A Kreml megint az Egyesült Királyságot vádolja az Északi Áramlat gázvezetékei elleni támadásokkal

2022. november 1. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy a hírszerzési információik alapján brit katonai szakértők hangolhatták össze az Északi Áramlat két vezetéke elleni robbantásokat. Azt állította, hogy bizonyítékok utalnak arra, hogy az Egyesült Királyság részese volt a létfontosságú nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni szabotázsnak. Szerinte a nyugati országoknak gondosan elemezniük kellene az orosz információkat, amelyekről azonban semmi további részletet nem osztott meg.

Az Északi Áramlat-1 vezeték sérülése 2022. október 17-én – Fotó: Trond Larsen / Expressen / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP
Az Északi Áramlat-1 vezeték sérülése 2022. október 17-én – Fotó: Trond Larsen / Expressen / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP

Az orosz védelmi minisztérium először szombaton vádolta meg a briteket a gázvezetékek szeptemberi felrobbantásával. Nagy-Britannia óriási hazugságnak nevezte az orosz állításokat, szerintük arról akarják elterelni a figyelmet, „mennyire katasztrofális eredményeket tud felmutatni a törvénytelen ukrajnai invázióját illetően. Ez a legújabb kitalációjuk többet árul el az orosz kormányon belül zajló vitákról, mint a Nyugatról”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője Peszkov keddi nyilatkozatára is reagált. Szerinte Moszkva állítása, mely szerint Nagy-Britanniát is felelősség terheli az Északi Áramlat gázvezetékeken keletkezett károkért egy próbálkozás arra, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai helyzetről, és ez szerinte „az orosz forgatókönyvbe” illeszkedik. Az Északi Áramlat vezetékei elleni robbantásokról itt írtunk részletesebben. (AFP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!