Putyin szerint garantálni kell, hogy nem kerülnek veszélybe polgári hajók

2022. november 1. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, hogy Oroszország felfüggeszti a részvételét a gabonamegállapodásban, amit más tisztviselők már napokkal korábban jeleztek. Tévébeszédében Putyin azt mondta, hogy Ukrajnának garantálnia kell, hogy nem kerülnek veszélybe polgári hajók. Putyin azt mondta, hogy az orosz fekete-tengeri flottát ért dróntámadásra válaszul függesztik fel a gabonamegállapodást és hajtanak végre újabb orosz rakétacsapásokat Ukrajna-szerte.

Fotó: Sergei Bobylyov / AFP
Fotó: Sergei Bobylyov / AFP

Az orosz védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna támadást hajtott végre Szevasztopolban kilenc kamikaze drónnal és hét tengeri drónnal „a Fekete-tengeri Flotta hajói és polgári hajók ellen”. Azt is hozzátette, hogy brit katonai szakértők segíthettek megszervezni a támadást, a drónokban pedig kanadai gyártású alkatrészek voltak.

Az ukránok visszautasították a vádakat, szerintük Oroszország támadta meg saját létesítményeit, hogy a „kitalált terrortámadásokra hivatkozva tovább zsarolhasson”. Az Egyesült Államok pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az élelmiszert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy ők be fogják tartani a gabonamegállapodást. Az ukrán infrastrukturális minisztérium szerint hétfőn is tizenkét hajó összesen 354 ezer tonna élelmiszerrel a fedélzetén hagyta el a fekete-tengeri kikötőiket. (BBC, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!