Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját

Legfontosabb

2022. szeptember 29. – 11:45

frissítve

Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Így kevesebbet kell fűteni az iskolákban.
  • A őszi szünet viszont rövidül, de ez sem jelenti azt, hogy minden iskolában elmarad, ezt az iskolákra bízza a kormány.
  • Magyarország nem ismeri el az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott népszavazások eredményét, sem a megszállt területek annexióját.
  • Gulyás Gergely szerint lehetnek ugyan fennakadások a tűzifa biztosításában, de novemberig minden olyan háztartás hozzájuthat a 10 köbméter fához, ahol fával akarnak fűteni.
  • Balla György fideszes képviselő kormánybiztos lesz, az önkormányzatok energiabeszerzéseihez nyújtandó állami segítségről fog tárgyalni.

Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni az Északi-Áramlat vezetékek elleni „robbantásokkal” kapcsolatban. Ha valaki ránéz a térképre, akkor azt látja, hogy Európa gázellátzása Oroszország nélkül nagyon nehezen kivitelezhető. Kiváltképpen így van ez Közép-Európában. Magyarország ellátása biztosított, 72 százalékos telítettségen vannak a gáztározók.

A miniszter szerint a kormány nem akar sztahanovista munkaversenyt hirdetni ebben, szerintük az a fontos, hogy minél többször ki tudják kérni az emberek véleményét a fontos kérdésekben.

A kormányszóvivő kiegészítette Gulyást, aki a bejelentésében elmulasztotta jelezni, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

A miniszter szerint a baloldali politikusok mostani vitái csak arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet arról a botrányról, hogy kiderült, külföldről kapnak támogatást. Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére egyetértett azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a főnök a baloldalon. ¯\_(ツ)_/¯

Gulyás elmondta azt is, majd Gyurcsány dönti el, ki legyen a főpolgármetser-jelölt, és Gyurcsány ritkán mond igazat.

Újságírói kérdésekre válaszul a miniszter arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.

Szerdán írtuk meg, hogy megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

Később megerősítette a pénzügyminisztérium is, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány.

Az önkormányzatok energiabeszerzési nehézségeit áttekintve a kormány úgy döntött, Balla György fideszes képviselőt miniszteri biztossá nevezik ki, ő fogja koordinálni a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, egyeztetni arról, milyen segítség kellhet a következő évben az önkormányzatoknak ahhoz, hogy áramot és gázt tudjanak venni.

December 22-től január 8-ig tart majd a közoktatásban a téli szünet – jelentette be Gulyás Gergely. Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával.

Az őszi szünetről nem mondott semmit a miniszter. Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiegészítette: nem lesz idén őszi szünet. Eredetileg október 28-a, péntek lett volna az utolsó, majd november 7., hétfő az első tanítási nap – így a november 1-jés négynapos hétvége után november 2-a, szerdától iskolába kell menni.

Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra.

Szerdán ülésezett a kormány. Gulyás miniszter szerint az ülésen megtárgyalták a nemzeti konzultációs kezdeményezést. Európa ma nehéz helyzetben van a háború és a szankciók miatt, hiszen ugrásszerűen megnőttek az energiaárak.

Olyan nagy lakossági rezsitámogatási rendszer, mint ami nálunk van, sehol nem áll rendelkezésre Európában – mondta.

A szankciók szerinte lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. Mi pénzeljük Oroszországot, mert a magas energiaárakból hatalmas haszna van az orosz félnek. Ezért a magyar kormány arra jutott, hogy az elitek helyett az emberek mondhassanak véleményt a szankciókról. Papíralapon és online is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

Ha fennmaradnak a szankciók, akkor az európai cégek versenyhátrányba kerülnek, mert sokkal nagyobb energiaköltségeik lesznek, mint más kontinensek vállalatainak.

A tranzakciót az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Szerdai hír, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.

Úgy tudjuk, hogy négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Forrásaink szerint arról van szó, hogy Orbán Viktor rendet szeretne vágni, mert úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!