Azt is mondta, hogy lehet, hogy lesz olyan iskola, ahol saját hatáskörben úgy döntenek, hogy marad az őszi szünet.

Ez azért érthetetlen némileg, mert a tanév rendjéről mindig van egy rendelet, ez idénre vonatkozóan a „22/2022. (VII. 29.) BM rendelet a 2022/2023. tanév rendjéről”. Ez azt írja: „7. § (1) Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. október 28. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2022. november 7. (hétfő).”

Az is írja a rendelet, hogy „az iskola az (1)-(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha (…) heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti.”

Vélhetően egyébként ezt a rendeletet módosítania kell majd a BM-nek az új bejelentések tartalma szerint. (Frissítés: a Telex tisztázó kérdésére Gulyás annyit mondott, hogy ezt a rendeletet fogják még ma módosítani.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!