70 ezer embert telepítenek még távolabb az oroszok a Herszoni régióból

2022. november 1. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Herszoni terület Oroszország által kinevezett kormányzója múlt héten már elismerte, hogy az orosz hatóságok 70 ezer civilt telepítettek át a Dnyipro folyó jobb partjáról a bal partjára, a jobb oldalra vonatkozóan pedig utazási tilalmat vezettek be, hogy megakadályozzák a lakosság eltávozását.

Ma Vlagyimir Szaldo azt közölte, hogy nem állnak meg itt, „ideiglenesen a Herszoni régió távolabbi területeire, vagy Oroszország más régióiba” költöztetik tovább a lakosokat. A döntést azzal indokolta, hogy a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának sérülése esetén az árvíz a bal partot súlyosan érintené. A terület érintett adminisztrációját is költöztetik, az új helyszín az erőműtől mintegy 90 kilométerre délre fekvő Szkadovszk.

A Guardian emlékeztet: Ha egy megszálló hadsereg – bármilyen oknál fogva – civileket telepít át az általa elfoglalt területről, az a genfi egyezmények megsértésének minősül. A jelentések szerint az orosz erők több helyen is ukrán civileket – köztük gyerekeket – telepítettek át orosz területekre anélkül, hogy visszatérésük körülményeiről szó esett volna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!