Irán a háború közvetlen résztvevőjévé vált az USA szerint

2022. október 21. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irán a háború közvetlen résztvevőjévé vált, mivel támogatást nyújtott a polgári célpontokat iráni gyártmányú drónokkal bombázó az orosz pilótáknak – közölte a Fehér Ház.

A nemzetbiztonsági tanács vezető szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van róla: iráni szakértők jártak a Krímben kiképzést tartani a drónok kezelésében nehézségekbe ütköző orosz pilótáknak. A drónokat ugyan ténylegesen nem ők irányították, de az oktatáson kívül a karbantartási munkákban is részt vettek. John Kirby szerint például így mértek csapást az elmúlt napokban többek között Kijevre is.

„Ezek olyan rendszerek, amelyeket az orosz fegyveres erők nem ismernek, Iránban gyártott drónok. Az oroszoknak semmiféle hasonló eszközük nincs. Eleinte kezelői és rendszerhibákba futottak bele, mivel vagy nem irányították megfelelően, ezért a drónok nem értek célba, vagy maguk a rendszerek nem működtek úgy, ahogy azt a megrendelők elvárták. Az irániak ezért küldtek kiképző szakembereket és technikai támogatást.” – tette hozzá Kirby.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!