Ukrajna hőtermelő infrastruktúrájának több mint felére mérhettek már csapást az oroszok

2022. október 21. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erről az ukrán energiaügyi miniszter, Herman Haluscsenko beszélt pénteken a Reutersnek, ezzel pedig több milliárd dolláros károkat okozott az országnak. A miniszter hozzátette, hogy nem minden egység állt le a támadások miatt, de összességében így is a teljes kapacitás legalább feléről van szó, amivel a héten 4000 megawattnyi teljesítményt veszítettek el. Haluscsenko szerint ezen a ponton az ország teljes energiatermelő infrastruktúrájának 30-40 százalékát érhette találat,

azaz egyelőre nem sikerült teljesen megsemmisíteni az ukrán energiaellátó rendszert, bár a támadásoknak szerinte egyértelműen ez a célja.

Ahogy azt legfrissebb elemzésünkben is írtuk, a Krími híd elleni, október eleji szabotázsakcióra Oroszország intenzív rakéta- és dróntámadásokkal válaszolt. Az ukrán nagyvárosokat, köztük a fővárost, Kijevet lassan másfél hete rendszeresen érik a csapások. A támadások főként a lakossági civil infrastruktúrát célozták, erőműveket, alállomásokat és transzformátorokat, hőközpontokat, valamint vízműveket romboltak le.

A támadások egyaránt értek eddig érintetlenül hagyott erőműveket és próbáltak a földdel egyenlővé tenni olyan létesítményeket, amelyeket már korábban is célba vettek az oroszok. Ha Oroszország folytatja az ukrán energetikai infrastruktúra rombolását, annak a tél közeledtével rendkívül súlyos társadalmi és gazdasági következményei lehetnek, ezek csillapítására Haluscsenko szerint az energiaimport jelenthet megoldást. Erről egyébként egyes kereskedők már el is kezdtek tárgyalni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!